no to 50 za brak dokumentu.:) Przerabiałem to z czarnymi szybami :):)
no to 50 za brak dokumentu.:) Przerabiałem to z czarnymi szybami :):)
Ostatnio edytowane przez miro ; 19-06-2016 o 21:16
Zamieszczone przez Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz. U. Nr 133 z 21 sierpnia 2002 r., poz. 1123 i Dz. U. Nr 167 z 9 października 2002 r., poz. 1379)Wydrukować i pokazywać przy kontroli :)Zamieszczone przez Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, załącznik 5
Czyli jak nie ma miejsca a u mnie nie bedzie teoretycznie dowód nie powinien zostac zabrany.
Moim zdaniem, jeśli policjant się uczepi to i tak będzie mógł wlepić mandat i blacha za szybą nie pomoże bo:
Zamieszczone przez Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz. U. Nr 133 z 21 sierpnia 2002 r., poz. 1123 i Dz. U. Nr 167 z 9 października 2002 r., poz. 1379)
A ta kwestia chyba bardziej dotyczy producentów pojazdów niż użytkowników:
Zamieszczone przez Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, załącznik 5
Wybaczam :D A odpowiadając - rzeczywiście, na to nie wpadłem, bo ci którzy tak wożą tablice trzymają je zazwyczaj gdzieś w okolicach pasażera.
Nadal nie rozumiesz brzmienia tego przepisu - chodzi w nim o MIEJSCE do umieszczania tablic, a nie same tablice.
@TUCZI77 oni dopiero zrozumieją na drodze jak dostaną zakaz dalszej jazdy :)
Powie ,że zapomniał dowodu to laweta i dopiero zrozumie.
Jak by ten przepis można było tak interpretować to przypuszczam ,że wielu by się takich znalazło.
Każde auto które ma homologację ma miejsce na tablicę
Ostatnio edytowane przez miro ; 20-06-2016 o 14:32
A ja tam mogę się sądzić jak będzie trzeba skoro nie ma miejsca w zderzaku to nie ma.
Prawdopodobnie mówimy o tym samym :) Nie ma miejsca na tablice => nie ma obowiązku mocowania na nim tablic. Ale brak miejsca na tablice nie jest podstawą do wystawienia mandatu czy zatrzymania dowodu.
Mało tego, jeżeli wstawisz sobie ramkę na tablice za przednią szybę, to z tych przepisów wynika, że powinieneś z niej korzystać. Wtedy możesz sobie ją umiejscowić gdziekolwiek, nawet po stronie pasażera.
Czy każde auto zarejestrowane w Polsce musi mieć polską homologację? Czy wystarczy, że spełni polskie wymagania techniczne?
Ostatnio edytowane przez ghrh ; 20-06-2016 o 14:55
Panowie jak wścibski i straszny pies to i tak się czepi ale przetestowałem na dolnym śląsku i nawet we Wrocławiu nie zabierają dowodu ani nie dają mandatu jeśli auto jest ładne a tablica ładnie za szybą. We Wrocku dostaliśmy nawet od drogówki pochwałę za to, że tablica jest na przyssawki i nie wlepią nam mandatu za podziurawienie tablicy.