Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Mieszanie oleju do asb

Zaawansowany Użytkownik Awatar Darth
    BMW
    E65
    Cytat Zamieszczone przez Darth Zobacz posta
    edit by Admin - przeczytaj regulamin
    Nie chce mi sie ;P poszlo pw

Mod Edit:
    To masz tydzień ...może Ci się zechce..
    Ostatnio edytowane przez Bezi ; 21-06-2016 o 11:03

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez Darth Zobacz posta
    Nie chce mi sie ;P poszlo pw
    To raczej nie w temacie
    @Ziemba12345 ja nie wiem kto takie rzeczy w okolicach Łodzi ogarnia. Ja jestem ze Śląska. Serwis BMW na pewno sobie z tym poradzi tylko ,że oni tam mają jakiś nieludzki cennik :)
    Nie twierdzę ,że nowy olej rozwali skrzynię ale może ją za mocno popłukać i problem który i tak by się kiedyś pojawił pojawi się szybciej niż myslisz. Wszystko zależy w jakiej kondycji i w jakim stanie wszystko w niej jest. Jak mocno jest zabrudzona itd.
    Napisz na PW do kolegi CURSORA to on Ci może naświetlić jakie są koszta za zmianę softu itp
    Nie masz żadnych błedów na silniku ? Wszystkie parametry ma w normie? Problem z silnikiem bardzo wpływa na złą pracę skrzyni.
    Sądzę ,że to nie jest problem samej skrzyni tylko programu lub właśnie pracy silnika.
    Napisałeś cyt. " Pomógł i się poprawiło tak, że skrzyni nie było prawie wogóle czuć. Ale następnego dnia po odpaleniu wszystko wróciło tak jak przed trikiem"
    Jak by coś bylo nie tak z hydrauliką to nie sądzę ,żeby ten trik pomógł nawet na jeden dzień ,tym bardziej że sam trik ma niewiele wspólnego ze skrzynią a bardziej z przepustnicą czy położeniem przepustnicy której poprawna praca własnie wpływa bezpośrednio na pracę ASB
    Ostatnio edytowane przez miro ; 20-06-2016 o 22:07

Początkujący Użytkownik
    BMW
    545i
    Cytat Zamieszczone przez ziemba12345 Zobacz posta
    Wymiana oleju może rozwalić skrzynie? To po co go wymieniać?. Lepiej jezdzić i poczekać aż się sama rozsypie i wtedy naprawić. Troche mi sie nie chce w to wierzyć.
    Miro, gdzie w okolicy Łodzi/Warszawy ktoś może mi wgrać nowego softa z adaptacją? Zrobią to na miejscu czy trzeba samochód zostawić? Koszt tego zabiegu mnie nie zabije? Jak to jest z tym olejem wkońcu, mogę dolać?
    to jest jak ze wszytskim. Jak zrobisz zawczasu to zapłacisz X i będziesz śmigał. Jak poczekasz aż się rozwali to zapłacisz 3X i też będziesz jeździł :D
    Ja wymieniłem ostatnio w Legionowie (od razu zażyczyłem sobie serwis mechatronika). Zrobili na miejscu tylko musiałem poczekać (od 9 do 14 prawie). Adaptacja oczywiście była w standardzie.

jak masz za mało oleju to chyba oczywiste żeby dolać..

BMW
    BRAK
    No to szacun jak od 9 do 14 ogarneli wymianę oleju, mechatronica z poprawną adaptacją.
    Poprawna adaptacja zakładając ,że masz do tego warunki to minimum dwie godziny.

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Pewnie skasowali adaptację i tyle. Tak robi większość serwisów, bo nie mają pojęcia, że trzeba jeszcze jazdę zrobić. U mnie nawet w mieścinie koledze w F11 wymieniali i tylko kompem skasowali bez jazdy adaptacyjnej.

BMW
    BRAK
    Dokładnie . Poprawna jazda adaptacyjna to 2-3 godziny jak się ma jeszcze do tego fajną nieruchliwą drogę a i tak chyb najlepiej na hamowni to zrobić.
    Są tacy fachowcy co twierdzą ,że się nauczy sama ale to tak poł na poł wg. mnie. Kiedy ona się nauczy tych wszystkich ciśnień i poprawnego zachowania to ja już nie wiem.
    Kolega Cursor kiedyś gdzieś podał jakiś oryginalny link z ZF jak poprawnie wykonywać adaptację i naprawdę nie jest to takie wiśta-wio.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    545i
    Zależy co kto rozumie (i przez kogo głoszoną) jazdę adaptacyjną.
    Podobno ASO mówi o 2óch godzinach (wgranie softu + adaptacja) a sam ZF o kilku minutach. Komu wierzyć... :)

A co do procedury 6hp (ta nie ZFowska):
    (olej w temp 60-100 st C)
    - na równej drodze spokojne przyspieszenie do 80km/h (więc ma być już bieg 6ty)
    - puścić gaz i skrzynia schodzi do 4go biegu (ok 50km/h)
    - delikatnie hamowanie i chwilowy postój z wciśniętym hamulcem

powyższą procedurę ponawia się kilka razy - w zależności od tego jak zdolną mamy skrzynię i sterownik :)

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    Procedura zależy od typu softu. To jest link, który podrzucił cursor: https://mega.nz/#!hk5hDBaS!I71xs88v_...cHpHESBr6XXH94

BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Procedura zależy od typu softu. To jest link, który podrzucił cursor: https://mega.nz/#!hk5hDBaS!I71xs88v_...cHpHESBr6XXH94
    Dzięki @HTN ,ze mnie wyręczyłeś. O to właśnie mi chodziło.
    @Boeing pokaż mi tą kilkuminutową procedurę ZFa :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar Zbichu
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Nie przeceniałbym procedury adaptacji. Bez wykonania tych procedur skrzynia i jej soft też się "zgrają" z resztą auta tylko dłużej jej to zajmie. Ile aut stojących w salonach po wyjeździe z fabryki miało przeprowadzoną adaptację?