Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: [E65] Regeneracja amortyzatorów EDC

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Tak, problem mam z pochyleniem, nie ze bieżnością. Amory były wystukane na bank, bo robiłem ten test z wciskaniem auta w ziemię i patrzeniem, jak odbija. Na starych była galareta, na nowych zwyczajnie unosi się do góry bez żadnych oscylacji.

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Sanki mają trzpienie prowadzące przy karoserii, nie ma szans ich wsadzić krzywo.

Sprawdź, czy czujniki przy kołach dobrze są przykręcone. Ja kiedyś jeden źle przykręciłem i auto z jednej strony stało bardzo wysoko. Przód też jest pompowany, przynajmniej u mnie - jak podniosę auto i zakręcę ręką kołem, to słychać, jak nabija ciśnienia w amor. Mylnie się to nazywa "czujnik regulacji zasięgu świateł". W rzeczywistości z nich jest brany też pomiar wysokości zawieszenia.

Kolejna sprawa - sprawdź, czy amor przedni odpowiednio głęboko wszedł w zwrotnicę. Z tył na amortyzatorze jest taka mała wypustka, która ma za zadanie odpowiednio zorientować amortyzator w relacji do zwrotnicy - powinna wejść w szczelinę zwrotnicy z tył, tam gdzie śruba. Trzeba dobrze popatrzyć, żeby amor wszedł do samego końca. Łatwo się tutaj machnąć i tego nie zauważyć, szczególnie jak ma się ładny nowy czysty amorek.

Masz EDC - czy nowy, czy stary amor, wysokość powinna być identyczna jak na starym. Regulują ją czujniki, a nie gaz w amorku.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 31-05-2017 o 19:15

Vip Vip
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Przód też jest pompowany, przynajmniej u mnie - jak podniosę auto i zakręcę ręką kołem, to słychać, jak nabija ciśnienia w amor. Mylnie się to nazywa "czujnik regulacji zasięgu świateł". W rzeczywistości z nich jest brany też pomiar wysokości zawieszenia.
    HTN, jak jest realizowane to pompowanie przodu? Zawsze na forum powtarzane było, że tylko tylne amortyzatory w wersji z NIVO mają pompowanie. Przód, jeśli jest EDC, może się co najwyżej utwardzać chyba (a dzieje się to natychmiast po przełączniu trybu na "sport")?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 4.4
    Z przodu nie ma pompowania. To jestem przekonany. Wyciagalem kolumne i nie ma żadnych przewodów.
    Mam EDC

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    Ja jakiś przewód mam od góry - pod maską. Też myślałem, że nie ma pompowania, ale ostatnio podniosłem auto na podnośniku i zakręciłem kołem, bo sprawdzałem łożyska i coś tam burczało w amortyzatorze. Z tym, że ja mam Adaptive Drive, nie tylko EDC.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 31-05-2017 o 21:03

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 745 e65

Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Ja jakiś przewód mam od góry - pod maską. Też myślałem, że nie ma pompowania, ale ostatnio podniosłem auto na podnośniku i zakręciłem kołem, bo sprawdzałem łożyska i coś tam burczało w amortyzatorze. Z tym, że ja mam Adaptive Drive, nie tylko EDC.

pompowane amory są grube czyli nivo

a na logikę po co z przodu pompowanie >????? no chyba że ktoś na maskę położy 400 kg to mogło by się przydać nivo z przodu

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK

@HTN przyjacielu....Adaptive Drive to pakiet do którego się zaliczają amorki EDC i DD.

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Z przodu się nic nie pompuje jedynie utwardza. Jak kręcisz kołem na podnośniku to odzywa się ABS. Od góry do amortyzatora wchodzą tylko przewody od utwardzania. Chyba nikt nie podejrzewa że przewodami elektrycznymi się coś pompuje?

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    @HTN: Jest jak chłopaki piszą. W E65 tylko tył może być pompowany i ja takie amory mam, ale nie mam EDC, czyli brak przewodów wchodzących od góry przez kielich do amora.

Masz może gdzieś fotkę takiej wypustki? Może to jest trop :) Jeżeli amor nie wszedł do końca, to to dałoby "plusy" w pochyleniu kół.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Tommo
    BMW
    TTRS 438 KM i 617 Nm Lex RX450h
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Masz nowe amory to logiczne, że auto stoi wyżej.
    Amor nie odpowiada za wysokość zawieszenia tylko sprężyna. Mogła zostać nieprawidłowo osadzona na talerzykach lub też jak ktoś napisał amor nie do końca osadził się w zwrotnicy.