Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: e65 - co wybrać 730d + chip vs 745i

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    Cytat Zamieszczone przez ///david Zobacz posta
    Generalnie wnioski i spostrzeżenia wyssane z palca i kompletnie nietrafione :

Co do samochodu po "chipie" to dość dobrze opisane jest to tutaj na przykładzie e90 320d które ze zwiększoną do 200km mocą przejechało 245 tyś km :
    http://magazynauto.interia.pl/uzywan...007,nId,978191

a co do zastosowania różnych wałów i panewek etc w różnych wariantach mocowych to widać jak na dłoni ,że bmw stosuje dokładnie te same podzespoły np w z4 1.8i o mocy 150km i w 528i i mocy o ponad połowę większej czyli 245km

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/pr...i/i54110/kL/sN

jeszcze ciekawiej jest z dieslami 116d o mocy 115km ma ten sam wał i panewki co 125d o mocy 218km

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/pr...i/i54649/kL/sN

nie mówiąc już o tym :

325d ma 204km 430nm a 740d 306km i 600nm

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/pr...i/i53265/kL/sN
    Nie z samego wału składa się silnik. Jakby wziął cały motor, to różnice pomiędzy mocami by się znalazły i one byłyby nadwyrężane chip-tuningiem. Dobrym przykładem jest fakt, że jak chcesz założyć hak, to w zestawie jest większy wiatrak chłodnicy. Poza tym, już pisałem wcześniej, że w niższych modelach zdarzają się części liczone na mocniejsze, ale nie w każdym przypadku tak jest - najlepszy przykład to turbo.
    Artykuły z interii, onetu, czy wp w ogóle do mnie nie przemawiają. Mój kolega z ex-pracy nawet brał udział w jednym takim artykule, jako weteran wojenny. W wojsku oczywiście nigdy nie był :).

Cytat Zamieszczone przez Zbichu Zobacz posta
    To rzeczywiście jest kontrowersyjna sprawa. Nie będę odpowiadał lecz zapytam: Dlaczego inżynierowie BMW zdecydowali się umieścić skrzynię zaprojektowaną na max. 750 Nm w aucie, które ma 750 Nm i to od 1900 obr/min. ???
    745d nie ma przypadkiem równo 700Nm? Nie jest to istotne. Ja nie widzę nic dziwnego, żeby skrzynię o max 750Nm łączyć z silnikiem max. 750Nm. Wręcz idealne połączenie z racji wagi i ceny.

Cytat Zamieszczone przez Zbichu Zobacz posta
    Sonda lambda w tym silniku pełni rolę pomiarową. Jeżeli zmierzone parametry wychodzą poza zakres przyjęty w mapach lambda. Sterownik ogranicza paliwo. Także w trakcie przyspieszania.
    Nie zgodzę się z Tobą. Lambda działa od pewnej temperatury, a przy pełnym gwizdku pomiar z niej jest pomijany, a paliwo jest podawane wg sztywnej niekorygowanej mapy paliwo/obciążenie. Jest to tzw. tryb WOT (Wide Open Throttle). Poza tym lambda tylko lekko koryguje zadane parametry w mapach. Dlatego jak masz nitro, wolno go używać tylko gdy przepustnica jest w pełni otwarta.

Ogólnie temat chip-tuningu jest tak samo kontrowersyjny, jak montaż LPG. Tyle, że jak zauważycie, większość instalacji LPG jak mocno katujesz auto, przełączają się na benzynę - właśnie, żeby chronić silnik przed przegrzaniem elementów. W chip tuningu często modyfikuje się AFR (proporcja paliwo/powietrze), żeby schładzać silnik przez wzbogacenie mieszanki. Dlatego te najbardziej pomodyfikowane diesle fest kopcą.

By the way Zbichu, już dawno nie miałem tak ciekawej dyskusji, jak z Tobą ;). Muszę przyznać, że wiedzę masz, ale moich uwag nie traktuj jako zarzuty, czy moje wywyższanie się, bo wiedzę o chip tuningu i silnikach masz na pewno większą, niż ja. Ogólnie tylko wrzucam swoje uwagi i mój punkt postrzegania sprawy (i nie mówię tutaj, że czasami się nie mylę w mojej wiedzy/przekonaniach), prowadząc tym samym dyskusję, z której można coś ciekawego wyciągnąć. Czy ktoś chce sobie stuningować nieco auto, czy nie, jego sprawa, a moja tylko czysta ciekawość jak to się sprawdza w praktyce.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 30-05-2016 o 20:25