Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Podciśnienie w układzie chłodzenia. M30b35

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...

Śmierdzi gazem ogromne ciśnienie się robi jak reduktor puści i płyn zimny przynajmniej w zbiorniku.
    Nawet ktoś kto by był nie ogarnięty by zauważył przy grzebaniu że ma gaz w układzie. no i przedewszystkim nie chodzi wtedy na gazie albo chodzi koszmarnie.

Początkujący Użytkownik Awatar Mgorski101
    BMW
    e32 m60b40
    A z tym nie ma problemu. Na LPG pracuje normalnie.
    Wiec zostaje uszczelka, lub głowica.

Nie wymieniłem jeszcze tylko pompy wody, ale chyba też mało prawdopodobne, byłoby ją słychać.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 730d Lci
    Będziesz wymieniał tak jak ja wszystko po kolei i w końcu stwierdzisz że to faktycznie jest reduktor

BMW
    e32 m60b40
    Dzisiaj odłączyłem reduktor i wyjąłem termostat, zrobiłem 30km i nic sie nie działo. Ale
    Gaz jak sie dowiedzialem nie moze miec tutaj nic do rzeczy ponieważ nowe parowniki KME maja w sobie ścianę aluminiowa, gdzie poprostu gaz nie ma możliwościdostania sie do wody.

Po zrobieniu tych 30km bez termostatu, wsadziłem go spowrotem, i znów problem bo sie nie otwierał, albo jak otworzył to na chwilkę. Termostat jest nowy Wahlera

Teraz zrobiłem test w garnku. Otwiera sie prawidłowo. W samochodzie mam wrażenie ze nie, ponieważ nie moge go nawet odpowietrzyć po tym jak grzeje sie delikatnie poza normę (pionowa kreska) i odkręcam śrubkę od odpowietrzania nic sie nie dzieje, nie płynie z niej woda.
    Ostatnio edytowane przez Mgorski101 ; 06-08-2016 o 19:16

Zaawansowany Użytkownik Awatar Marcin-e32
    BMW
    E32 '92 735i
    A co z pompą wody? Ja miałem kiedyś*problem, że mi wywalało płyn - okazało się, że pompa była walnięta i za słabo kręciła płyn w obieg. Aby wykluczyć*uszczelkę pod głowicą podjedź do dobrego warsztatu i niech sprawdzą czy w układzie chłodzenia nie ma CO2.
    --------------
    Pozdrawiam,
    Marcin

Zaawansowany Użytkownik Awatar jpj
    BMW
    E32/E46/4R
    Zmieniałeś może korek i termostat na OEM? Co do wiskozy jesteś w 100% pewien, że jest OK? U mnie Wahler w ogóle nie zdał zadania. Wywaliłem go po 2 miesiącach (też robiłem test w garnku - otwierał się ale nie tak jak OEM). Ogólnie jak cały układ jest drożny, sprawny od korka po chłodnicę, działa poprawnie to odpowietrzanie M30tki jest czystą przyjemnością, a i ciężko go zgrzać w normalnej eksploatacji.

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    może odwrotnie zamontowaleś wahler jest dobry.

BMW
    e32 m60b40
    Co do pomopy wody, nie jestem pewien. Ale objawy nie powinny byc aż tak "bolesne", czy sie mylę?(do wymiany została tylko ona)
    Wiskoza też jest dobra, nawet jak nie, to termostat powinien działać i podczas jazdy powinno byc ok.
    Test CO2 zrobię, teraz jestem na wakacjach.
    Termostat założyłem napewno dobrze, "dziobkiem" do chłodnicy.

Może chce ktoś kupić takie auto?? Ktoś kto się zna, wymieni sam uszczelkę, lub jakaś blachstkę, napewno na nim zarobi, ja musze miec na gaz do m60 bo pieniądze dosłownie wyfruwają z kieszeni.

Początkujący Użytkownik Awatar marcin1981m
    BMW
    728 e38

Co prawda mam e38 ale objawy miałem podobne. Silnik 728, bez gazu. Zaczęło się od tego, że co jakiś czas wyskakiwał komunikat i niskim stanie płynu chłodzącego, odkręciłem korek na zimnym i poziom wracał do KALT i tak do następnego. Silnik miał moc, nie grzał się. Objawy coraz częstsze. Zmiana korka nic nie dała. W końcu zdjęliśmy głowicę. Okazało się, że to uszczelka pod głowicą, blisko ściany grodziowej. W takim miejscu gdzie nie było przedmuchu ani do komory spalania ani gdzie indziej tylko do kanału chłodzenia aż lekko ciekło po bloku (śmierdziało płynem na zewnątrz auta)-uszczelka poszła po zewnętrznej. Z tego co wiem to w tych silnikach, a M30 ma podobną budowę, wystarczy lekko przegrzać gdy rozszczelni się zbiornik płynu. Przy ekstremalnych przypadkach pękają głowice. Nie pomogła też reanimacja rezystorów na wentylatorze od klimy. Nie sprzedawaj, zrób ciesz się, M30 to jeden z ostatnich pancernych silników BMW na żeliwnym bloku.
    W miarę możliwości sprawdź czy nie masz spalin w układzie chłodzenia i będzie jasne.
    Powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez marcin1981m ; 18-08-2016 o 21:53

BMW
    e32 m60b40
    To prawda rok czasu nią jeździłem bez żadnych problemów, aż do tej sytuacji.
    Chce sprzedać, ponieważ mam tez czterolitrowa a nie mam na gaz do niej, samochód był juz na Allegro.

Wolałbym sprzedać w takim stanie komuś z forum, a jak nie to na początku września wstawię do mechanika i napisze co było przyczyna.
    Ale tak jak pisali poprzednicy, moim zdaniem to uszczelka.

..............................

Auto juz dawno sprzedane.
    Przyczyną problemu była uszczelka pod głowicą.
    Ostatnio edytowane przez Mgorski101 ; 10-12-2016 o 20:46