Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Nakrętka lagi / MacPhersona

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    Cytat Zamieszczone przez Kubcikus Zobacz posta
    A ja myślałem tak: wziąc wymiary nakrętki i gwintu na kolumnie, ewentualnie uciąc trochę kolumny tak żeby miec lekki kawałek z gwintem i średnica samej kolumny. Następnie idziemy z tym do zakładu który sprzeda nam rurę na metry o średnicy i grubości takiej jak nakrętka lub ciutkę grubszej w celu jej nagwintowania, następnie ucinamy tą zakupioną rurę na taką samą długośc/wysokośc jak stara nakrętka. Gwintujemy ją w środku takim samym gwintownikiem jaki gwint jest na kolumnie, czynnośc tą powtarzamy na wszystkich kawałkach, gdy już mamy to nagwintowane mierzymy grubośc blachy która jest przyspawana do nakrętki, chodzi mi o ten element na który zakładamy klucz. Z tymi wymiarami jedziemy do zakładu który z arkusza blachy takiej jaka jest nam potrzebna, powycina nam laserowo dany kształt już nakrętki. Gdy mamy już potrzebne nam materiały bierzemy się za spawanie dwóch elementów razem, albo oddajemy do spawacza. I takim sposobem mamy customową nakrętke kolumny, nówkę sztukę. Możemy nawet to zrobic z blachy cynkowanej lub kwasówki, wszystko zależy od $$. Ale generalnie pomysł jest do wykonania. Jak skomentujecie mój nowy pomysł na nakrętki?
    Pomysł niezły ale przy spawaniu pościąga wszystko i tam jest gwint drobno zwojowy pewnie by się już po spawaniu nie zakrecił na kolumne wg mnie lepiej zrobić to z jednego kawałka ze stalowego pręta sześciokątnnego podtoczyć dół ma okrągło sześciokąt na górze zostawić i wytoczyć, gwint pewnie też trzeba będzie zrobić tokarką.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 730I R6 89.r ,E36 Sedan 96.r

Kurcze miała być kompletna kolumna a wyszło że sama kolumna więc sorry na razie nic nie wykombinuje bo wątpię że E34 trafi się w przyszłym czasie na szrocie a bez nakrętki i starego wkładu to też nie będę wiedział jaki otwór do jakiego momentu nakrętka dochodzi zobaczę jeszcze serwisy aukcyjne może jest za grosze kolumna .Chciałem przy okazji pomóc klubowiczom i sobie temat obadać na przyszłość a tu klops .