Hmmm, kolega widzę że ma e38 728 z którego roku jeżeli można wiedzieć ? Ja ostatnio wymieniałem czujnik i u mnie są niebieskie w każdym kole.....
Hmmm, kolega widzę że ma e38 728 z którego roku jeżeli można wiedzieć ? Ja ostatnio wymieniałem czujnik i u mnie są niebieskie w każdym kole.....
1997r, czujniki niebieskie były od 98+
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
A no właśnie, powiem szczerze że jak wymieniałem czujnik tył prawy u siebie. Kupiłem jakiś tani za 100 zł z allegro i wszystko ok jak do tej pory. Wszystko zależy chyba od szczęścia w tym temacie.
Czy w E38 jest pierścień z którego czujnik zczytuje sygnał czy jest pierścień magnetyczny na łożysku? Jeśli pierścień to czy można go kupić ? Jest to część półosi czy piasty/zwrotnicy?
Okazuje się że to nie wina czujnika. Szukam dalej przyczyny...
Oglądałem to kiedyś i nie widziałem tam nic takiego tylko coś przypominającego magnes i jest to cześć zwrotnicy . Ale nie mam 100 procent pewności ...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
e38 728, E39 523, E53 3.0i
Raczej piasty. Cała piasta do wymiany.
No dobra tylko na chłopski rozum musi to być element który się obraca żeby zczytac z niego sygnał prędkości, więc albo jest elementem przyczepionym do łożyska albo półosi, prawda?
Ok poszukalem i już widzę w katalogu FAG że jest enkoder na łożysku
No bo to łożysko jest "magnetyczne" i z niego sczytuje czujnik prędkość. Łatwo go uszkodzić również podczas niestarannego montażu
Ja ostatnio wymieniałem tylny prawy. Zamontowałem Delphi i działa bez najmniejszego problemu.