Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 17

W±tek: Wymiana miski m60

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    e32 740i '92 ex:525tds '94
    Sk±d
    Poznañ

Post Wymiana miski m60

W najbli¿szym czasie zabieram siê za wymianê miski, a w³a¶ciwie obu, górnej i dolnej. Dolna miska jest w stanie agonalnym, powgniatana, pospawana i zasilikonowana - jest tam taki syf, ¿e olej spuszczê chyba przebijaj±c j± ¶rubokrêtem :D Oczywi¶cie ¿artujê, ale wszystko wygl±da tak s³abo i s± takie wycieki, ¿e wymieniam obie miski, poniewa¿ dorwa³em inne w bdb stanie. Zaopatrzy³em siê w uszczelki elring (mam nadziejê, ¿e bêd± OK). Przy okazji wymieniam belkê spod silnika i ko³yskê, do której id± wahacze, które równie¿ wymieniam wszystkie. Auto chyba jezdzi³o wczesniej na sporej glebie, bo pod spodem wszystko jest porysane i powgniatane, wiêc czeka mnie trochê roboty. Kupi³em belkê podtrzymuj±c± silnik i siê zastanawiam o co konkretnie zaczepiæ ³añcuchy, ¿eby to jako¶ wytrzyma³o. Mam te¿ pytanie, czego siê spodziewaæ przy zdejmowaniu tych misek, co tam mo¿e mnie zaskoczyæ? Oczywi¶cie wiem, ¿e muszê zwróciæ uwagê na ¶ruby pompy oleju, co jeszcze? Przy okazji pewnie dobrze by by³o sprawdziæ napinacz ³añcucha, jak to zrobiæ? :)

Pozdrawiam i liczê na ma³e podpowiedzi.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    TUTAJ masz film z regulacji napiêcia ³añcucha.
    Silnik chyba trzeba opasaæ ¿eby go podnie¶æ.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    Sk±d
    Poznañ
    Dziêki za filmik. No w³a¶nie nie za bardzo jest jak opasaæ, tym bardziej, ¿e przecie¿ ¶ci±gam michê :) My¶la³em, ¿eby jako¶ zahaczyæ sznurem o ko³o pasowe - mo¿e siê co¶ naruszyæ w takim wypadku?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Cytat Zamieszczone przez binladen530 Zobacz posta
    Dziêki za filmik. No w³a¶nie nie za bardzo jest jak opasaæ, tym bardziej, ¿e przecie¿ ¶ci±gam michê :) My¶la³em, ¿eby jako¶ zahaczyæ sznurem o ko³o pasowe - mo¿e siê co¶ naruszyæ w takim wypadku?
    Nic siê nie stanie. Natomiast widzê jedno ucho przy pokrywce Batt, wiêc pewnie drugie bêdzie symetrycznie przy wlewie oleju.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 10-05-2016 o 12:37
    pozdrawiam Bartek

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Silnik powinien mieæ dedykowane oczka do zaczepienia. Tutaj nie bardzo jest za co opasaæ, ca³y dolot plastykowy.
    pozdrawiam Bartek

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    M60 z wyj¶ciem pod + aku na lewej pokrywie by³y w e38.
    I tam mo¿e s± uszy do podniesienia silnika.
    W e32 nie kojarzê, ¿eby v8 mia³o uszy z przodu.
    Przez opasanie silnika, mia³em na my¶li opasanie wzd³u¿ silnika, od ty³u do przodu.
    Co¶ takiego.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    Sk±d
    Poznañ
    @yaz to co pokaza³e¶ to chyba najlepsze rozwi±zanie, ale miejsca pod mask± jest tak ma³o, ¿e nie wiem jak mi siê to uda bez demonta¿u wielu elementów - czego chcia³bym unikn±æ. Bêdê chyba próbowa³ z tym ko³em pasowym, mo¿e jeszcze gdzie¶ znajdê jak±¶ dziurkê o któr± bêdzie mo¿na siê zahaczyæ :P

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Swoj± drog± zamiast robiæ ca³y dzieñ i rozbieraæ du¿o osprzêtu, pomy¶l o takim myku jaki mi zrobili w³a¶nie w moim M70. Poniewa¿ wymieniam przek³adniê na zrobion±, co równie¿ w tym wypadku polecam Tobie, nie jest to du¿y koszt j± ogarn±æ, mogê Ci daæ namiary.

Wrzucili na podno¶nik z zawieszonym silnikiem na d¼wigu na fartuchach b³otników, zrzucili ca³± ³awê na dó³ wraz z przek³adni± plus masz miski na wierzchu, robota z miskami w momencie, potem ca³o¶æ do kupy. U mnie temat z przek³adni± od wjazdu auta do skoñczenia tego tematu zaj±³ im trzy godziny z niespodziank± jak poni¿ej, nawet w drogim warsztacie trzy godziny to nie maj±tek. Tylko musz± mieæ sprzêt, czyli rampê z podno¶nikiem hydraulicznym na suwnicy.

Ja robi³em miskê górn± w³a¶nie z podniesionym silnikiem samemu i jak wspomnê ten dzieñ to przeklinam go do dzisiaj, a od góry mam oczko na wierzchu i tutaj mnie nie bola³o.

Przy okazji bêdziesz mia³ zrobione jedne z najgorszych rzeczy w naszych autach, przek³adniê i górn± miskê. Doln± pomijam bo to piku¶.

Ca³o¶æ szybko, czysto i bezproblemowo, tylko pamiêtaj o ¶rubach ³awy nowych, bo to s± ¶ruby o zredukowanej ¶rednicy, wiêc s± jednorazowe, ci±gn± siê jak plastelina. Wszystkie 6 urwa³o siê przy próbie odkrêcenia, a nie by³y skorodowane. Podejrzewam przeci±gniêcie na monta¿u fabrycznym. Z drugiej strony to klasa 8.8, M10x130mm i M10x150mm, a¿ siê prosz±, ¿eby siê zerwaæ po 30 latach.

Teraz doczyta³em, ¿e chcesz ³awê wymieniæ, wiêc temat jak znalaz³. Nie chcia³bym sam wyl±dowaæ z urwanymi tymi ¶rubami, odwiercenie starych i wyjêcie ich z gwintu pod³u¿nicy w warunkach ogólnego wkurwienia samemu w gara¿u doprowadzi³oby mnie do zawa³u chyba. A tutaj jak Ci wiertarka zejdzie to nie masz gwintu w pod³u¿nicy, a tego to ju¿ nie ¿yczê najgorszemu wrogowi.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 10-05-2016 o 18:18
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    Sk±d
    Poznañ
    Ech...przystopowa³e¶ mój zapa³. Teraz siê zastanawiam, czy faktycznie siê za to braæ. Problem polega na tym, ¿e nie mam ju¿ ani grosza. Ostatni± kasê wyda³em na czê¶ci, roboty na razie nie mam, bêdê mieæ dopiero pod koniec miesi±ca, ale mam czas i chêci. No có¿, zrobiê tak - jak upie*dolê chocia¿ jedn± ¶rubê od belki to odpuszczam temat. Inna kwestia to ta cholerna przek³adnia o której piszesz, faktycznie za ni± te¿ bym musia³ siê wzi±æ, bo niestety przy m60 to jedyny dostêp do niej jest po zdjêciu ca³ego do³u. W ogóle te przek³adnie to piêta ahillesowa starszych beemek, w poprzedniej mia³em to samo, je¼dzi³em paroma innym e34 i te¿ dawa³o siê to we znaki. No nic, biorê siê za te ¶ruby...

EDIT: Chcia³bym, ¿eby ka¿da ¶ruba w aucie schodzi³a mi tak jak te 6 od belki, chyba wszechobecny olej to wszystko ³adnie zakonserwowa³ :D To jedziem dali :)
    Ostatnio edytowane przez binladen530 ; 11-05-2016 o 12:58

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    To super :) zatem baw siê dalej i daj znaæ jak prace posz³y po fakcie
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. Demonta¿ miski olejowej m60 STUKI silnika
    Przez bawarczyk88i w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 10-11-2015, 11:21
  2. wymiana górnej czê¶ci miski olejowej m60
    Przez Dawid7er w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 30-10-2015, 16:27
  3. 728i Wymiana uszczelki miski olejowej.
    Przez grim w dziale Seria e38
    Ostatni post / autor: 19-09-2014, 09:31
  4. M60B30 wymiana miski aluminiowej
    Przez tomi5 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 19-12-2012, 16:30
  5. [silnik] M70 wymiana miski olejowej-spostrze¿enia
    Przez ttrol w dziale Seria e32
    Ostatni post / autor: 24-09-2012, 19:43

Uprawnienia umieszczania postów