Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 17

W±tek: Podmiana skrzyñ biegów miêdzy dwoma e38 - swap automat manual

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2014
    BMW
    e32 735iL
    Sk±d
    Lublin

Post Podmiana skrzyñ biegów miêdzy dwoma e38 - swap automat manual

Witam Was, jaki¶ czas je¼dzi³em e38 m60b30 w manualu i trafi³a siê w Szwajcarii igie³ka 740 m60b40 z automatem 5hp30. Zapad³a decyzja zamiany ich skrzyniami i zostawienie sobie 740 z manualem - wszystkie czê¶ci pod rêk±, full ori swapik.

Teraz tak: mechanika przerzucona, sprzêg³o nowe razem z ³o¿yskiem malutkim, pojawia siê temat elektryki:

740 ju¿ z manualem:
    - licznik zosta³ stary i chcia³bym go zostawiæ, bo i przebieg oryginalny i bardzo ³adny jest z wygl±du - ale przesta³ totalnie dzia³aæ, nie wskazuje nic i nie ¶wieci siê ani jedna kontrolka
    - rozrusznik na krótko odpala, auto je¼dzi i bardzo przyjemnie jedzie, ale z racji niedzia³aj±cego licznika nie wiadomo co siê dzieje i mam wra¿enie, ¿e bardzo szybko odcina zap³on, mam wra¿enie ¿e oko³o 4500obr/min, wiêc wnioskujê, ¿e auto mo¿e byæ w trybie awaryjnym. Pewnie trzeba co¶ zakodowaæ - pytanie co i jak

730 ju¿ z automatem:
    - nie pru³em wi±zki skrzyni z 740, bo nie chcia³em w niej "rozdziewiczaæ" plastików, wiêc mam plan kupiæ kpl wi±zkê i za³o¿yæ do niej. Znaj±c ¿ycie te¿ bêdzie co¶ nie tak i trzeba bêdzie kodowaæ - ma kto¶ do¶wiadczenie? Rozumiem, ¿e szukaæ wi±zki z m60 koniecznie?

Z góry dziêki za podpowiedzi :)

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    730i ze skrzynia z 740i nie bardzo bedzie dzialac... w 730i skrzynia jest 5hp18 z czarna tabliczka
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    Kêtrzyn
    A mo¿e spróbuj podmieniæ sterowniki silnika wraz z ews i podmieniæ pestki w kluczyku. Zegary te¿ bym podmienil poniewa¿ jednak nieco siê rurznia.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2014
    BMW
    e32 735iL
    Sk±d
    Lublin
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    730i ze skrzynia z 740i nie bardzo bedzie dzialac... w 730i skrzynia jest 5hp18 z czarna tabliczka
    Czemu ma nie dzia³aæ? Elektronicznie b30 i b40 s± z tego co wiem identyczne, a to, ¿e 5hp30 bêdzie pêdzone 218 koñmi zamiast 286 - nie zrobi jej chyba ró¿nicy? Serio pytam

Cytat Zamieszczone przez mkoz_1 Zobacz posta
    A mo¿e spróbuj podmieniæ sterowniki silnika wraz z ews i podmieniæ pestki w kluczyku. Zegary te¿ bym podmienil poniewa¿ jednak nieco siê rurznia.
    Bardziej chcia³bym dowiedzieæ siê konkretnie co i jak dzia³a, a nie wymieniaæ i podmieniaæ wszystko na ¶lepo - chcia³bym unikn±æ elektryka z rozwalaniem wi±zek i lutownic± w gar¶ci robi±cego auto pó³ roku i odbiór auta lawet±...

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez Wasyl Zobacz posta
    Czemu ma nie dzia³aæ? Elektronicznie b30 i b40 s± z tego co wiem identyczne, a to, ¿e 5hp30 bêdzie pêdzone 218 koñmi zamiast 286 - nie zrobi jej chyba ró¿nicy? Serio pytam
    To niestety zle wiesz... ani silniki ani skrzynie nie sa identyczne
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2014
    BMW
    e32 735iL
    Sk±d
    Lublin

Pomó¿ mi proszê a nie rzucaj takie komentarze :) Czym siê ró¿ni±?

Vip Vip Awatar marcin8181
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E65 750i (Shirley), 2005` N62B48B , e46 coupe 2.5 lift m3 (Buba)
    Sk±d
    Piastów
    A kolego nie masz jeszcze jednej skrzyni do manuala wlasnie szukam takiej do m60b30 bo moja juz glosna sie robi strasznie i czuc luz na niej.... ???

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2014
    BMW
    e32 735iL
    Sk±d
    Lublin
    No nie mam, mam 2 auta miêdzy którymi zamieni³em skrzynki. Panowie, je¶li kto¶ co¶ kojarzy - proszê o pomoc, bo tak jak szukam po forum, to wiêkszo¶æ tematów mówi albo o tym co szwagier s±siada uwa¿a ¿e trzeba przek³adaæ, albo ¿e manuala to siê kupuje e36 albo fiata 126p.

Vip Vip Awatar marcin8181
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E65 750i (Shirley), 2005` N62B48B , e46 coupe 2.5 lift m3 (Buba)
    Sk±d
    Piastów
    ja gdzies czytalem ze manual e38 3.0 potrafi objechac 4 litrówke w automacie ;).....

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2014
    BMW
    e32 735iL
    Sk±d
    Lublin
    Cytat Zamieszczone przez marcin8181 Zobacz posta
    ja gdzies czytalem ze manual e38 3.0 potrafi objechac 4 litrówke w automacie ;).....
    I z tego powodu przerzucam skrzynki, Panowie, czy dzia³ techniczny tego forum to tylko poradniki wymiany ¿arówek? Nie ma nikogo ogarniêtego?

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 21-12-2012, 21:31
  2. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-06-2011, 07:28
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 03-06-2011, 06:40

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów