Sprawdź drożność połączenia pomiędzy wymiennikiem temperatury oleju ASB a chłodnica silnika.
Jeżeli połączenie nie będzie drożne i płyn nie będzie przepływał to nie będzie chłodzenia.
Termostat zmień także.
Sprawdź drożność połączenia pomiędzy wymiennikiem temperatury oleju ASB a chłodnica silnika.
Jeżeli połączenie nie będzie drożne i płyn nie będzie przepływał to nie będzie chłodzenia.
Termostat zmień także.
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Witam ponownie, wczoraj zmieniłem wymiennik ciepła ASB na nowy, sprawdziłem termostat na wymienniku- okazał sie sprawny, jednak zablokowałem go na otwartym. przyszło do wymiany oleju w skrzyni. Ściagłem węże od wymiennika i odpaliłem silnik oczywiście podstawiając wiadro ;) ku mojemu zaskoczeniu olej zaczął się sączyć a nie lecieć. Gdy zleciał cały, ściągłem miśę, filtr itd. Pomyslałem że trzeba szukać drugiej skrzyni i tyle ale coś mnie tkneło i myslę może jakiś oring strzelił w połaczeniu mechatroniki ze skrzynia. Dkręciłem mechatronike ściagłem ja i ukazało sie żródło problemu... pekłą płyta na mechatronice .![]()
tym samym poszukuje mechatroniki od 5hp30 ze stetronikiem lub bez. Może być tez sam ten "karter bo z tego co zauważyłem na necie są takie same numery w różnych 5hp30 od różnych silników. Poratuje ktoś tym elementem? W ogóle to jestem w delikatnym szoku że to jeżdziło ;) tutaj reszte fotek mechatronika z numerami
![]()
Spuszczałeś olej poprzez odpalenie i wypompowanie go samoistnie przez skrzynie?????
Tak, jedyny sposób aby cały olej zszedł również konwertera. Sorry, jest jeszcze dynamiczna wymiana ale znacznie kosztowniejsza i olej miesza sie ze starym w jakims stopniu. Oczywiście trzeba to zrobić z głową aby nie uszkodzić skrzyni.
No a jak to zrobiłeś z głową? tzn spuściłeś cały olej nie dolewając nowego, tak by pompa nie pracwała na sucho i było w miarę zachowane ciśnienie oleju?
olej ma swoją gęstość/lepkość , to nie benzyna ekstrakcyja i nie odpowuje w ciagu pieciu sekund tak więc nie wpadajmy w paranoje ;) nawet jak wypompuje całość ze skrzyni to zostaje "film" olejowy na elementach wspołracujacych, tym bardziej że to pompa "zebatkowa". W pompach od wspomagania gdzie zasada pracy jest inna faktycznie może zrobić takie zagranie kuku ale w tym typie pompy oraz z tym olejem nie ma szans. Mówiac z głową mam na myśli wyłaczenie od razu w momencie kiedy olej nie płynie.
Ostatnio edytowane przez pablooo24 ; 30-05-2016 o 23:18
Witam wszsytkich, problem z moją skikrzynią chyba rozwiązany :))) wymieniłem uszkodzony karter mechatroniki, rozebrałem przy okazji całą płytę, wszsytkie tłoczki itd, ogólnie myślałęm że będzie bardziej zabrudzona w środku, jednak nie było tak źle ;) poskłądałem wszsytko do kupy oczywiście przy uzyciu kluczą dynamometrycznego, założyłem nowy filtr oleju, nowy olej lt71141. Dodadtokowo okazało się że przez to uszkodzenie pompa nie zasysała oleu, tylko mieliła ten olej. ze skrzyni zeszło 8,5l a weszło prawie 13l. Nowy wymiennik ciepła założony również, termostat wymiennika został stary jednak zablokowałem go na otwartym, nie wiem czy dobrze zrobiłęm ale ten silnik grzeje się momentalnie wiec raczej to różnicy nie robi a mam pewność że ciepło ze skrzyni jest odbierane. Pokasowałem wszsytkie błedy ze sterownika skrzyni, adaptacji nie kasowałem. Przeżegnałem się przed jazdą i test ;)Powiem tyle, ta skrzynia jest cudowna, każdemu polecam poświęcenie jednego dnia i czyszczenie mechatroniki. Skrzynia zmienia biegi niezauważalnie - DOSŁOWNIE :) jechałęm z moim kolegą i prosiłem go aby powiedział gdy poczuje kiedy jest zmiana, nie zauważył ani jednej zmiany biegu. Skrzynia pracuje idealnie. Skasowałęm póżniej adaptacje bo przez to uszkodzenie mogłoby być namieszane. Dzisiaj drugi test, jadę 200km i zobaczymy czy pojawią się jakiekolwiek błedy, szarpania itd. MAm nadzieję że pozbyłęm się usterki na dobre i będe cieszył się jak przystało na 7er przyjemną jazdą. :)
pablooo24 szacun i słowa uznania za wykonana robotę.
Daj znac jak po dzisiejszym tescie. Mam nadzieje ,ze dalej jest "Radość z jazdy".
test skrzyni zakończony pomuyślmnie, po dotarciu na miejsce zero błedów na skrzyni. Skrzynia pracuje idealnie :) dziekuje za miłe słowa :)