Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 42

W±tek: Pomoc w wyborze silnika.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2016
    BMW
    e36 325 tds 1997
    Sk±d
    okolice Kielc

Post Pomoc w wyborze silnika.

Witam
    Przewertowa³em setki bardziej lub mniej aktualnych postów na temat silników benzynowych e38 na ró¿nych forach ale nadal nie jestem pewien czego powinienem szukaæ wiêc mam nadziejê, ¿e co¶ mi doradzicie.
    Niedawno pozby³em siê swojego pierwszego projektu a jak to bywa z pierwszymi razami pope³ni³em sporo kosztownych b³êdów których tym razem chcia³bym unikn±æ :)
    Za³o¿enie jest takie ¿eby kupiæ kompletne, oryginalne auto nieska¿one "polsk± my¶l± techniczn±". Je¶li chodzi o wyposa¿enie to raczej nie mam obaw bo widzia³em sporo aut "na bogato". Poza tym z tego co widzê chyba nie ma problemu z dok³adaniem gratów :)
    Gorzej sprawa wygl±da je¶li chodzi o silnik i tym samym wybór miêdzy przed a po liftem... Im wiêcej czytam tym wiêkszy mam mêtlik w g³owie.
    Generalnie auta mam zamiar u¿ywaæ na co dzieñ. Zwykle 25 km w jedn± stronê przez wioski w okolicach Kielc z zawrotn± prêdko¶ci± max 80 km/h a potem oko³o 20 km po mie¶cie i z powrotem do domu :) Autostrady okazjonalnie przy weekendowych wypadach wiêc tak jakby ich w ogóle nie by³o. Je¼dzi³em ró¿nymi samochodami od 1.6 w fiacie przez m20b20 w e28 po 3 litry w w124. Obecnie uje¿d¿am e36 325tds w kombi. Z szybkiej jazdy siê wyleczy³em bo potrzebuje prawa jazdy ¿eby pracowaæ :D, zale¿y mi tylko na mo¿liwo¶ci bezpiecznego wyprzedzenia tira i przemieszczaniu siê z punktu a do punktu b. Wydaje mi siê, ¿e wa¿n± informacj± jest fakt ¿e na 100% e38 zostanie przeze mnie okaleczone air ride'em i szerokimi na maxa spasowanymi ko³ami wiêc tym bardziej osi±gi nie s± spraw± priorytetow±.
    Nie ukrywam, ¿e zale¿y mi na tym ¿eby silnik by³ jak najmniej zawodny i dopasowany do moich potrzeb. W pierwszej chwili chcia³em polifta z koñca produkcji z silnikiem 4.4 z uwagi na m³odszy rocznik i navi 16:9 ale boje siê vanosów i klekotu (diesla ju¿ mam :D). Mo¿e lepszym wyborem do typowego toczenia siê w germanie bêdzie jednak przedliftowe 728 bez vanosa z 1998 roku?
    Bud¿et planuje na 20-25 tys. Da siê w tych pieni±dzach znale¼æ zdrowego dobrze wyposa¿onego Longa z przebiegiem ko³o 200 tys czy jestem marzycielem? :)
    (z moich obserwacji wynika ¿e 90% wystawionych na sprzeda¿ e38 ma oko³o 200 tys niezale¿nie od stanu i rocznika hehe)
    Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar niestepne
    Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    e38 728i by³o jest e53 4.4 i e65 3.6
    Sk±d
    M³awa

Je¿d¿ê 2.8 przed liftem na podtlenku LPG 80% miasto,20% trasa i nie narzekam pali do 20 gazu w samym mie¶cie a nogê ciê¿k± mam,wiadomo ¿e nie ma co porównywaæ z 4,4 ale te¿ osi±gi nie s± marne,problemów z wyprzedzaniem nie ma.Za³o¿one mam prawie od samego pocz±tku felgi 20 cali i jest na pewno trochê s³absza ni¿ na 16 na których kupi³em na liczniku mam 208000 i mogê siê tylko domy¶laæ czy jest prawdziwy,a to moje skromne 2.8 chodzi na prawdê równo czy benzyna czy gaz.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    Rozgl±dam siê za e66 750 Li
    Sk±d
    BSK

Cytat Zamieszczone przez DamianCK Zobacz posta
    Witam

Bud¿et planuje na 20-25 tys. Da siê w tych pieni±dzach znale¼æ zdrowego dobrze wyposa¿onego Longa z przebiegiem ko³o 200 tys czy jestem marzycielem? :)
    (z moich obserwacji wynika ¿e 90% wystawionych na sprzeda¿ e38 ma oko³o 200 tys niezale¿nie od stanu i rocznika hehe)
    Pozdrawiam
    Gdyby¶ t± kwotê poda³ w Euro, to mia³by¶ du¿e szanse aby kupiæ dopasionego Longa z przebiegiem rzêdu 200 tys km, realnym a nie skrêconym przez Polskiego Mirka.

Szukam 728i lub iL w kwocie do 5 tys euro, mo¿na powiedzieæ golasa, byle stan by³ w oryginale i niestety, nie ma, totalne zero w PL. Tylko, ¿e kolor mnie ogranicza, bo po za czarnym nie dopuszczam ¿adnego

Ja wybra³em za swój cel 2,8, poniewa¿ nie bêdê u¿ywa³ auta do wy¶cigów, tylko do codziennego u¿ytku, po bu³ki do sklepu pojechaæ wystarczy, chcia³o by siê V8, ale trzeba realnie spojrzeæ przez pryzmat, ¿e nie jest to silnik najtañszy w utrzymaniu a ¿adnych gazów nie dopuszczam do swojego auta. Je¿eli Ciê staæ na v8, to ¶mia³o bierz, tylko podejmij przemy¶lan± decyzjê, a nie za miesi±c p³acz i gazowanie, bo du¿o pali. Wszystko zale¿y jakimi ¶rodkami dysponujesz, wiadomo wiêkszy silnik przewa¿nie ma lepsze lepsze wyposa¿enie, choæ to nie regu³a, ale wed³ug mnie za kwotê któr± poda³e¶ w z³otówkach nie kupisz pewnej V8 z grubym wypasem i nie skalanej ró¿nymi szopkami i wiejskimi dodatkami. Vanosów nie ma siê co baæ, istnieje ich regeneracja i nie poci±ga za sob± kosmicznych kwot, lepiej szukaæ zadbanego egzemplarza i nie patrzeæ czy vanosy, czy lift itp, chyba, ¿e masz twarde kryteria, to wtedy zmienia postaæ rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez ByCygano ; 07-05-2016 o 20:09

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    E32 730I R6 89.r ,E36 Sedan 96.r
    Sk±d
    Augustów

Pamiêtaj te¿ ¿e 3.0 i 4.0 l by³y bez vanosów V8 ale te¿ z drugiej strony je¶li nie zale¿y ci na byciu pierwszym na ¶wiat³ach to 2.8 l by³o by idealne .A nie my¶la³e¶ nad E32 ? Pewnie nie chcesz walczyæ z rud± lecz z tak± kwot± któr± chcesz wydaæ my¶lê ¿e ³adne E32 by siê da³o znale¼æ np :w 3.5 l w automacie dla wygody i mnie rzeczy teoretycznie do popsucia to taka moja ma³a propozycja .
    Ostatnio edytowane przez Lord58 ; 07-05-2016 o 20:14

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2016
    BMW
    e36 325 tds 1997
    Sk±d
    okolice Kielc
    ByCygano Z 25 tysi±cami euro mo¿na raczej szukaæ L7 a nie longa... ;) Aut z Polandii nawet nie biorê pod uwagê.( chyba ¿e od jakiego¶ prawdziwego pasjonata) Z jednej strony podoba mi siê lift a z drugiej martwi± mnie te vanosy zarówno w 4.4 jak i w 2.8. Do regeneracji jako¶ nie jestem przekonany ale zaznaczam ¿e moja wiedza na ten temat jest znikoma... Ju¿ pomijaj±c pojemno¶æ to chyba bezpieczniej szukaæ przedlifta z 1998 ni¿ 2001 z klekocz±cym vanosem...

Lord58 mia³em e28 z 83 roku. Rozbiera³em do go³ej budy i malowa³em ca³± a rdza by³a tylko na przednich b³otnikach. Jak dobrze szukasz to znajdziesz auto które nie jest zgnite. Nie chodzi o rdze tylko o to ¿e po prostu e38 bardziej mi siê podoba :)

Je¶li chodzi o wyposa¿enie to do szczê¶cia potrzebuje elektrycznych sportów w skórze, elektrycznie regulowanej podgrzewanej tylnej kanapy, 3 strefy klimy i navi, zamykanie klapy te¿ by siê przyda³o. To tak du¿o? :)
    Gdzie¶ w oczy rzuci³a mi siê jeszcze opcja stolika do pisania. Jak to wygl±da? Stolik w fotelu czy co¶ w pod³okietniku jak w najnowszej siódemce?
    Ostatnio edytowane przez DamianCK ; 07-05-2016 o 20:39

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    Rozgl±dam siê za e66 750 Li
    Sk±d
    BSK
    Cytat Zamieszczone przez DamianCK Zobacz posta
    Ju¿ pomijaj±c pojemno¶æ to chyba bezpieczniej szukaæ przedlifta z 1998 ni¿ 2001 z klekocz±cym vanosem...
    Tak jak ju¿ wy¿ej powiedzia³em, najbezpieczniej szukaæ auta zadbanego, nie pordzewia³ego z realnym przebiegiem potwierdzonym w ASO, gdzie wie¶ tuning i "mody" wyposa¿enie i wygl±du jeszcze nie zago¶ci³y. Dor¿niêty przedlift, wcale nie bêdzie lepszy i tañszy w utrzymaniu od uszanowanego lifta. Jak nie jeste¶ nastawiony na okre¶lony wygl±d to poleca³ bym tak podej¶æ do sprawy.

Vip Vip Awatar moloko5
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    E32 730i R6 ' 87
    Sk±d
    Nowy S±cz
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez ByCygano Zobacz posta
    Tak jak ju¿ wy¿ej powiedzia³em, najbezpieczniej szukaæ auta zadbanego, nie pordzewia³ego z realnym przebiegiem potwierdzonym w ASO, gdzie wie¶ tuning i "mody" wyposa¿enie i wygl±du jeszcze nie zago¶ci³y. Dor¿niêty przedlift, wcale nie bêdzie lepszy i tañszy w utrzymaniu od uszanowanego lifta. Jak nie jeste¶ nastawiony na okre¶lony wygl±d to poleca³ bym tak podej¶æ do sprawy.
    Zgadzam siê z Tob± w 100%...

A tu co¶ wartego zainteresowania...Wg mnie mo¿e to byæ niez³y i zadbany egzemplarz o ile przebieg faktycznie nie krêcony zbytnio...bo jak wisia³a w DE na mobile, to mia³a co¶ 125 k km...
    http://allegro.pl/bmw-735i-i6174388178.html

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2016
    BMW
    e36 325 tds 1997
    Sk±d
    okolice Kielc
    Tak te¿ mam zmiar podchodziæ tylko, ¿e z tego co wyczyta³em w m62b44TU przy 200 tysi±cach wypada wymieniæ rozrz±d i 2 vanosy co kosztuje lub kosztowa³o przesz³o 10 tys. Nie wiem jak sprawa wygl±da z m52b28TU. Mo¿e siê bardziej ode mnie orientujesz? Nie ¿ebym siê ba³ inwestowaæ w auto bo bêdê je trzyma³ d³ugo a mo¿e nawet do¿ywotnio bo to w zasadzie ostatnie bmw które ma ten klasyczny look ale kiepsko na starcie po kupnie wydaæ dychê na pierwszy przegl±d :D (ju¿ widzê mine mojej ¿ony...)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2016
    BMW
    e36 325 tds 1997
    Sk±d
    okolice Kielc
    Wed³ug tego co piszesz na mobile 125 a na allegro 113 :D to w zasadzie dyskwalifikuje to auto, przebieg na bank lipny. Do tego bostongrun...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2016
    BMW
    750ia, CL600
    Sk±d
    B-B

benzyny po lifcie sa zrypane czy to 2.8 czy v8
    zostaje 5.4 albo 3.0d lub 4.0d

zdroworosadkowo bym wybral 4.0d i jako tako jedzie, choc klekocze :)

bo 5.4 tez po kieszeni wali, choc ja wybralem wlasnie 5.4, ale to swiadomy wybor

szukanie auta zadbanego niczego nie zmieni, wczesniej czy pozniej bolaczki tego auta spadna na wlasciciela
    to ze ktos wczesniej robil vanosy nic nie znaczy, moze nieudolnie regenerowal, zle zlozyl
    (przyklad z innego forum, gdzie w klinice bmw tak zrobili vanos ze trzeba bylo jechac do aso)

jelsli dany typ auta ma takie a nie inne bolaczki, trzeba zalozyc ze bedzie trzeba to zrobic
    albo ktos jest na to gotowy i sie godzi albo nie i nie kupuje auta z tym silnikiem

nie mozna liczyc na to ze "a ze akurat mnie sie to nie przytrafi", to loteria i moze sie zakonczyc przykra niespodzialnka

jesli kupujesz v8 licz od razu koszt ewentualnej naprawy vanosa

co do tego zielonego 735, korekta kosmetyczna, w cale nie dyskwalifikowal bym tego auta
    potem przy sprzedazy latwiej bedzie sprzedac, a kto bedzi epamietal ze na mobile miala wiecej :)
    haha, nowy wlasciciel ma czyste rece nawet wiedzac ze byla cofnieta :)

poza tym to wedlug mnie jest najladniejszy kolor w e38, wpada w czern i granat zalezy od swiatla
    ale najlepiej pasuje do wnetrza beige
    wypas mega, choc przez to bedzie drogie w seriwisie (nivo edc)
    mysle ze warto zobaczyc

ja wybralem 750, bo wole ladowac kase w top model a nie przykladowo 735 ktore jak sie posypie tez bedzie bralo z kieszeni niezle
    Ostatnio edytowane przez Franco750 ; 07-05-2016 o 21:36

Podobne w±tki

1. [E38] POMOC w wyborze e38
    Przez pawelst3c w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 11-09-2014, 06:21
  2. Pro¶ba o pomoc w wyborze...
    Przez arturo193 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post / autor: 01-12-2013, 11:13
  3. E32 - POMOC w wyborze
    Przez Kaper w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 27-07-2013, 17:20
  4. [E38] Proszê o pomoc w wyborze :D
    Przez wojtek1989 w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 10-06-2013, 17:35
  5. Pomoc w wyborze PC
    Przez Sowa 7 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 26-08-2012, 09:51

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •