Z tego, co się orientuję, proporcja powietrza do paliwa np. dla 4000obr/min nie jest stała - na to jest określona mapa, a i wcale najczystsza proporcja po spaleniu nie jest najbardziej wydajna.
Następny punkt - proporcja powietrze/paliwo nie jest korygowane przez lambdę w trakcie przyspieszania, kiedy kierowca wciska gaz w podłogę.
Kolejna sprawa - piszesz o idealnych warunkach zmierzonych statycznie. Niestety w trakcie jazdy wszystko dzieje się dynamicznie, a układ pomiarowo-przetwornikowo-sterujący ma całkiem spore opóźnienie. Stąd producenci nieco zaniżają pewne parametry, które chip'ujący zmieniają, słusznie zauważając, że coś więcej da się wycisnąć, ale zapominając o innych kwestiach, o których przeważnie nie mają pojęcia.
Dlatego ja mówię - chcesz poprawny chip-tuning: profesjonalna firma z hamownią. Mają sprzęt, przegonią oczujnikowane auto, dostosują mapę i takie coś może mieć sens. Tak zmniejszysz prawdopodobieństwo przegrzania elementów silnika, czy nawet wysadzenia go. Mody we własnym zakresie są wg mnie bardzo ryzykowne.
Np. Ty masz 900Nm, a skrzynia 6HP32Z jest zaprojektowana pod max. 750Nm. Nie chodzi mi o krytykę, bo na pewno masz tego świadomość i ta skrzynia pewnie przeniesie te 900Nm, ale za którymś razem może się coś sypnąć w wyniku zużycia zmęczeniowego i dokładnie o takie coś mi chodzi we wszystkich moich wypowiedziach.

Odpowiedz z cytatem