-
Zaawansowany Użytkownik
[ elektryka] Światła cofania
Witam wszystkich :)
Wróciłem dziś z trasy około 600km. I pod domem kolega powiedzał mi że mam choinke z tyłu :o Ide na tył i żeczywiści ciagle palą się światła od wstecznego.Reszta działa idealnie jednak nie moge ich wyłączyć,podczas jazdy cały czas się pala, a przecież auto jedzie do przodu... :razz: Światła cofania pojawiają się wtedy jak kluczyk jest w stacyjce na zapłonie lub auto jest odpalone. A jeżeli włącze światła bez kluczyka czy też w pozycje 1 to nie zapalają się. Dodam że mam manuala i włanczanie wyłanczanie wstacznego nic nie pomaga. Obecnie wyciągnełem żarówki i komputer wywala mi żebym sprawdził żarówki..
help
-
użytkownik
pewnie jakies przebicie zwarcie albo cos gdzies nielaczy
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
-
Banned
Na działanie świateł cofania wpływ maj chyba dwa elementy: IKE (licznik) i LCM (moduł świateł). Licznik znajdziesz bez problemów ;D , ale w pierwszej kolejności proponowałbym po prostu odłączyć LCM, który jest w słupku, po prawej stronie obok schowka. Przypuszczam, że ten właśnie moduł mógł ulec uszkodzeniu i stąd takie dziwne zachowanie. Może być też tak, że to Licznik podaje jakieś błędne info do modułu świateł. Jeśli masz możliwość podłączenia pod komputer, to w ten sposób pewnie wyjaśnisz najwięcej.
Uprawnienia umieszczania postów