Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: e38 94r zmiana licznika - jak go zakodować? Auto nie ma fabrycznie EWS.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    hektorek106 - jest opcja zainstalowania licznika bez plecków w roczniku 94? W jaki sposób to połączyć? tam jest chyba i jedną wtyczkę mniej?
    Późniejsze liczniki w E38 też miały 3 wtyczki.
    2 wtyczki miały liczniki z "małym" wyświetlaczem.

cursor - kodowaliśmy różne pierdoły NCSexpertem - moje e66 i inne. Moja stara e38 z 94 też - niestety polegliśmy z licznikiem. Jakieś rady jak to zrobić? Może coś trzeba inaczej zrobić w tych rocznikach w IKE. Nie mam jakiegoś wyszukanego połączenia z autem, zwykły interfejs z viakena przez RS232. Hmmm - z tym stołem to już w ogóle nie wiem jak się za to zabrać ;) - kto to by ogarnął? - mogę przyjechać wszędzie tym autem.
    A Twój stary licznik możesz odczytać?
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e34,e32,e38 740iA 1994r
    Mogę ale inpą, powtarzam że mi chodzi tylko o kodowanie,nic się nie zrobi bo wszystko trzyma licznik,dopiero jak zmieniłem licznik(plecki)można kodować np.GM ale LM+CCM i tak nie ruszy-zamierzam włożyć LCM przygotowałem sobie rozpiskę ale na razie mi się nie chce. Mam też licznik bez plecków i wtyczki są takie same
    sławomir

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745iLi320i
    Stary licznik w zasadzie działa prawidłowo. Kilka razy w tygodniu potrafi zawariować tak, ze wszystkie wskazówki działają jakby dostawały co chwila różne odczyty (dla przykładu prędkościomierz wskazuje nagle 160 przy normalnej jeździe w mieście około 50, jednocześnie paliwo spada do zera a wskazanie temperatury leci na 80% i tak w zasadzie nieregularnie się to zmienia w czasie rzeczywistym, często w tym stanie gdy to się dzieje świecą się stopy z tyłu i nie działają kierunkowskazy na liczniku - za zewnątrz są... ). Da się z niego odczytać dane bez problemu. To co chcemy zakodować w tym aucie to daje rade - nie możemy tylko zrobić poprawek z wymienionym licznikiem.

CCM i inne moduły możemy robić. Nie potrafimy zrobić tylko tego licznika aby wskazywał prawidłowy przebieg i nie wyświetlała się czerwona kropka. Reszta auta - wszystkie moduły, których nie ma wiele łączą się i można z nimi robić różne cuda. IKE jest uparte i kropka - jest jakiś knyf i trzeba wiedzieć co z tym zrobić. Jestem chętny aby podjechać do kogoś kto to mi pomoże to zrobić.