Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 20

W±tek: Podci¶nienie w uk³adzie ch³odzenia. M30b35

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne

¦mierdzi gazem ogromne ci¶nienie siê robi jak reduktor pu¶ci i p³yn zimny przynajmniej w zbiorniku.
    Nawet kto¶ kto by by³ nie ogarniêty by zauwa¿y³ przy grzebaniu ¿e ma gaz w uk³adzie. no i przedewszystkim nie chodzi wtedy na gazie albo chodzi koszmarnie.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Mgorski101
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki
    A z tym nie ma problemu. Na LPG pracuje normalnie.
    Wiec zostaje uszczelka, lub g³owica.

Nie wymieni³em jeszcze tylko pompy wody, ale chyba te¿ ma³o prawdopodobne, by³oby j± s³ychaæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2015
    BMW
    E65 730d Lci
    Sk±d
    ¯ywiec
    Bêdziesz wymienia³ tak jak ja wszystko po kolei i w koñcu stwierdzisz ¿e to faktycznie jest reduktor

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki
    Dzisiaj od³±czy³em reduktor i wyj±³em termostat, zrobi³em 30km i nic sie nie dzia³o. Ale
    Gaz jak sie dowiedzialem nie moze miec tutaj nic do rzeczy poniewa¿ nowe parowniki KME maja w sobie ¶cianê aluminiowa, gdzie poprostu gaz nie ma mo¿liwo¶cidostania sie do wody.

Po zrobieniu tych 30km bez termostatu, wsadzi³em go spowrotem, i znów problem bo sie nie otwiera³, albo jak otworzy³ to na chwilkê. Termostat jest nowy Wahlera

Teraz zrobi³em test w garnku. Otwiera sie prawid³owo. W samochodzie mam wra¿enie ze nie, poniewa¿ nie moge go nawet odpowietrzyæ po tym jak grzeje sie delikatnie poza normê (pionowa kreska) i odkrêcam ¶rubkê od odpowietrzania nic sie nie dzieje, nie p³ynie z niej woda.
    Ostatnio edytowane przez Mgorski101 ; 06-08-2016 o 19:16

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Marcin-e32
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E32 '92 735i
    Sk±d
    Poznañ
    A co z pomp± wody? Ja mia³em kiedy¶*problem, ¿e mi wywala³o p³yn - okaza³o siê, ¿e pompa by³a walniêta i za s³abo krêci³a p³yn w obieg. Aby wykluczyæ*uszczelkê pod g³owic± podjed¼ do dobrego warsztatu i niech sprawdz± czy w uk³adzie ch³odzenia nie ma CO2.
    --------------
    Pozdrawiam,
    Marcin

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jpj
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    E32/E46/4R
    Sk±d
    PL
    Zmienia³e¶ mo¿e korek i termostat na OEM? Co do wiskozy jeste¶ w 100% pewien, ¿e jest OK? U mnie Wahler w ogóle nie zda³ zadania. Wywali³em go po 2 miesi±cach (te¿ robi³em test w garnku - otwiera³ siê ale nie tak jak OEM). Ogólnie jak ca³y uk³ad jest dro¿ny, sprawny od korka po ch³odnicê, dzia³a poprawnie to odpowietrzanie M30tki jest czyst± przyjemno¶ci±, a i ciê¿ko go zgrzaæ w normalnej eksploatacji.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    mo¿e odwrotnie zamontowale¶ wahler jest dobry.

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki
    Co do pomopy wody, nie jestem pewien. Ale objawy nie powinny byc a¿ tak "bolesne", czy sie mylê?(do wymiany zosta³a tylko ona)
    Wiskoza te¿ jest dobra, nawet jak nie, to termostat powinien dzia³aæ i podczas jazdy powinno byc ok.
    Test CO2 zrobiê, teraz jestem na wakacjach.
    Termostat za³o¿y³em napewno dobrze, "dziobkiem" do ch³odnicy.

Mo¿e chce kto¶ kupiæ takie auto?? Kto¶ kto siê zna, wymieni sam uszczelkê, lub jaka¶ blachstkê, napewno na nim zarobi, ja musze miec na gaz do m60 bo pieni±dze dos³ownie wyfruwaj± z kieszeni.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar marcin1981m
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    728 e38
    Sk±d
    czêstochowa

Co prawda mam e38 ale objawy mia³em podobne. Silnik 728, bez gazu. Zaczê³o siê od tego, ¿e co jaki¶ czas wyskakiwa³ komunikat i niskim stanie p³ynu ch³odz±cego, odkrêci³em korek na zimnym i poziom wraca³ do KALT i tak do nastêpnego. Silnik mia³ moc, nie grza³ siê. Objawy coraz czêstsze. Zmiana korka nic nie da³a. W koñcu zdjêli¶my g³owicê. Okaza³o siê, ¿e to uszczelka pod g³owic±, blisko ¶ciany grodziowej. W takim miejscu gdzie nie by³o przedmuchu ani do komory spalania ani gdzie indziej tylko do kana³u ch³odzenia a¿ lekko ciek³o po bloku (¶mierdzia³o p³ynem na zewn±trz auta)-uszczelka posz³a po zewnêtrznej. Z tego co wiem to w tych silnikach, a M30 ma podobn± budowê, wystarczy lekko przegrzaæ gdy rozszczelni siê zbiornik p³ynu. Przy ekstremalnych przypadkach pêkaj± g³owice. Nie pomog³a te¿ reanimacja rezystorów na wentylatorze od klimy. Nie sprzedawaj, zrób ciesz siê, M30 to jeden z ostatnich pancernych silników BMW na ¿eliwnym bloku.
    W miarê mo¿liwo¶ci sprawd¼ czy nie masz spalin w uk³adzie ch³odzenia i bêdzie jasne.
    Powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez marcin1981m ; 18-08-2016 o 21:53

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    e32 m60b40
    Sk±d
    Miñsk mazowiecki
    To prawda rok czasu ni± je¼dzi³em bez ¿adnych problemów, a¿ do tej sytuacji.
    Chce sprzedaæ, poniewa¿ mam tez czterolitrowa a nie mam na gaz do niej, samochód by³ juz na Allegro.

Wola³bym sprzedaæ w takim stanie komu¶ z forum, a jak nie to na pocz±tku wrze¶nia wstawiê do mechanika i napisze co by³o przyczyna.
    Ale tak jak pisali poprzednicy, moim zdaniem to uszczelka.

..............................

Auto juz dawno sprzedane.
    Przyczyn± problemu by³a uszczelka pod g³owic±.
    Ostatnio edytowane przez Mgorski101 ; 10-12-2016 o 20:46

Podobne w±tki

1. e38 dziwny zawór w uk³adzie ch³odzenia m60
    Przez Dawid7er w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 14-03-2016, 14:25
  2. Brak ci¶nienia w uk³adzie ch³odzenia?
    Przez prezE32s w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 02-12-2015, 08:31
  3. Jakie jest cienienie w uk³adzie ch³odzenia?
    Przez paris16 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 24-06-2014, 16:46
  4. powietrze w uk³adzie ch³odzenia
    Przez Kamil w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 04-07-2011, 10:34
  5. [mechanika] Wymiana p³ynu w uk³adzie ch³odzenia
    Przez rodzinabmw w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 16-07-2010, 13:17

Uprawnienia umieszczania postów