Zamieszczone przez
Kubcikus
A ja myślałem tak: wziąc wymiary nakrętki i gwintu na kolumnie, ewentualnie uciąc trochę kolumny tak żeby miec lekki kawałek z gwintem i średnica samej kolumny. Następnie idziemy z tym do zakładu który sprzeda nam rurę na metry o średnicy i grubości takiej jak nakrętka lub ciutkę grubszej w celu jej nagwintowania, następnie ucinamy tą zakupioną rurę na taką samą długośc/wysokośc jak stara nakrętka. Gwintujemy ją w środku takim samym gwintownikiem jaki gwint jest na kolumnie, czynnośc tą powtarzamy na wszystkich kawałkach, gdy już mamy to nagwintowane mierzymy grubośc blachy która jest przyspawana do nakrętki, chodzi mi o ten element na który zakładamy klucz. Z tymi wymiarami jedziemy do zakładu który z arkusza blachy takiej jaka jest nam potrzebna, powycina nam laserowo dany kształt już nakrętki. Gdy mamy już potrzebne nam materiały bierzemy się za spawanie dwóch elementów razem, albo oddajemy do spawacza. I takim sposobem mamy customową nakrętke kolumny, nówkę sztukę. Możemy nawet to zrobic z blachy cynkowanej lub kwasówki, wszystko zależy od $$. Ale generalnie pomysł jest do wykonania. Jak skomentujecie mój nowy pomysł na nakrętki?