Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: e65 - co wybrać 730d + chip vs 745i

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar Zbichu
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Wg mnie tuning nie jest do użytku codziennego. Zmieniasz parametry spalania paliwa i nie masz zielonego pojęcia jak to długofalowo wpływa na silnik - na osadzanie się nagarów, na przeciążenia termiczne, które powodują mikropęknięcia i przegrzanie materiałów, agresywność gazów, wytrzymałość uszczelnień itd. itp.
    Nie mogę się z Tobą zgodzić. Zmieniam parametry silnika tylko pod warunkiem tego, ze wiem jak to wpływa na jego tzw. trwałość. W wielkim uproszczeniu można rzec, że podniesienie parametrów o 25%, bo tak w przybliżeniu optymalnie się je zwiększa o tyle także zmniejszamy trwałość auta. Załóżmy takie E65 730d z silnikiem M57N powinno przejechać około 600-800 tkm. Jeśli poddamy je modyfikacji to przejedzie 480-640 tkm. Powtórzę, że jest to wielkie uproszczenie. Jeśli chodzi o takie sprawy jak uszczelnienia, nagary itp., to tu wpływ tuningu też jest różny. Ma oblicze negatywne dla trwałości podzespołów jak i pozytywne. Wiesz coś o tym, bo sam tuningowałeś swoje auto w zakresie działania zaworu EGR. Uznałeś zapewne, że nie działasz ze szkodą dla silnika, a wręcz przeciwnie :) Nikt dokładnych badań w tym zakresie nie prowadził, bo założenia od około 15 lat dotyczą głównie emisji szkodliwych substancji. Jak dla mnie zmiany te na lepsze (większy moment i moc) i te na gorsze (skrócona żywotność podzespołów i silnika) są do zaakceptowania. Jest możliwość podniesienia parametrów w taki sposób, aby wpływ na zużycie był minimalny ale nikt nie chce tak jeździć pomimo większej mocy i większego momentu. Najwięcej zależy od tego jak później użytkujemy to auto. Jak dla mnie 745d dopiero po tuningu nadaje się na samochód do codziennego użytku.
    Robię w tej branży, więc doskonale wiem, że z silników jest wyciskane tyle ile się da, ale w ramach jakiejś założonej wytrzymałości
    Z silników nie jest wyciskane ile się da. Jako przykład podam M67D44. Najpierw otrzymał 300KM i 700Nm, by wkrótce otrzymać 330KM i 750Nm bez absolutnie żadnych zmian w mechanice. Same zmiany w oprogramowaniu też są można powiedzieć nastawione bardziej na zachowanie czystości emisji niż podniesienie mocy. Skoro siedzisz w tej branży zachęcam Cię do porównania różnic obu wersji oprogramowania. Nie sądzisz chyba, że producent zdecydował się tu na wykorzystanie rezerw bezpieczeństwa.
    7er to nie Lancer Evo.
    Tu zgadzam się w zupełności i nie chciałbym aby tak było. W lancerze przyspieszanie odbywa się w zgiełku, hałasie i ogromnej prędkości obrotowej. W E65 coś po cichu mnie pcha jakby chciało złamać kręgosłup. Na szczęście fotele są tak wygodne, że kończy się intensywnym masażem pleców w rytm niezagłuszanej hałasami muzyki.
    Zgodzę się także i podkreślę to wyraźnie, że tuning polegający na podniesieniu parametrów użytkowych auta zmniejsza jego trwałość (w zakresie zależnym od nas).
    EDIT:
    Dodam jeszcze, że w zdecydowanej większości przypadków producenci aut sami "zaproponowali" o ile można jeszcze podnieść parametry odnośnie lanego paliwa. Jest to pięknie zapisane w niektórych mapach kalibracyjnych. Tak samo każda turbina ma swoje mapy kompresorów i zauważ w jak rożnych jeśli chodzi o moc i moment autach siedzą te same turbiny. Niestety wiele osób decyduje się na przekraczanie i tych granic i... jeżdżą bezproblemowo przez dziesiątki, setki tysięcy kilometrów :)
    Ostatnio edytowane przez Zbichu ; 19-05-2016 o 10:43