Niedawno nabyłem 745 z 02/2002. Jest w niej kilka rzeczy do zrobienia, w sumie tylko z "gadżetami". Kiepsko działająca klapa, zacięta zmieniarka, kierownica góra/dół - rzeczy proste do ogarnięcia i szeroko opisane w necie. Jednak do niektórych nie mam za bardzo pojęcia od której strony się zabrać:
1. Telefon
Martwy. Po przyciśnięciu czegokolwiek na wysuwanej klawiaturce nie dzieje się absolutnie nic, choć po klikaniu "na wariata" czasami słychać piknięcie z audio. W iDrive nie ma nawet informacji INSERT SIM, włożenie karty sim nic nie daje. Przycisk SOS nic nie robi. Po wejściu w iDrive w "Communication" mogę się tylko przełączyć na SMSuy, naciśnięcie zielonej/czerwonej słuchawki = 0 reakcji, klikanie w pola książki adresowej również 0 reakcji. W menu ustawień (tam gdzie ustawia się m.in. Auto P na kierze albo ustwienie EDC pole "Phone Base" jest nieaktywne i nie da się aktywować. W telefonie bezprzewodowym wyświetla się "Suche Basis", a potem "Kein Verbindung zum Basis" - czyli szuka bazy, ale jej nie znajduje bo ta nie działa
INPA pokazuje błąd:
Control Unit : 01 SIM/SGM - SIM - Sicherheits- Informationsmodul
Failure Place : 38023 0x9487 - No communication with telefon
Error present : 35 Error present now and already stored
2. RDC
Również martwe, w checku błąd tego systemu. Na ekranie w iDrive w którym widać samochód i koło funkcja Initialize nie powoduje żadnej reakcji.
3. Komendy głosowe
Martwe. Zero reakcji. Wg. VINu powinno być: S620A SPRACHEINGABESYSTEM Wejście głosowe
4. NAVI
Była bez płyty. Ściągnąłem kilka różnych wersji map, m.in. wersję "High". Nagrałem to wszystko kombinując z trybami mode 1 i mode 2, lecz cały czas czytnik wyrzuca płytę po włożeniu (po ok. 10s).
Nie są to rzeczy krytyczne czy pilne, z np. telefonu pewnie i tak bym nie korzystał, ale lubię jak wszystko działa.
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc / nakierowanie jak się za to zabrać
W inpie poza błędem SIM/SGM kilka błędów nie związanych z powyższymi (najpierw wszystkie usunąłem, te wyskoczyły po tygodniu jeżdżenia):
Control Unit : 12 DME/DDE - ME9E65_6 - Motorelektronik ME 9 8 Zylinder N62
Failure Place : 10455 0x28D7 - CDKDGENBS - generator communication
Failure Symptom : 4 No signal or value
5. Czy dobrze doczytałem, że jest to spowodowane założeniem złego regulatora napięcia?
Control Unit : 78 KLIMA - IHKA65 - Klimabedienteil
Failure Place : 40088 0x9C98 - K-CAN: status/spare heater
Failure Symptom : 2 Signal or value below threshold
Control Unit : 78 KLIMA - IHKA65 - Klimabedienteil
Failure Place : 40036 0x9C64 - AUC-Sensor
Control Unit : 7A SHZH - SHZH_E65 - Standheizung, Zuheizer
Failure Place : 39730 0x9B32 - water pump circuit defective
Error present : 33 Error not present now, but already stored