Nie z samego wału składa się silnik. Jakby wziął cały motor, to różnice pomiędzy mocami by się znalazły i one byłyby nadwyrężane chip-tuningiem. Dobrym przykładem jest fakt, że jak chcesz założyć hak, to w zestawie jest większy wiatrak chłodnicy. Poza tym, już pisałem wcześniej, że w niższych modelach zdarzają się części liczone na mocniejsze, ale nie w każdym przypadku tak jest - najlepszy przykład to turbo.
Artykuły z interii, onetu, czy wp w ogóle do mnie nie przemawiają. Mój kolega z ex-pracy nawet brał udział w jednym takim artykule, jako weteran wojenny. W wojsku oczywiście nigdy nie był :).
745d nie ma przypadkiem równo 700Nm? Nie jest to istotne. Ja nie widzę nic dziwnego, żeby skrzynię o max 750Nm łączyć z silnikiem max. 750Nm. Wręcz idealne połączenie z racji wagi i ceny.
Nie zgodzę się z Tobą. Lambda działa od pewnej temperatury, a przy pełnym gwizdku pomiar z niej jest pomijany, a paliwo jest podawane wg sztywnej niekorygowanej mapy paliwo/obciążenie. Jest to tzw. tryb WOT (Wide Open Throttle). Poza tym lambda tylko lekko koryguje zadane parametry w mapach. Dlatego jak masz nitro, wolno go używać tylko gdy przepustnica jest w pełni otwarta.
Ogólnie temat chip-tuningu jest tak samo kontrowersyjny, jak montaż LPG. Tyle, że jak zauważycie, większość instalacji LPG jak mocno katujesz auto, przełączają się na benzynę - właśnie, żeby chronić silnik przed przegrzaniem elementów. W chip tuningu często modyfikuje się AFR (proporcja paliwo/powietrze), żeby schładzać silnik przez wzbogacenie mieszanki. Dlatego te najbardziej pomodyfikowane diesle fest kopcą.
By the way Zbichu, już dawno nie miałem tak ciekawej dyskusji, jak z Tobą ;). Muszę przyznać, że wiedzę masz, ale moich uwag nie traktuj jako zarzuty, czy moje wywyższanie się, bo wiedzę o chip tuningu i silnikach masz na pewno większą, niż ja. Ogólnie tylko wrzucam swoje uwagi i mój punkt postrzegania sprawy (i nie mówię tutaj, że czasami się nie mylę w mojej wiedzy/przekonaniach), prowadząc tym samym dyskusję, z której można coś ciekawego wyciągnąć. Czy ktoś chce sobie stuningować nieco auto, czy nie, jego sprawa, a moja tylko czysta ciekawość jak to się sprawdza w praktyce.

Odpowiedz z cytatem