Brak mocy do 2000 obrotów, falowanie obrotów, bogata mieszanka

W±tek: Brak mocy do 2000 obrotów, falowanie obrotów, bogata mieszanka

1. pono powiedzia³/a:

Post Brak mocy do 2000 obrotów, falowanie obrotów, bogata mieszanka

Witam,tak wiem temat wa³kowany milion razy, ale nic konkretnego siê nie dowiedzia³em, problem jak w tytule... Od d³u¿szego czasu walczê z problemem w mojej e65 n62b44a.

B£ÊDY:
    CDIF/3
    -mechanizm steruj±cy zaworów o zmiennej fazie rozrz±du-przyuczenie po³o¿enia granicznego 2858
    -czujnik przep³ywu mas powietrza 2783
    -stopieñ koñcowy wentylatora elektrycznego 279D
    BOSCH
    -sonda lambda 2 brak sygan³u 271C
    -sonda lambda - starzenie (rz±d 1, czujnik 2) brak sygan³u 2721
    ELM: (nie biorê go pod uwagê :D )
    -3x uk³ad napêdowy P2270, P0140, P1063

OBJAWY:
    -czasem zapala siê "check"
    -faluj± obroty w przedziale 1400-2200
    -skok falowania ok 200-300
    -czuæ bogata mieszankê z t³umika
    -trzymaj±c peda³ gazu w jednej pozycji na postoju ok. 1400 obrotów, obroty równie¿ faluj± (delikatnie)
    -skrzynia ³adnie przerzuca bieg
    -po kasowaniu wracaj± te same b³êdy pomimo napraw...

NAPRAWIONE/ WYMIENIONE:
    -nowy soft skrzyni
    -czyszczona przepustnica + nowa uszczelka
    -nowe cewki
    -nowe ¶wiece
    -dolot szczelny
    -podmieniany przep³ywomierz
    -wymieniona sonda lambda (pod pasa¿erem, za katalizatorem)
    -wymieniony silniczek valvetronic rz±d 1
    -udro¿nione odmy + nowe gumki (pomarañczowe) i sprê¿ynki
    -czyszczone zawory EGR
    -zerwany by³ przewód gumowy do pompy vacuum, który idzie w stronê serwa (chyba, bynajmniej w tamtym kierunku)
    -w t³umiku koñcowym otwarta jest ci±gle druga klapka...

Z problemem walczê do¶æ d³ugo...

PLANUJÊ SPRAWDZIÆ:
    -nowy soft do sterownika silnika
    -mapsensor
    -wtryski

Jakie macie jeszcze pomys³y? Liczê na Wasz± pomoc ;)
    Ostatnio edytowane przez pono ; 21-04-2016 o 13:36

2. Awatar damned1

damned1 powiedzia³/a:
    Kilka pytañ:
    * A ten check to Ci siê zapala w jakich¶ konkretnych przypadkach? Np czê¶ciej na nierówno¶ciach, rzadziej na równej nawierzchni?
    * Czy jak zgasisz i zapalisz auto po krótkiej przerwie, to b³êdu nie ma?
    * Czy jak skasujesz b³±d z poziomy INPY, to masz wra¿enie, ¿e d³u¿ej nie wraca?
    * Czy jak zamienisz silniczki od Valvetronica miejscami, to b³êdy dalej s± na tym samym banku?

Na 90% skoñczy³ Ci siê wa³ek Valvetronic.

Edit: jest te¿ szansa, ¿e masz co¶ z czujnikiem wa³ka Valvetronic.

3. pono powiedzia³/a:
    -z tym checkiem bywa ró¿nie, czasem siê zapali czasem nie, nie zaobserwowa³em na jakiej nawierzchni... chyba wtedy jak ma przeci±¿enia :/
    -zapali siê chceck, gaszê auto czekam chwilkê i b³±d znika
    -nie zwróci³em na to uwagi, ale chyba nie ma ró¿nicy czym go usunê
    -zmieniam silniczki miejscami i dalej ten sam b³±d
    W poniedzia³ek chyba odstawie auto do elektryka, niech szuka... ja siê poddajê tu ewidentnie jest problem z dawkowaniem powietrza i paliwa :/ na niskich obrotach go dusi :(

4. Awatar damned1

damned1 powiedzia³/a:
    Cytat Zamieszczone przez pono Zobacz posta
    W poniedzia³ek chyba odstawie auto do elektryka, niech szuka... ja siê poddajê tu ewidentnie jest problem z dawkowaniem powietrza i paliwa :/ na niskich obrotach go dusi :(
    Wstaw jeszcze raz b³êdy, ale tym razem bez t³umaczenia. I nie szukaj pocieszenia w elektryku, bo raczej Ci nic nie pomo¿e. Zdajesz sobie sprawê, ¿e w silniku masz zmienne fazy rozrz±du + zmienny stopieñ otwierania siê zaworów ss±cych i to te¿ ma wp³yw na kulenie i falowanie obrotów silnika?

5. pono powiedzia³/a:

Cytat Zamieszczone przez damned1 Zobacz posta
    Wstaw jeszcze raz b³êdy, ale tym razem bez t³umaczenia. I nie szukaj pocieszenia w elektryku, bo raczej Ci nic nie pomo¿e. Zdajesz sobie sprawê, ¿e w silniku masz zmienne fazy rozrz±du + zmienny stopieñ otwierania siê zaworów ss±cych i to te¿ ma wp³yw na kulenie i falowanie obrotów silnika?
    Za opisem b³êdu wpisa³em kody b³êdów dok³adnie takie jakie zosta³y wy¶wietlone. Spod maski s³yszê taki dziwny d¼wiêk jakby co¶ próbowa³o siê otworzyæ zamkn±æ (co¶ elektrycznego) to jest takie buczenie "faluj±ce" raz g³o¶niej, a raz ciszej na sam koniec s³yszê takie g³o¶ne przyduszenie i d¼wiêk zanika... Co to mo¿e byæ ?

6. Awatar damned1

damned1 powiedzia³/a:
    Czym czyta³e¶ b³êdy? Opisy wygl±daj± do¶æ niestandardowo. Dobrze by³oby, ¿eby do 2858 by³o podane na którym banku wyst±pi³. My¶lê, ¿e na pocz±tku zacznij od uporania siê z sondami. Buczenie spróbuj nagraæ, ¿eby by³o dobrze s³ychaæ, zlokalizuj te¿ w którym dok³adnie miejscu buczy i wrzuæ filmik na YT.

Ogólnie od kiedy masz z tym problem?

7. pono powiedzia³/a:
    w³a¶nie nie wiem sk±d dochodzi buczenie, szuka³em i ciê¿ko stwierdziæ... postaram siê zlokalizowaæ, ale jak ju¿ zlokalizuje to po numerze czê¶ci bêdê wiedzia³ co tak buczy :P sterownik ECU by³ rozbierany i nie widaæ ¿eby mia³ jak±kolwiek wilgoæ, czysty i suchy po rozkrêceniu nie widaæ by³o ¿eby co¶ by³o "spalone". Mo¿e wystarczy wgraæ nowego softa w ECU bo w skrzyni by³ robiony, a podobno jak siê robi skrzyni to i ECU jednocze¶nie (na serwisie zrobili tylko skrzyni=480zl)... Mo¿e byæ tak ¿e który¶ wtrysk leje i go dusi... Albo map sensor wskazuje b³êdne dane... No naprawdê nie wiem co jeszcze mo¿e byæ... :/ Auto kupi³em pod koniec wakacji, miesi±c pó¼niej robi³em wymianê oleju, filtrów itp. mniej wiêcej od tamtej pory zacz±³ ¶wirowaæ. Mo¿e filtr paliwowy jest jaki¶ lipny? Dodam ze w³a¶nie wtedy zosta³ otwarty t³umik koñcowy (ta druga rurka otwierana ci¶nieniowo).
    Ostatnio edytowane przez pono ; 21-04-2016 o 16:20

8. pono powiedzia³/a:
    Od¶wie¿am kotleta :D sprawa jest tego typu... od d³u¿szego czasu tankowa³em Pb95 i wystêpowa³o falowanie podczas jazdy :/ postanowi³em tankowaæ Pb98, a nawet Pb100 i falowanie ust±pi³o :) st±d moje pytanie czy mo¿e byæ to wina wtryskiwaczy? :)

9. pono powiedzia³/a:
    Po d³u¿szej diagnostyce w warsztacie i podczas jazdy, parametry silnika s± ksi±¿kowe co mnie bardzo ucieszy³o :) Zwykle tankowa³em 95, a jako¶æ tego paliwa jest nam znana ;) Postanowi³em kilkakrotnie zatankowaæ 98 i 100 na shell'u, do tego te preparaty do czyszczenia wtrysków najpierw z STP, a pó¼niej z K2 (mo¿e pomo¿e, ale nie zaszkodzi). Styl jazdy zmieni³em na bardziej agresywny tzn. nie zmienia sobie biegów jak wcze¶niej przy ok. 2 tys. obr., tylko krêcê j± do 4 tys. czasem do koñca (gaz w pod³ogê), tak wiem skrzynia tego nie lubi, ale po tym stylu jazdy samochód siê "odmuli³", zaobserwowa³em brak falowania! Nastêpnie od³±czy³em wtyczkê przep³ywomierza i go przegoni³em (u¿ywaj±c kick-down), pod³±czy³em, usun±³em b³êdy i od tamtej pory jedzie jak trzeba! Ka¿dy chcia³ mi ju¿ rozbieraæ skrzyniê bo sprzêg³o hydrokinetyczne skoñczy³o ¿ywot... Piszê o tym dla potomnych, którzy bêd± mieli taki problem jak ja, ewidentnie ze strony silnika, a nie skrzyni bo mo¿na to zaobserwowaæ ;) pozdrawiam i polecam elektromechaników z Lublina ul. Potok 3 CarTronic !!! Ch³opaki znaj± siê na robocie to dziêki nim obserwowa³em parametry silnika i wiadomo by³o co jest do wymiany! Od tamtej pory 0 b³êdów. Samochodu nie sprzedam! :D

10. Awatar charzun

charzun powiedzia³/a:

-mechanizm steruj±cy zaworów o zmiennej fazie rozrz±du-przyuczenie po³o¿enia granicznego 2858

Jak ten b³±d brzmi po angielsku?

Zauwzylem ze moje wypadanie zaplonow i niedopalone paliwo czuc wlasnie do 2tys obr.. Na PB o ile mam wypadanie zaplonow to nie mam bledow a na LPG jest to bardziej odczuwalne i pojawia sie check..

ps. szukam wszystko co mozliwe majac nadzieje ze to nie glowice :)
    Ostatnio edytowane przez charzun ; 11-05-2016 o 04:12