Ostatnio wpad³em na pomys³, ¿eby mo¿e sobie teraz zamieniæ moje e65 na W221 i pobujaæ znowu rok dla porównania. Na forum widzia³em temat e65 vs. W220, ale W220 a W221 to nieco inny zestaw przypad³o¶ci.
Zanim kupi³em e65, by³em bardziej sfokusowany na Mercedesa, ale taka fajna e65 mi siê trafi³a (jeszcze za dobre pieni±dze), ¿e nie pogardzi³em, tym bardziej, ¿e w e65 jakby lepiej siê czu³em.
Z moich spostrze¿eñ:
1. Zzewn±trz oba mi siê podobaj± tak samo.
2. BMW bardziej zbudowane w ¶rodku (du¿y plus za ergonomiê z racji odpowiedniej wielko¶ci pokrête³ i przycisków).
3. S klasa nie-w-Long'u wydaje mi siê, ¿e ma wiêcej miejsca na nogi z ty³, choæ krótka wersja mnie w ogóle nie interesuje.
4. Mercedes ma bardzo du¿y problem z benzynowymi silnikami 5,5 (S500) i 3,5 (S350) - wycieraj±ca siê zêbatka rozrz±du. W S350 rozrz±d napêdza dodatkowo wa³ki wyrównowa¿aj±ce (w S500 nie). Do naprawy trzeba wyci±gaæ silnik. Jak, ¿e ogl±da³em piêkn± wersjê Long w³a¶nie z tym problemem, rozezna³em temat w ASO. Wróbel we Wroc³awiu wyceni³ naprawê zaskakuj±co przystêpnie - 5000z³. Niemiecki serwis Mercedesa powiedzia³, ¿e doskonal znaj± ten problem i z góry mo¿e mi powiedzieæ, ¿e koszt bêdzie w okolicy 7000EUR. Po lifcie w 2009r. podobno nie wystêpuje ju¿ ten problem.
5. Mercedes ma s³abe poduszki zawieszenia - usterka miecha zdarza siê znacznie czê¶ciej, ni¿ w A8, Pheatonie, czy naszych BMW. Kompresor podobno to jest piêta Achillesowa tego zawieszenia. Problem na bardzo du¿± skalê by³ w W220. W W221 jest to nieco poprawione. ¯eby by³o ciekawiej, S600 praktycznie w ogóle nie wykazuje usterek zawieszenia i kompresora (informacja z ASO). Plus, w relacji do BMW, jest taki, ¿e Mercedes ma 4 ko³a zawieszone na pnaumatyce (BMW tylko ty³). W BMW za miech pneumatyczny trzeba daæ albo 2000z³ (bez Dynamic Drive), albo 3000z³ (jak jest Dynamic Drive). W Mercedesie jest to albo 2800z³ albo 3250z³. Ceny oczywi¶cie za sztukê zamiennika. Orygina³ BMW z DD to koszt 6.500z³/sztuka. Kompresor zawieszania do Merca 1400z³ zamiennik nowy; do BMW 2050z³.
6. Cena Mecedesa jest niestety jakie¶ 20% wy¿sza, ni¿ BMW - ciekawe dlaczego?
7. Na moje oko baga¿nik jest znacznie bardziej uk³adny w Mercedesie. Poza tym, ma 560l, zamiast 500l (BMW).
8. Mercedesa znacznie ³atwiej znale¼æ dobrze wyposa¿onego i w wersji przed³u¿onej. Bardzo du¿o egzemplarzy ma z ty³ komfortowe fotele, z przodu wentylacjê, a nawet mo¿na znale¼æ 4-strefowe klimatyzacje, które w e65 jest niezwykle rzadkie. Niestety bardzo du¿o BMW e65 ma s³abe wyposa¿enie i wg moich obserwacji, nawet 760i jest czêsto dosyæ s³abo wyposa¿one.
9. S600 piêkna sprawa - 5,5l V12 z dwoma turbosprê¿arkami... Piêkna sprawa i przewa¿nie mocno wyposa¿ona.
10. Sprawdzi³em sobie ceny S63AMG. Zakup nie jest jaki¶ bardzo problematyczny ze wzglêdu na cene - w Niemczech ju¿ za 25.000€ mo¿na tak± nabyæ. Wygl±da przepiêknie, a jeszcze piêkniej brzmi. Sprawdzi³em jednak ceny czê¶ci. Skrzyniê now± na eBay (dowód) mo¿na kupiæ ju¿ za 4.200EUR. Mniej wiêcej tyle samo kosztuj± same tarcze hamulcowe :).
11. ¦rednie spalania:
- S500: 13,0l/100km (LINK)
- S350: 11,66/100km (LINK)
- S320CDI: 8,80l/100km (LINK)
- S420CDI: 8,28l/100km (LINK) niestety tylko jeden rekord
12. 420CDI - V8, to podwójne koszty (tak, samo, jak w e65) - dwa DPFy, dwie turbosprê¿arki i 8 garków. S320CDI to tak, jak u nas 730d (1 x DPF, 1 x turbo), mimo, ¿e jest to V6.
13. Koszty materia³ów eksploatacyjnych (klocki, tarcze, zawieszenie itd.) podobny do e65.
Otwieram zatem woln± dyskusjê w tym temacie. Podzielcie siê proszê swoimi spostrze¿eniami.

Odpowiedz z cytatem