Moi drodzy jestem tu od paru godzin, postaram się teraz zgłębić temat trochę bardziej a mianowicie, Po dodaniu postu powyżej na który sam teraz odpowiadam a moja odpowiedz pewnie się nie jednemu z was przyda.
Zabrałem się za diagnozę uszkodzeń i próbę ich naprawy w samym sterowniku.
Sterownik został jak wcześniej pisałem odkręcony od Pompy ABS. klapy z zewnątrz nie demontowałem bo uszkodzenie było już zauważalne od strony cewek i tam właśnie zacząłem się do niego dobierać.
Patrząc od strony cewek, widzimy na dole dwie małe aluminiowe obudowy, to są radiatory olejowe, które maja za zadanie chodzić w moim przypadku nie szczęsny stabilizator napięcia i tranzystor napięcia. do sterowania silnikiem elektrycznym pompy ABS.
Oba te elementy są przymocowane dwiema śrubkami które należy odkręcić i delikatnie przegiąć grupę styków zgrzewanych tak aby wysunąć całą podstawę z radiatorami i elektronika wewnątrz. Styki te są zgrzewane oporowo ale udało mi się je delikatnie przełamać nie uszkadzając ich.
Po wyjęciu elementów okazało się że tranzystor jak również stabilizator i dioda są nadtopione (uszkodzone) jak wspomniałem posiadałem stary taki sam sterownik więc przełożyłem te elementy uprzednio sprawdzając czy są nie uszkodzone, polutowałem zaciski i zamontowałem cały sterownik do pompy ABS. po podłączeniu zacisków pompa milczy. po odpaleniu auta wszystko działa zrobiłem rundę prędkościomierz działa ekonomizer i wskaznik paliwa działają. Ale nadal mam nie aktywny system ABS i DSP. Myślę że nie obejdzie się bez zdjęcia kół i przejrzenia czujników i złączy.
Co więcej to przełożyłem sterownik do mojego kolegi samochodu BMW e39 530D i u niego wszystko hula ABS aktywny DSP również itd...także sterownik jest sprawny.
Podaje symbole tranzystorów które się tam znajdują a które właśnie w takich przypadkach jak mój gdzie pompa działa cały czas po mimo braku kluczyków w stacyjce.
BUZ 100S x2szt. są one odpowiedzialne za zasilanie silnika elektrycznego pompy ABS, oraz do stabilizacji napięcia MBR2545CT
Do tego warto wymienić diody o symbolach MR2520LB oraz 5KA18AM można zastosować zamiennik o większej mocy. Warto też od razu zmienić kondensator 220mikrofaradów 35V DC
Mam nadzieje że sytuacja się nie powtórzy i nie spale się po drodze ale przyczyny będę dalej szukał i informował.