Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 26

W±tek: Ga¶nie po odpaleniu, chyba ¿e przegazujê.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar trajano
    Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    E38 740i (m62b44) (5hp30) LPG
    Sk±d
    Sosnowiec

Post Ga¶nie po odpaleniu, chyba ¿e przegazujê.

Od jakiego¶ czasu trapi mnie dziwny objaw. Gdy uruchamiam zimny silnik muszê go lekko przegazowaæ, bo inaczej zga¶nie. Po przegazowaniu silnik chodzi idealnie. Nie wiem co mo¿e byæ przyczyn±. Zauwa¿y³em ¿e ko³nierz na silniczku krokowym wchodz±cy do kolektora, jest jakby zbyt lu¼ny. Po prostu bardzo lekko wychodzi. Ale potem silnik dzia³a ju¿ ¶wietnie. Gdy silnik jest ciep³y dzia³a super. Czasem zauwa¿am, ¿e po nocy temperatura silnika nie jest idealnie na 0 lecz tak jakby silnik by³ odrobinê rozgrzany. Czy to wina czujnika temperatury? Gdzie ten czujnik siê znajduje?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar xedossfm
    Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    ST220, by³o 735i m62b35 '98
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Mam podobnie. Zdarza sie raz na kilka porannych odpaleñ. Ja za przyczynê obstawiam walniety wtryskiwacz lub regulator., bo co¶ chlapie na tyle du¿o benzyny, ¿e na wolnych obrotach korekty od wolnych lec± nawet do -10 ale na tyle ma³o, ¿e drugie korekty nie wariuj±. Poza tym je¿d¿±c na LPG zauwa¿y³em zwiêkszone zu¿ycie benzyny. Obstawiam, ¿e przez noc naleci trochê do kolektora i po odpaleniu jest zalany.
    Oczywi¶cie twój przypadek mo¿e byæ inny.
    U mnie przy "z³ym" odpaleniu obroty s± baaardzo ma³e i mocno przebiera. Raz dodam trochê gazu i juz jest Ok.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Obstawiam ¼le wyregulowan± LPG. Parametry mapy benzyny s± rozkopane. Proponuje z 200-300 km poje¼dziæ na Pb i niezw³ocznie potem jechaæ porz±dnie ustawiæ junkersa.
    Do czasu regulacji lpg w ogóle nie w³±czaæ.

Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Otó¿ nie. Korekty o których piszê s± na benzynie. Poza tym od razu uprzedzam, ¿e na temat LPG mam wiedzê gruuuuubo ponad przeciêtn±.
    Problemem jest uk³ad benzynowy.
    Ostatnio edytowane przez xedossfm ; 11-08-2016 o 06:22 Powód: literówka

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    I mnie LPG speawdzone i ustawione bardzo profesjonalnie.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    ....
    Sk±d
    ...
    Nie wiem jak to siê nazywa w waszych silnikach , ale przeczy¶æ regulator wolnych obrotów przy przepustnicy.

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    Te¿ tak pomy¶la³em. Dzi¶ go wrzucê na noc w benzynê. Swoj± drog± zauwa¿y³em ¿e d³ugo odpala. Kiedy¶ wystarczy³y 2-3 obroty rozrusznikiem a teraz z 8-10. Po odpaleniu zachowuje siê jakby nie pali³ na wszystkie gary. Naci¶niêcie gazu czasem spowoduje "zduszenie" silnika i trzeba odpalaæ znowu. Ale po dos³ownie chwili wszystko wraca do normy i auto chodzi idealnie. Zobaczê jak zachowa siê jutro po czyszczeniu krokowca. A swoj± drog±, czy ma kto¶ jaki¶ patent na uszczelnienie pod³±czenia silniczka krokowego od strony kolektora? Trochê za lu¼no mi tam wchodzi i podejrzewam ¿e stamt±d bierze lewe powietrze.
    Ostatnio edytowane przez trajano ; 11-08-2016 o 05:34

Do³±czy³
    Apr 2015
    BMW
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Ale jak przerzucisz na benzynê to niech pochodzi chwilê a jak zgasisz to spu¶æ gaz z wê¿a co idzie do wtryskiwaczy. W ten sposób wyeliminujesz w 100% LPG jako winowajcê.

Wys³ane z mojego GT-I9300 przy u¿yciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez xedossfm ; 11-08-2016 o 06:40

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    Instalacja jest nowa i sprawdzona. Usterka wyst±pi³a d³u¿szy czas po jej za³o¿eniu. Ale sprawdzê mimo to.

Dzi¶ zauwa¿y³em ¿e reduktor KME TWIN ma dosyæ du¿± nieszczelno¶æ. Po prostu w czasie pracy zauwa¿y³em spory wyp³yw gazu i zamro¿on± czê¶æ nadkola przy którym jest zamontowany. Reduktor wyj±³em i wys³a³em na gwarancjê. Zobaczê co bêdzie po jego powrocie, ale my¶lê ¿e to to by³o powodem tego dziwnego odpalania.
    Ostatnio edytowane przez trajano ; 31-08-2016 o 11:02 Powód: Rozwi±za³em problem

Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    Sk±d
    Sosnowiec
    Nareszcie rozwi±za³em t± zagadkê :-) Powymianie reduktora dokona³em paru przeróbek w mocowaniu zaworu odpowietrzenia oraz silniczka smarowania przepustnic±. Silniczka po³±czony jest z ni± poprzez linkê ukryt± w pancerzu. Nie wiem czemu tego wcze¶niej nie zauwa¿y³em, ale linka ta by³a zbyt mocno zaciêta poprzez oparcie pancerza o obudowê filtra oleju. Kilka dni temu zmieni³em jej po³o¿enie i nagle problem znikn±³. Co wiêcej, bunia zaczê³a lepiej siê zbieraæ. Tak wiêc wygl±da na to, ze powodem by³a przycinaj±ca siê linka przepustnicy.

Podobne w±tki

1. [silnik] Ga¶nie po odpaleniu.
    Przez BarteG w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 16-04-2016, 12:47
  2. po odpaleniu d³awi siê i ga¶nie
    Przez Mrolok w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 16-06-2014, 21:53
  3. Ga¶nie po odpaleniu
    Przez tymon w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 25