Chciałbym tylko wyjaśnić jaką linię pisząc "surge line" miałem na myśli. Na załączonym pod tekstem obrazku drżącą ręką zaznaczyłem czerwoną linią tzw. surge line. Jeśli nasze wyliczone i zastosowane parametry znajdą się na lewo od tej linii będzie niedobrze. Ciśnienie zwrotne tłoczonego powietrza stawi poważny opór. Jeśli wylądujemy tuz za linią to zakończy się to jedynie dużym "lagiem" i kiepską reakcją auta na pedał przyspieszenia. Gdy posuniemy się dalej zakończy się to zgięciem osi turbiny i np. zmieleniem jej fragmentów łopatek przez silnikCzyniąc obliczenia nie możemy się znaleźć poza obszarem mapy kompresora, a raczej staramy się znaleźć jak najbliżej największej wydajności. Tak więc posiadając wiedzę jakie mamy turbo w aucie, jaka jest pojemność skokowa naszego auta, jakie maksymalne obroty auto osiąga oraz wreszcie mając mapę kompresora naszej turbiny możemy się dowiedzieć stosując kilka wzorów na co nasze auto stać w tej konfiguracji. Dlatego też nie chce mi się czytać takich historii jakie tu mają miejsce na forum, że ktoś po wymianie samych wtrysków uzyskał w E38 730d 285 KM. Takie historie nadają się do faktów TVN raczej. Inaczej sprawa się ma w przypadku tzw. turbin hybrydowych. Tu raczej nie uzyskamy mapy kompresora ale jeśli modyfikacja turbiny odbywa się w porządnej firmie, to uzyskamy niezbędne informacje, które pomogą nam w odpowiedniej modyfikacji oprogramowania auta. Sytuacja taka miała miejsce niedawno kiedy zmodyfikowałem oprogramowanie w E65 730d koledze z tutejszego forum. Kolega ten zastosował własnie turbinę hybrydową i myślę, że ma teraz najszybsze E65 730d spośród użytkowników tego forum. Zobaczymy jak długo pojeździ bezawaryjnie. Ja myślę, że długo pomimo 320 KM i 640 NM
image upload no size limit

Czyniąc obliczenia nie możemy się znaleźć poza obszarem mapy kompresora, a raczej staramy się znaleźć jak najbliżej największej wydajności. Tak więc posiadając wiedzę jakie mamy turbo w aucie, jaka jest pojemność skokowa naszego auta, jakie maksymalne obroty auto osiąga oraz wreszcie mając mapę kompresora naszej turbiny możemy się dowiedzieć stosując kilka wzorów na co nasze auto stać w tej konfiguracji. Dlatego też nie chce mi się czytać takich historii jakie tu mają miejsce na forum, że ktoś po wymianie samych wtrysków uzyskał w E38 730d 285 KM. Takie historie nadają się do faktów TVN raczej. Inaczej sprawa się ma w przypadku tzw. turbin hybrydowych. Tu raczej nie uzyskamy mapy kompresora ale jeśli modyfikacja turbiny odbywa się w porządnej firmie, to uzyskamy niezbędne informacje, które pomogą nam w odpowiedniej modyfikacji oprogramowania auta. Sytuacja taka miała miejsce niedawno kiedy zmodyfikowałem oprogramowanie w E65 730d koledze z tutejszego forum. Kolega ten zastosował własnie turbinę hybrydową i myślę, że ma teraz najszybsze E65 730d spośród użytkowników tego forum. Zobaczymy jak długo pojeździ bezawaryjnie. Ja myślę, że długo pomimo 320 KM i 640 NM 

Odpowiedz z cytatem