Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Nag³e ga¶niêcie M60b40

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2016
    BMW
    e38 740iA M60
    Sk±d
    LDZ

Post Nag³e ga¶niêcie M60b40

Praktycznie od pocz±tku mam do¶æ dziwny problem z silnikiem, a mianowicie co jaki¶ czas (nie jest to czêste , bo powiedzmy raz na dzieñ czy dwa) nagle ga¶nie mi silnik. Dzieje siê to tylko na postoju np na ¶wiat³ach (czasami wygl±da to tak, ¿e silnik po prostu ga¶nie tak, jakbym wy³±czy³ zap³on, a czasem "bujnie" siê do powiedzmy 200 obrotów ale siê "podniesie"). Nie ma praktycznie znaczenia czy jest zimny, czy ciep³y, nie ma falowania obrotów ani ¿adnych innych objawów. Na kompie nie wychodz± ¿adne b³êdy. Wyczy¶ci³em przepustnicê, wyczy¶ci³em a potem wymieni³em krokowca i efektów brak. Macie mo¿e pomys³ co i jak sprawdziæ ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2015
    BMW
    E 38
    Sk±d
    Chojnice
    Cytat Zamieszczone przez berlov Zobacz posta
    Praktycznie od pocz±tku mam do¶æ dziwny problem z silnikiem, a mianowicie co jaki¶ czas (nie jest to czêste , bo powiedzmy raz na dzieñ czy dwa) nagle ga¶nie mi silnik. Dzieje siê to tylko na postoju np na ¶wiat³ach (czasami wygl±da to tak, ¿e silnik po prostu ga¶nie tak, jakbym wy³±czy³ zap³on, a czasem "bujnie" siê do powiedzmy 200 obrotów ale siê "podniesie"). Nie ma praktycznie znaczenia czy jest zimny, czy ciep³y, nie ma falowania obrotów ani ¿adnych innych objawów. Na kompie nie wychodz± ¿adne b³êdy. Wyczy¶ci³em przepustnicê, wyczy¶ci³em a potem wymieni³em krokowca i efektów brak. Macie mo¿e pomys³ co i jak sprawdziæ ?
    Mam podobnie. Sprawd¼ czy jak potrzymasz gaz udaje siê nie zgasic motoru. Jutro zaczynam wojnê i poszukiwania z tym tematem.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2016
    BMW
    e38 740iA M60
    Sk±d
    LDZ
    Dzieje sie to tylko na postoju przy obrotach biegu ja³owego,a w momencie kiedy ga¶nie jest to dos³ownie sekunda i bez ostrze¿enia wiêc nie mam mo¿liwo¶ci dodaæ wtedy gazu, bo to jest "pyk" i ju¿ zdech³ :)

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz

Czujnik po³o¿enia wa³ka 100%. Mia³em to samo w 4.4

Na kompie b³êdu tez nie pokazywa³.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    F01 750d RWD
    Sk±d
    ...
    Guzik prawda. To nie M62, ¿e zga¶nie jak padnie czujnik wa³ka. Powodem takiego zachowania w M60 jest chwilowy lub d³u¿szy brak napiêcia zasilaj±cego cewki zap³onowe. Odpowiada za to przeka¼nik K9 schowany za schowkiem pasa¿era. Jak dobrze pamiêtam drugi od pocz±tku w lewym rzêdzie przeka¼ników w bia³ej os³onie. Przeka¼nik jest koloru zielonego. Wymiana na nowy zakañcza owe problemy. Pozdrawiam.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    e34,e32,e38 740iA 1994r
    Sk±d
    szprotawa
    M60 mo¿e gasn±æ od czujnika po³o¿enia wa³u ale nie wa³ka rozrz±du.
    s³awomir

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Zaryzykowa³ bym jednak

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Ja kiedy¶ tak mia³em jak by³ minimalnie ¼le ustawiony gaz. ¬le ustawiony czyli korekty d³ugoterminowe na gazie ró¿ni³y siê od tych co siê ustawiaj± jak siê przejedzie np 50-100km na samej benzynie. Ró¼nic± +/- 2% nie ma siê co martwiæ ale ju¿ 5-10% i wiêcej tak.

Generalnie skomplikowana sprawa. Powodów pozosta³ych oczywi¶cie mo¿e byæ tak wiele jak powodów czemu nie zapala, nie równo chodzi itp itd... Od rozrz±du po filtr wêglowy odpowietrzania baku... ;-) a ka¿dy pierwszy lepszy mechanik powie ¿e to na 100% ¶wiece, potem cewki i na krótko byæ mo¿e to pomo¿e problemu u korzeni nie rozwi±zuj±c.

Jak masz gaz to go nie w³±czaj przez tydzieñ (w ogóle ani razu) i zaobserwuj czy problem wystêpuje, bo innaczej nie jeste¶ przy gazie wv stanie tego stwierdziæ, wp³ywa on na zbyt wiele rzeczy,.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2016
    BMW
    e38 740iA M60
    Sk±d
    LDZ
    problem tylko w tym, ¿e nie mam gazu :) Jakbym mia³ to przynajmniej bym wiedzia³ czy to kwestia elektryki czy paliwa :) Póki co sprawdzê najpierw ten przeka¼nik, bo to proste i tanie do sprawdzenia, a brzmi sensownie. Problem tylko w tym, ze teraz je¼dzi³em 3 dni i nie zgas³ ani razu wiêc chwile pewnie bêdzie trzeba poczekaæ na efekt.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar rosomak79
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    740i manual M60B40
    Sk±d
    Kraków
    Hej, mia³em kiedy¶ podobny przypadek, ale mi silnik zgas³ w czasie jazdy, a nie tak jak Tobie na postoju. Przyczyna by³a prosta- przeka¼nik zasilaj±cy komputer. By³ to bia³y przeka¼nik za schowkiem pasa¿era. Po raz pierwszy auto zgas³o i przez oko³o 30 min nie da³o siê zapaliæ. Po oko³o pó³ godziny odpali³o i je¼dzi³em oko³o tygodnia gdy znów w czasie jazdy wskazówki opad³y, wszystko zgas³o i niestety holowanie. Po podpiêciu kompa brak komunikacji z DME. Po wymianie przeka¼nika wszystko wróci³o do normy i nigdy wiêcej ju¿ siê nie przydarzy³o. Wnioski jakie wyci±gn±³em z tej usterki - ga¶niêcie samochodu prawdopodobnie by³o spowodowane przegrzewaj±cymi siê stykami przeka¼nika i za drugim razem ju¿ przepali³y siê ca³kowicie.
    Spróbuj podmieniæ przeka¼nik- w sklepie motoryzacyjnym koszt 5-10z³.
    Powodzenia i pozdrawiam

Podobne w±tki

1. [silnik] 730i M60 - skoki na obrotach i ga¶niêcie
    Przez Klimas w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 02-11-2015, 11:14
  2. [E38] m60b40
    Przez red_man w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 35
    Ostatni post / autor: 15-11-2012, 17:57
  3. ga¶niêcie silnika na gazie
    Przez danmar100 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 16-03-2012, 17:09
  4. Olej do M60B40
    Przez Maciek_Rz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 19-07-2011, 21:57
  5. Cewki m60b40
    Przez przemek22 w dziale Seria e38