A jakie ten t³oczek ma zadanie ? Po co poprawiaæ ZFa ?
A jakie ten t³oczek ma zadanie ? Po co poprawiaæ ZFa ?
przyjrza³em siê linkowi z tym zestawem i z tego co widaæ, polega to podejsciu jak z szlifem cylindra i zmian± pier¶cieni (na wieksze o numer).
to "wierte³ko" za 500$ o którym kto¶ tam napisa³, to rozwiertak. s³uzy w³a¶nie do precyzyjnego powiêkszania otworu, do obróbki koñcowej.
patrz±c na to ca³o¶ciowo, ca³y ten kit chyba pomaga tylko w przypadku kiedy mamy pewno¶æ ¿e pompa oleju jest OK i daje odpowiednie ci¶nienie i wydajno¶æ, wtedy winny faktycznie mo¿e byæ "przepuszczaj±cy" t³oczek z zaworem. Wtedy nowy otwór pewnie o 0,1mm wiêkszy ni¿ standard i nowy t³oczek bêdzie znowu mia³ ciasno, czyli dobrze. Ale jesli nasza pompa oleju jest do d..y, to nowy t³ok pomo¿e tyle co nic...
Ale nie wiem czy dobrze mi siê wydaje :) A posta piszê aby zwróciæ uwage ¿e rozwiertaka nie trzeba kupowaæ za 500zielonych, wystarczy 100 - 200 peelenów i mo¿na kupiæ nawet nastawny.
a) bo siê gniazda zu¿ywaj±, a nowy sterownik drogi (wiem bo kupowa³em ju¿ raz nowy :P)
b) bo ZF te¿ czasem babole pope³nia (patrz zawór g³ównego ci¶nienia - oryginalny w skrzyni jest troszkê inny ni¿ ten dostêpny teraz, w zestawach regeneracyjnych ZF te¿ jest ju¿ ten nowszy - ZF poprawi³ sam siebie :P ).
Jasne, ja sam te¿ tego bym nie robi³ oczywi¶cie. Chodzi³o mi tylko o to ¿e kto¶ kto takie rzeczy potrafi robiæ z pewno¶ci± mo¿e u¿yæ tañszych narzêdzi.
Ale i tak najbardziej zaskoczony by³em napisan± kwot± przez ciebi e 13500 za naprawê skrzyni . To jest po prostu Astronomiczna kwota .
Ostatnio edytowane przez pacraf ; 30-11-2016 o 14:08
usuñcie ten podwojny post prosze...
tak to jest jak siê dyktuje telefonowi co ma zrobiæ ... ;/