Elo,
AD.1 Jest też opcja wymiany uszczelniaczy bez rozpinania rozrządu, http://www.agatools.com/tool/n62-valve-stem-seal-tool, zabawne że filmik pokazujący operacje jest nagrany kiedy silnik jest wyjęty :) mając wyjęty silnik to chyba już nie wielka różnica czy rozpinamy rozrząd czy nie, (nie zawsze dymienie = wymiana uszczelniacza, czasami wymiana odm pomaga 170zl) ale to raczej rzadkie przypadki.
AD.2. Nie robiłem, jak bym robił to skręcaną rurkę, to tylko kawałek rury z uszczelnieniami.
AD.4 LPG Przeciętnie trasa: 13-14l/100km ( średnio 140km/h); Miasto: 15-20/l
AD.6 Pneumatyka to dla mnie rewelacja, butla 80l sama to po zatankowaniu ponad 100kg na samym końcu auta, 5 osób i auto wyglądało by jakbym wiózł 50m2 terakoty :), a z pneumatyką zawsze stoi na tym samym poziomie.
Kilka wniosków ogólnych.
- polecam wersje Long, auto 50kg cięższe, ale wg. mnie ładniejsze, nie mówiąc o przestrzeni w środku.
- nie szedł bym w półśrodki typu lepiej zwykłe zawieszenie bo nie będzie co się psuć, bez sensu.
- tak samo z silnikiem, 3.0D vs V8 (im większe tym lepiej*, oby dało sią zamontować LPG:) )
* drugie auto tutaj by się przydało ( po bułki jeżdżę rowerem albo AR166 3.0 LPG, na marginesie rewelacyjne auto, jeżdżę już którąś z kolei, wg.mnie 7ka nie jest autem żeby jeździć nią do pracy i stać w korkach, w zimie też nie jeżdżę jak jest słaba pogoda)
-niby wszystkie silniki N62 mają te same bolączki, uszczelniacze, rurki, wałek mimośrodowy, dźwigienki, ale czytają forum odnotowałem że w 2005 poprawili dźwigienki zaworowe.
-też potrafię sobie sporo rzeczy zrobić, jak piszesz, że też potrafisz to się super składa, bo warsztaty liczą sobie extra za to auto, czasami zupełnie bezpodstawnie.
--
Pozdr.
Hubert