Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 113

Wątek: e65 - co wybrać 730d + chip vs 745i

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    Surge line określa zupełnie co innego i jest to efekt niestabilności, a w zasadzie pulsowania ciśnienia. Jest to już poza naturalnym zużywaniem się turbo. Mniejsza już o to, bo spierać się w tym temacie można bardzo długo. Ty będziesz bronił modyfikacji, bo masz takie auto i nic się nie wydarzyło, jak będę bronił, bo widzę widzę wyniki obliczeń, jak u nas na testach silniki zajeżdżają w pewnych warunkach. Dla załagodzenia ogólnej dyskusji, przyznam, że faktycznie nie znam osobiście jednoznacznego przypadku, że chip zrobił krzywdę silnikowi, ale nie znam też nikogo, kto by zmodyfikowanym autem zrobił więcej km; może Ty jednak znasz i masz z tym więcej doświadczenia, niż ja.

Vip Vip
    BMW
    brak
    To ja wrzucę trochę kij w mrowisko, a co tam.
    Filmik robiłem dzisiaj: https://www.youtube.com/watch?v=KTAEhX4HqW4
    3.0d po liftingu po włożeniu hybrydowej turbiny (kilkaset złotych droższa niż zwykła regeneracja) plus chipowanie na odległość przez @Zbichu z robieniem logów i poprawkami, aby wszystko hulało jak trzeba.
    0-200 w 27 sekund, czyli tyle co E38 V12, a trzy sekundy gorzej niż zdrowe 745i E65 prosto z fabryki.
    Zrobię o tym samodzielnym wgrywaniu chip'a osobny wpis może w weekend. Spójrz na przebieg przy okazji... ;-) Chociaż nie wiem czy to nie drugi silnik w niej- ale wszystko w osobnym wątku.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 27-05-2016 o 23:58

Zaawansowany Użytkownik Awatar Zbichu
    BMW
    Tymczasowo Audi

Chciałbym tylko wyjaśnić jaką linię pisząc "surge line" miałem na myśli. Na załączonym pod tekstem obrazku drżącą ręką zaznaczyłem czerwoną linią tzw. surge line. Jeśli nasze wyliczone i zastosowane parametry znajdą się na lewo od tej linii będzie niedobrze. Ciśnienie zwrotne tłoczonego powietrza stawi poważny opór. Jeśli wylądujemy tuz za linią to zakończy się to jedynie dużym "lagiem" i kiepską reakcją auta na pedał przyspieszenia. Gdy posuniemy się dalej zakończy się to zgięciem osi turbiny i np. zmieleniem jej fragmentów łopatek przez silnik Czyniąc obliczenia nie możemy się znaleźć poza obszarem mapy kompresora, a raczej staramy się znaleźć jak najbliżej największej wydajności. Tak więc posiadając wiedzę jakie mamy turbo w aucie, jaka jest pojemność skokowa naszego auta, jakie maksymalne obroty auto osiąga oraz wreszcie mając mapę kompresora naszej turbiny możemy się dowiedzieć stosując kilka wzorów na co nasze auto stać w tej konfiguracji. Dlatego też nie chce mi się czytać takich historii jakie tu mają miejsce na forum, że ktoś po wymianie samych wtrysków uzyskał w E38 730d 285 KM. Takie historie nadają się do faktów TVN raczej. Inaczej sprawa się ma w przypadku tzw. turbin hybrydowych. Tu raczej nie uzyskamy mapy kompresora ale jeśli modyfikacja turbiny odbywa się w porządnej firmie, to uzyskamy niezbędne informacje, które pomogą nam w odpowiedniej modyfikacji oprogramowania auta. Sytuacja taka miała miejsce niedawno kiedy zmodyfikowałem oprogramowanie w E65 730d koledze z tutejszego forum. Kolega ten zastosował własnie turbinę hybrydową i myślę, że ma teraz najszybsze E65 730d spośród użytkowników tego forum. Zobaczymy jak długo pojeździ bezawaryjnie. Ja myślę, że długo pomimo 320 KM i 640 NM

image upload no size limit

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    e38 750i nie ma 27s 0-200 tylko około 25s to raz dwa pytanie jeszcze co będzie powyżej 200 bo na tym się świat nie kończy w mocnych samochodach no i nadal masz klekot i wyżyłowany silnik na tle majestatu i ciszy oraz kultury w v12 także prosze nie porównuj zwykłego kapcia w dyszlu do v12 please

swoją droga ja w starym e32 mam 23,5 do 200 po kilku drobnych modach.....

Zaawansowany Użytkownik Awatar Zbichu
    BMW
    Tymczasowo Audi

Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I Zobacz posta
    e38 750i nie ma 27s 0-200 tylko około 25s...swoją droga ja w starym e32 mam 23,5 do 200 po kilku drobnych modach.....
    http://www.zeperfs.com/en/fiche4555-bmw-750-i.htm

Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I Zobacz posta
    swoją droga ja w starym e32 mam 23,5 do 200 po kilku drobnych modach.....
    Udowodnij.

Vip Vip
    BMW
    brak
    750 ma niecałe 27 katalogowo- tu dla przykładu po 27,6 sekundach przejeżdża 1000 metrów i osiąga przy tym 197 km/h: http://fastestlaps.com/models/bmw-750i-e38
    Miałem V12, nie musisz mi prawić wywodów na temat tego silnika i wyższości każdej benzyny nad dieslem. Pokazałem autorowi tematu alternatywę dla 745i oraz porównanie czasów do innych aut, o to chodziło.
    Gratuluję czasu, naprawdę.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Zbichu zaloguj się na bmw-sport tam jest oficjalny temat z pomiarami RL aut i jest moje e32 z czasem 17,2s 100-200 do tego dodaj 6,3-6,5s do setki jakie mam i masz taki czas

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    Surge to efekt amatorskiego chip tuningu - to jest w dużym uproszczeniu przeładowanie silnika, który prowadzi do pulsacji ciśnienia z powodu ciśnienia zwrotnego. Tak, jak piszesz Zbichu - jak robić chip'a, to w profesjonalnej firmie, najlepiej z hamownią.

Ja jednak ciągle mówię o innym typie zużycia eksploatacyjnego. Mocno upraszczając obrazowo: jak stosujesz tani mineralny olej, czy nawet słabej jakości paliwo, to też pojeździsz, ale nie zajedziesz tak daleko, jak na rasowym oleju syntetycznym, czy na dobrym paliwie. Teoretycznie mineral też smaruje, też auto odpala, nawet kompresja jest czasami lepsza, ale efektu długotrwałego każdy potrafi się domyślić.
    Faktem jednak jest, że każdy, kto chip'uje auto przeważnie ścierwa do silnika nie leje, tylko syntetyki i paliwa z wyższej półki, co zmniejsza znacznie ryzyko.

To samo turbosprężarki hybrydowe, a w zasadzie, to one niewiele mają z "hybrydą" wspólnego, więc nie wiem skąd taka nazwa. To zwykłe turbo wykręcone poza obszar standardowej założonej pracy.

320KM i 640Nm to już gruba modyfikacja. Jestem naprawdę ciekawy jak długo pojeździsz i nie ma tutaj jakiejś zażyłości - bardzo mnie interesują takie testy.

Przebieg fenomelany ;). W Mercedesach na mobile (na allegro to wiadomo jakie są) widziałem takie niejednokrotnie, ale e65 to rzadkość, żeby coś z takim przebiegiem spotkać. Miło widzieć, że sprzęt tyle wytrzymuje.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 28-05-2016 o 16:30

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    A po takich modach potem wodac bmw z okopconą tylną lampą po stronie wydechu.Dla mnie dramat wizualny.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
    było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Początkujący Użytkownik
    BMW
    BMW E60 535D BMW Z4 2,5i

Cytat Zamieszczone przez jaro5 Zobacz posta
    A po takich modach potem wodac bmw z okopconą tylną lampą po stronie wydechu.Dla mnie dramat wizualny.
    To pokaż te swoje czyste rury w tym 750i. Moje niżej. Poza tym z mojego kopciucha co na gnojówce jeździ, jakoś nie mam okopconej lampy. Baaaaa. Nawet rury się nie okopciły przez 230,000km. A też ma 272/560 i to fabryczne. Ten mój kopciuch jakiś dziwny chyba......

Świat się nie zatrzymał na golfie 3 1,9tdi. Trochę to się wszystko pozmieniało ostatnio. Tylko trzeba się stereotypów trochę wyzbyć, poczytać, i inaczej na to zacząć patrzyć.