Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
745d nie ma przypadkiem równo 700Nm? Nie jest to istotne. Ja nie widzę nic dziwnego, żeby skrzynię o max 750Nm łączyć z silnikiem max. 750Nm. Wręcz idealne połączenie z racji wagi i ceny.
Były 700Nm i 750Nm. Identyczne mechanicznie. Inne oprogramowanie. W innym temacie pisałem już o tym. Tak połączenie idealne i ... jak to kolega Damned napisał: jedyne możliwe. Nie było mocniejszej skrzyni w tym czasie.

Nie zgodzę się z Tobą. Lambda działa od pewnej temperatury, a przy pełnym gwizdku pomiar z niej jest pomijany, a paliwo jest podawane wg sztywnej niekorygowanej mapy paliwo/obciążenie. Jest to tzw. tryb WOT (Wide Open Throttle). Poza tym lambda tylko lekko koryguje zadane parametry w mapach. Dlatego jak masz nitro, wolno go używać tylko gdy przepustnica jest w pełni otwarta.
Prawdą jest, że lambda działa od pewnej temperatury, ale jak napisałem: czujnik pełni rolę pomiarową i wspomaga pomiar od momentu jego działania. Współczynnik lambda jest wyliczany przez komputer silnika głównie na podstawie parametrów z przepływomierza, ciśnienia panującego w kolektorze dolotowym, ciśnienia pompy CR, czasu otwarcia wtryskiwaczy i przepływu paliwa. To te najważniejsze, bo dochodzą jeszcze parametry korygujące jak temp. zasysanego powietrza, temp. paliwa, temp silnika itd, itd.... Za pomocą tych danych ECU wie ile jest powietrza ile paliwa. Wszystko jest ujęte w mapach, które nie są zbyt sztywne, ale część z nich na sztywno ogranicza. Niestety w EDC16, bo o tym sterowniku rozmawiamy nie ma czegś takiego jak sztywna niekorygowana mapa WOT. To o czym piszesz to kojarzy mi się ze starymi Motronic'ami z lat 80. Lambda tu nie koryguje parametrów w mapach. Czujnik tylko mierzy. Mapy Lambda, bo tak je nazwali twórcy EDC16 czyli Bosch są w tym sterowniku mapami ograniczającymi. Hmm.. żeby to lepiej zobrazować zamieszczę taką mapę dla M57N2 Euro4

upload gambar
Na osi x jest masa powietrza, oś Y to obroty oś Z to maksymalny współczynnik lambda jaki może wystąpić. Gdyby się zdarzyło, że silnik dąży do przekroczenia tych wartości mapa ta ogranicza taką możliwość, bo komputer momentalnie ograniczy paliwo. Jest to takie zabezpieczenie, limit jeden z wielu i w przypadku fabrycznych ustawień ta mapa nie ma nic do roboty jeśli auto jest sprawne, ponieważ jest wiele innych map ograniczających, które zadziałają przed nią.

Ogólnie temat chip-tuningu jest tak samo kontrowersyjny, jak montaż LPG. Tyle, że jak zauważycie, większość instalacji LPG jak mocno katujesz auto, przełączają się na benzynę - właśnie, żeby chronić silnik przed przegrzaniem elementów. W chip tuningu często modyfikuje się AFR (proporcja paliwo/powietrze), żeby schładzać silnik przez wzbogacenie mieszanki. Dlatego te najbardziej pomodyfikowane diesle fest kopcą.

By the way Zbichu, już dawno nie miałem tak ciekawej dyskusji, jak z Tobą ;)
Mi też dobrze się dyskutuje z Tobą. Jest to wymiana zdań popieranych argumentami. Nie ma tu żadnej agresji i jest OK. Muszę jednak Ci zwrócić uwagę na kardynalny błąd, który popełniłeś pisząc o AFR i schładzaniu silnika. W dieslu wzbogacenie mieszanki przeciwnie jak w benzynie i gazie podgrzewa atmosferę, że tak napiszę. Jeśli ustawiłbym sterownik w m57N2 na 280-290 KM przy współczynniku AFR 14,0:1 to silnik kopciłby znamiennie, szedł jak burza ale EGT było by tak wysokie, że max po godzinie jazdy zmieliło by turbinę. Dlatego trzeba przy wysokich obrotach zubożyć mieszankę i popracować nad mapami początku czasu wtrysku, aby uzyskać bezpieczną moc. Wymaga to wielu wyliczeń i w przypadku silnika M57N2 edycji około 80 map.