Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 34

W±tek: E32 735i przyd³awinie po lekkim dodaniu gazu

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno

Post E32 735i przyd³awienie po lekkim dodaniu gazu

Witam od jakiego¶ czasu (prawie od kupna samochodu) mam problem taki jak na filmiku (wszystko na nim ³adnie s³ychaæ):
    https://www.youtube.com/watch?v=5JI3...ature=youtu.be
    https://youtu.be/wnajSXnA5Wc
    napiszê co wymieni³em:
    -przep³ywki na wszystkich to samo (mia³em 4 normalne z tego 3 nigdy nie widzia³y lpg oraz termiczn±)
    - uszczelki kolektora ss±cego
    - guma przep³ywka-przepustnica plus rurka odmy
    - wê¿yki podci¶nienia
    - nowe kable wys. napiêcia beru ( lub bremi nie pamiêtam) wraz z impulsatorem
    - nowe oringi na listwie wtryskowej
    - kopu³ka palec ok 30 ty¶ km
    - zawory ok 5ty¶ km temu
    - ¶wieczki ok 20ty¶
    - podmieniony komp (na filmikach jest z wersj± na sonde lambda ale nie jest pod³±czona)
    - podmieniane tpsy
    - podmieniane krokowce
    Zauwa¿y³em te¿ spadki napiêcia tj przygasanie licznika ¶wiate³ przy lekkim dodaniu gazu które mo¿na przyuwa¿yæ na 2 filmiku,
    instalacja elektryczna instalacja od lpg czy mo¿e alternator?
    Objawy na lpg i pb takie same:(
    Jak macie jakie¶ pomys³y porady to chêtnie poczytam przeanalizuje
    Z góry dziêki za podpowidzi
    pzdr Artur:)
    Ostatnio edytowane przez kal!ber ; 04-01-2016 o 23:00

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Jak dla mnie to zostaje problem sterowania pr±dem alternatora przez regulator napiêcia. Albo on sam, albo wytarte ¶cie¿ki pier¶cieni w alternatorze.

Je¿eli w momencie nag³ego wzrostu obrotów przysiada mocno napiêcie, to wtedy g³upieje te¿ ECU silnika. Mo¿e lekkie zwarcie w alternatorze.

Najlepiej jakby¶ podjecha³ do elekryka I by¶cie zerknêli jak wylg±da przebieg napiêcia ³adowania w funkcji tego dodawania gazu. Mo¿e jest gdzie¶ lekkie przebicie na stojanie do wirnika, a ³o¿yska ju¿ maj± du¿y luz I w momencie gwa³townego zwiêkszania obrotów wirnik gdzie¶ podciera o stojan I na moment siê przywiera.

Trochê dywaguje, ale po tym co opisa³e¶ ju¿ mi nic nie przychodzi do g³owy.

Opracuj temat alternatora I koniecznie daj znaæ jakie s± efekty, a bêdziemy szukaæ dalej. Mo¿esz te¿ go odpi±æ I zapaliæ na samym aku I zobacz czy jest podobnie. Na³adowany aku spokojnie wystarczy do prawid³owej pracy auta bez alternatora. Oczywi¶cie bez ¶wiate³ I innych niepotrzebnych odbiorników pradu.

Nie wydaje mi siê, ¿eby winne by³o lpg, bo regulacja obrotów odbywa siê tylko w sterowniku silnika. Sterownik lpg nie robi nic innego jak na¶laduje sterowanie wtryskami pochodz±ce od ECU I jego peryferyjnych czujników.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 05-01-2016 o 13:02
    pozdrawiam Bartek

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Trochê dywaguje, ale po tym co opisa³e¶ ju¿ mi nic nie przychodzi do g³owy.

.
    Ja ju¿ te¿ nie mam pomys³ów:( Za³atwiam sobie na chwilê inny altek bo mój chcê tak czy tak oddaæ do regeneracji ( kiedy¶ w e 34 nie przypilnowa³em i ³o¿yska siê posz³y.......... co zaskutkowa³o lawet±) . Jak ju¿ altek nie pomo¿e to samochód pójdzie na sprawdzenie instalacji silnika
    Bartek dziêki za podpowiedzi:)
    Ostatnio edytowane przez kal!ber ; 05-01-2016 o 16:45

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b35
    Sk±d
    zachpom kalisz pom
    Blog
    1
    Na samym dole kolektora po jednej stronie wxhodzi wezyk od regulatora analogicznie po przeciwnej stronie blizej szyby tez jest wyj¶cie na wezyk sprawdz czy masz zaslepione

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    Sk±d
    rogi/krosno
    Cytat Zamieszczone przez jakubmw Zobacz posta
    Na samym dole kolektora po jednej stronie wxhodzi wezyk od regulatora analogicznie po przeciwnej stronie blizej szyby tez jest wyj¶cie na wezyk sprawdz czy masz zaslepione
    nie jest za¶lepiony bo w wersji przepustnicy na linkê idzie tamtêdy podci¶nienie które jest wpiête do tzw odmy i oba wê¿yki podci¶nienia by³y zmieniane na nowe tak samo jak guma odmy, dziêki za zainteresowanie :)
    ps. po w³±czeniu wszystkich mo¿liwych odbiorników pr±du w samochodzie ³adowanie spad³o mi do 11.72v sprawdzane na te¶cie nr 9( wiem ¿e nie mo¿na mu do koñca ufaæ)

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Hej, akurat alternatory w BMW s± gigantyczne i po w³±czeniu wszystkiego nigdy nie spad³o mi poni¿ej 13.5, nawet jak alternator by³ ju¿ do zrobienia. Po zrobieniu alternatora i regulatorze Bosch mam zawsze oko³o 14V na ja³owych.

Je¿eli aku jest na³adowany na maksa, to sam z siebie ma 12V, czyli 11.72V to brak ³adowania. Nie zawsze kontrolka siê za¶wieci, ale to nie temat na analizê budowy alternatora. Test nr. 9 zani¿a oko³o 0.5V, przynajmniej u mnie.

Zdecydowanie musisz siê zaj±æ alternatorem, tylko zostaw wirnik, zmieñ pier¶cienie tylko, zostaw stojan, ³o¿yska Koyo(jedyne, które jeszcze trzymaj± fason), regulator Bosch i daj znaæ. Zleæ im pomiar diód wszystkich, nie tylko mocy. Nie daj siê namówiæ na chiñski stojan i wirnik, bo jak pokazuje przyk³ad kolegi z £odzi w e32, mo¿e siê to skoñczyæ po¿arem. Je¿eli wirnik i/lub stojan/diody s± uszkodzone, poobcierane, szukaj u¿ywki jako dawcy, te elementy siê nie zu¿ywaj±, je¿eli nie zosta³y uszkodzone mechanicznie, elektrycznie. W tym temacie tylko Bosch, oczywi¶cie mo¿esz kupiæ nowe, ale p³yta z diodami to koszt 1k PLN z Boscha dla altka 140A.

Sytuacja nie ma nic wspólnego z lewym powietrzem.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 05-01-2016 o 17:16
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 730i m30b30, e32 740iA 1993r
    Sk±d
    E³k
    Witam u siebie mam to samo, powymienia³em u siebie to samo co kolega, przez ca³y okres posiadania auta, dodatkowo wymieni³em sondê na boscha i pewnie cos jeszcze. Mia³em ten objaw jak mia³em auto bez lpg jak i po za³o¿eniu lpg. Nie wymieni³em nigdy tylko cewki, chocia¿ podmienia³em u¿ywki, nie wymieni³em tak¿e regulatora ci¶nienia paliwa i to chyba wszystko. Wtryski my³em w ultrad¼wiêkach. Alternatory te¿ przerobi³em chyba ze 3. Teraz mam po regeneracji alternator z powodu nie do³adowania akumulatora , robi³em go ok 2 miesi±ce temu i ³aduje 14,1-14.3v. Przy regeneracji alternatora dopiero za wsadzeniem 5 regulatora napiêcia dobrze ³adowa³o. Nowe sztuki a jednak co¶ by³o nie tak. Kiedy¶ na forum kto¶ pisa³ ¿ê nowe regulatory boscha, nie ³adowa³y do koñca dobrze, wsadzano zamiennik i by³o ok. Akumulator te¿ mam prawie nowy 100ah. Dodam jeszcze ¿e kiedy¶ zak³ada³em do siebie klimê i zmieni³em ca³± wi±zkê pod mask± na drug± i nic to nie da³o. Nie mam pojêcia od czego to mo¿e byæ. Nauczy³em siê z tym je¼dziæ ale chêtnie bym dowiedzia³ siê co jest grane. Idealnie by³oby mieæ drug± m30 bez tego objawu i podmieniaæ graty po kolei. Kilku znajomych mia³o dawno m30 na zwyk³ym lpg na ¶rubê i na blosie ¿adne tego objawu nie mia³o wiêc wydaje mi siê ¿e co¶ ze sterowaniem dawki paliwa czy wyprzedzanie zap³onu mo¿e? Tu masz to samo https://www.youtube.com/watch?v=qodAQ3j7MOo

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jpj
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    E32/E46/4R
    Sk±d
    PL
    Mocniejszy alternator powinien pomóc, tak jak Ci mówi³em. Jak wsadzi³em altka z zielonej to takie objawy siê pojawi³y. Po wymianie na ori powróci³o wszystko do normy.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    Sk±d
    rogi/krosno
    jutro jadê po altek na podmianê i zobaczymy co bêdzie
    wilk9585 a napisz mi jak± masz koñcówkê numeru sterownika, ja mam dwa komputery z koñcowym nr 150 tylko ¿e jeden nie potrzebuje sondy ,objawy te same:(

w m30 najmocniejszy altek ile mia³ A?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Najmocniejszy to 140A
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. [skrzynia] Skrzynia tyrkota prz dodaniu gazu. Filmik.
    Przez cerwin w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 08-01-2016, 19:57
  2. [silnik] Spadaj±ce obroty po dodaniu gazu na zimnym silniku
    Przez Rafi84 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 28-11-2014, 20:53
  3. strza³ po raptownym dodaniu gazu m60b40
    Przez hektorek106 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 29-10-2012, 18:23
  4. Odpowiedzi: 19