Gramatyka ważna rzecz :P
W aso-bmw.pl za komplet wahaczy lemforder + 4 nowe śruby ze zniżką zapłaciłem 1644PLN. W tym zestawie, co podałeś masz dodatkowo łączniki stabilizatora. Po wymianie jak to Miro napisał, geometrię warto sprawdzić/ustawić.
Gramatyka ważna rzecz :P
W aso-bmw.pl za komplet wahaczy lemforder + 4 nowe śruby ze zniżką zapłaciłem 1644PLN. W tym zestawie, co podałeś masz dodatkowo łączniki stabilizatora. Po wymianie jak to Miro napisał, geometrię warto sprawdzić/ustawić.
To chyba wezmę zestaw z kompletnymi drążkami i zrobię całość skoro i tak geometrię trzeba robić. Znalazłem cały zestaw za 1500zl chyba. I będzie spokój na kilka lat mam nadzieje. Dzieki
No. W końcu dotarło jak do człowieka![]()
https://www.youtube.com/watch?v=CmybaexG18E
Nie rozumie czego sie to tyczy miro? Zadałem pytanie bo nie znam sie na mechanice czy trzeba zrobic geometrię po wymianie wahaczy. Na ostatnim przeglądzie z zawieszeniem było wszystko ok ale ostatnio zaczęła delikatnie kierownica wibrować w przedziale prędkości 120-140kmh wyważyłem koła i jest troszkę lepiej. Wiec zastanawiam się nad zrobieniem całego zawieszenia na raz bo od 3 lat nic w nim nie robiłem a nie wiem kiedy poprzedni właściciel cokolwiek wymieniał w zawieszeniu. I naprawdę nie mam problemu zapłacić te 400 czy 500zl za geometrię tylko zapytałem czy trzeba. Dostałem informacje ze tak to przy okazji zrobię drążki tak na wszelki wypadek.
Przeciez ja nie miałem nic złego na myśli. Trochę jaja robie bo nudą na tym forum wieje. Przepraszam jak Cię czymś uraziłem.
Jeśli mogę Ci coś doradzić ale juz na poważnie to zrób sobie gramatykę na sprzęcie HUNTER. Nie powinieneś zapłacić więcej jak 200 pln za kompletną (tył i przód)
Spoko ja mieszkam w Anglii I wladnie znalazlem huntera za 100funtow pelna geometria wiec wychodzi okolo 500zl
No to tak jak byś w PL zapłacił 100złBardzo dobry sprzęt jak dla mnie najlepszy. Warto dać 100 funtów
Ja za Huntera dałem 60zł. Ziomek mówił jednak, że BMW trzeba ustawiać tylko i wyłącznie dociążone. Inaczej geometria nie będzie dobrze ustawiona.
No, ale wracając do tematu wibracji. Pocieszyłem się jakieś 100km. Zimmermann Sport wytrzymał... jedno maksymalnie ostre hamowanie 120-0km/h. Ruszyłem i mina mi zrzedła... Tym razem bicie było przy najdelikatniejszym muśnięciu hamulca niezależnie od prędkości. Dałem dzisiaj do tokarza - jedna tarcza bicie 0.2mm, druga miała "dołek" na 1/3 szerokości, jak to tokarz ujął. Prędkością bym się nie sugerował, bo chwilę jechałem w korku i tarcza była wstępnie zagrzana, ale mimo to wynik lekko żenujący. Potwierdza się to, co z mirem mówiliśmy - "nieważne co kupisz...".
Tokarz pyta się mnie co za dziadostwo to jest, bo strasznie ziarniste i nie obrabia się jak typowe tarcze. Powiedziałem jednak, że to "dobry zamiennik", na co on mówi, że "on nie zna pojęcia dobry zamiennik", ponieważ przerabia tutaj regularnie temat tarcz.
Przyjrzałem się swoim tarczom po wymianie i faktycznie są bardzo ziarniste. Nie będę jednak się wypowiadał, czy to dobrze, czy źle, bo po wyglądzie nie ma co oceniać, czy materiał się nadaje, czy nie. Zastanowiło mnie jednak, czy nie trafiłem na podróbkę... Napiszę maila do Zimmermann'a z numerami i zapytaniem o potwierdzenie oryginalności.
Ostatnio edytowane przez HTN ; 29-10-2016 o 17:00
A jak wygląda "bardzo ziarnista" tarcza? Da się to zobaczyć na części ciernej? Może jakieś foto dla porównania. Z ciekawości porównałbym ze swoimi :)
Z ciekawości kupował ktoś tarcze z ASO,ewentualnie EBC?Co jest w tej chwili top jeśli chodzi o hamulce do bmw czy mercedesa?Mam na myśli coś co wytrzyma hamowanie z 200km/h do zera i nie będzie biło?