Witam
Przewertowa³em setki bardziej lub mniej aktualnych postów na temat silników benzynowych e38 na ró¿nych forach ale nadal nie jestem pewien czego powinienem szukaæ wiêc mam nadziejê, ¿e co¶ mi doradzicie.
Niedawno pozby³em siê swojego pierwszego projektu a jak to bywa z pierwszymi razami pope³ni³em sporo kosztownych b³êdów których tym razem chcia³bym unikn±æ :)
Za³o¿enie jest takie ¿eby kupiæ kompletne, oryginalne auto nieska¿one "polsk± my¶l± techniczn±". Je¶li chodzi o wyposa¿enie to raczej nie mam obaw bo widzia³em sporo aut "na bogato". Poza tym z tego co widzê chyba nie ma problemu z dok³adaniem gratów :)
Gorzej sprawa wygl±da je¶li chodzi o silnik i tym samym wybór miêdzy przed a po liftem... Im wiêcej czytam tym wiêkszy mam mêtlik w g³owie.
Generalnie auta mam zamiar u¿ywaæ na co dzieñ. Zwykle 25 km w jedn± stronê przez wioski w okolicach Kielc z zawrotn± prêdko¶ci± max 80 km/h a potem oko³o 20 km po mie¶cie i z powrotem do domu :) Autostrady okazjonalnie przy weekendowych wypadach wiêc tak jakby ich w ogóle nie by³o. Je¼dzi³em ró¿nymi samochodami od 1.6 w fiacie przez m20b20 w e28 po 3 litry w w124. Obecnie uje¿d¿am e36 325tds w kombi. Z szybkiej jazdy siê wyleczy³em bo potrzebuje prawa jazdy ¿eby pracowaæ :D, zale¿y mi tylko na mo¿liwo¶ci bezpiecznego wyprzedzenia tira i przemieszczaniu siê z punktu a do punktu b. Wydaje mi siê, ¿e wa¿n± informacj± jest fakt ¿e na 100% e38 zostanie przeze mnie okaleczone air ride'em i szerokimi na maxa spasowanymi ko³ami wiêc tym bardziej osi±gi nie s± spraw± priorytetow±.
Nie ukrywam, ¿e zale¿y mi na tym ¿eby silnik by³ jak najmniej zawodny i dopasowany do moich potrzeb. W pierwszej chwili chcia³em polifta z koñca produkcji z silnikiem 4.4 z uwagi na m³odszy rocznik i navi 16:9 ale boje siê vanosów i klekotu (diesla ju¿ mam :D). Mo¿e lepszym wyborem do typowego toczenia siê w germanie bêdzie jednak przedliftowe 728 bez vanosa z 1998 roku?
Bud¿et planuje na 20-25 tys. Da siê w tych pieni±dzach znale¼æ zdrowego dobrze wyposa¿onego Longa z przebiegiem ko³o 200 tys czy jestem marzycielem? :)
(z moich obserwacji wynika ¿e 90% wystawionych na sprzeda¿ e38 ma oko³o 200 tys niezale¿nie od stanu i rocznika hehe)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem