Słuszna uwaga. Ja wlałem w swoją 6l, a układ ma coś pod 10l. Sebek jednak zrobił jakąś instrukcję z odkręceniem mechatronika i wylewa się prawie cała zawartość skrzyni (chłopaki uzupełniali ponad 9l oleju). Następnym razem będę musiał i u siebie tak zrobić, łącznie z zestawem naprawczym mechatronika.
W internecie widziałem, że niektórzy robią tak, że kupują więcej oleju, spuszczają stary z korka bez odkręcania miski, uzupełniają kilka litrów nowego, załączają D i skaczą kilka biegów w górę, ponownie spuszczają zawartość i uzupełniają ponownie już z montażem nowej miski.
Wymiana dynamiczna też nie wymienia pełnego oleju. Olej stary miesza się z nowym (w końcu ciecz). Wizualnym przykładem jest taka próba: masz szklankę coli i teraz spróbuj ją wypełnić czystą wodą na zasadzie dynamicznej wymiany. Jasne jest, że czysta woda nie przepchnie coli, tylko się z nią wymiesza. Trzeba byłoby sporo wody przepompować, żeby powstał w miarę czysty roztwór. Stąd ja nieco sceptycznie podchodzę do wymiany dynamicznej.

Odpowiedz z cytatem