Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: FLA (automatyczne ¶wiat³a drogowe) - jak aktywowaæ i jak to dok³adnie dzia³a?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka

Post FLA (automatyczne ¶wiat³a drogowe) - jak aktywowaæ i jak to dok³adnie dzia³a?

Mam na wyposa¿eniu co¶ takiego, jak FLA. Podobno jest to automatyczne prze³±czanie siê ¶wiate³ mijania na drogowe i na odwrót. Niestety nie bardzo wiem jak to aktywowaæ. W instrukcji te¿ nic nie znalaz³em (strona 94). Zna kto¶ t± funkcjê i jak siê j± aktywuje/deaktywuje?

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    Tego asystenta aktywuje siê wajch± od ¶wiate³.
    Musisz j± pchn±æ i na zegarach powinien pojawiæ siê symbol ¶wiate³ z literk± A.

Dok³ada³em co¶ takiego w swojej by³ej e90. Szczerze mówi±c to o kant dupy to siê nadaje.
    Nawet na prostych odcinkach drogi, na które jest ten system przeznaczony, ró¿nie reagowa³ i czasem kierowcy jad±cy z przeciwka "odwzajemniali" siê b³yskaniem drogowymi.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Zbichu
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Sk±d
    Estoril
    Z w³±czeniem to tak jak kolega wy¿ej napisa³. Je¶li chodzi o dzia³anie to u mnie dzia³a to bardzo dobrze i nie mam ¿adnych opó¼nieñ. Po zmroku korzystam z tego ca³y czas i zapominam o prze³±czaniu ¶wiate³. Bardzo przydatna funkcja przy szybko pokonywanych trasach w nocy.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Pawliko
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    Audi A5 Coupe 2.7 TDI S-line
    Sk±d
    Szczecin / Gryfice
    Blog
    4
    Kumpel mia³ to w E63 650i i dzia³a³o jak chcia³o. Mnie nie urzek³o...
    By³y:
    VW Jetta A2
    Opel Astra G Caravan
    BMW E32 730i[*][*]
    VW Passat B5 Variant
    BMW E38 728iA
    BMW E39 535iA
    Audi A3 8P 2.0T++
    Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
    BMW E91 318d+
    VW Phaeton 3.2
    Astra GTC OPC Line
    Mercedes CLK W209 200K lift
    BMW E90 320dA 177KM 08'

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    Byæ mo¿e w e65 jest lepszy soft od tego.
    W e90 ten gad¿et nie zawsze dawa³ radê.

Prawdê mówi±c to BMW ma w tym przypadku kilka wymówek, które ograniczaj± szybko¶æ/jako¶æ dzia³ania tego ustrojstwa.
    - z³e warunki pogodowe
    - zakrêty lub wzniesienia/spadki drogi

W moim przypadku niestety nawet przy dobrych warunkach pogodowych i na prostym odcinku autostrady, w nocy zdarzy³o siê zareagowaæ za pó¼no.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka
    Macie racjê - namierzy³em to. Trzeba jednak w³±czyæ jeszcze pokrêt³o na ¶wiat³a automatyczne. Wtedy faktycznie po w³±czeniu d³ugich pojawia siê oznaczenie na desce rozdzielczej nie na ¶rodku, tylko po prawej stronie z literk± "A".

Ciekawy jestem jak w praktyce siê to sprawdza. Kiedy¶ przypadkiem wyskoczy³ mi b³±d, ¿e sensor jest ca³kowicie, b±d¼ czê¶ciowo przys³oniêty, st±d namierzy³em t± funkcjê. Pó¼niej o niej zapomnia³em, ale wczoraj co¶ mnie tchnê³o, ¿eby rozkminiæ temat.

Jak mówicie, ¿e to s³abo dzia³a, to wyczyszczê jeszcze sensor i sprawdzê kiedy¶ w praktyce.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    f01
    Sk±d
    Poznañ

Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Macie racjê - namierzy³em to. Trzeba jednak w³±czyæ jeszcze pokrêt³o na ¶wiat³a automatyczne. Wtedy faktycznie po w³±czeniu d³ugich pojawia siê oznaczenie na desce rozdzielczej nie na ¶rodku, tylko po prawej stronie z literk± "A".

Ciekawy jestem jak w praktyce siê to sprawdza. Kiedy¶ przypadkiem wyskoczy³ mi b³±d, ¿e sensor jest ca³kowicie, b±d¼ czê¶ciowo przys³oniêty, st±d namierzy³em t± funkcjê. Pó¼niej o niej zapomnia³em, ale wczoraj co¶ mnie tchnê³o, ¿eby rozkminiæ temat.

Jak mówicie, ¿e to s³abo dzia³a, to wyczyszczê jeszcze sensor i sprawdzê kiedy¶ w praktyce.
    Ja to mam w swojej i jestem mega zadowolony. Dzia³a to doskonale nigdy nikt mi jeszcze nie mruga³ ¿e o¶lepiam. Dodam od siebie jest to bardzo precyzyjny system. Z obserwacji jak zacz±³em to u¿ywaæ to sam bym ¶wiat³a zmienia³ gdy nadje¿d¿a pojazd z przeciwka ale zawsze czekam a¿ same siê zmieni±. Dodam jeszcze ¿e ten system nie tylko reaguje na nadje¿d¿aj±ce pojazdy z przeciwka,on równie¿ dzia³a doskonale gdy zbli¿amy siê do samochodu jad±cego w naszym kierunku. Równie¿ ¶wiat³a zmieniaj± siê na mijania gdy np. wjedziemy w obszar o¶wietlony.

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 06-06-2015, 20:10
  2. [pozostale] Fabryczne Webasto - jak to dzia³a? jak to wy³±czyæ? Instrukcje ?
    Przez Konrado w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 15-09-2013, 08:32
  3. [karoseria] Kierunki US- jak aktywowaæ?
    Przez Jakub w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 06-09-2013, 16:17
  4. [elektronika] Alarm jak aktywowaæ
    Przez adrespatryka w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-05-2012, 15:21
  5. Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 01-01-2010, 17:01

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci