Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Dynamic Drive failure- błędy 4C08, 5F13, A3B3

Vip Vip
    BMW
    brak
    Okay, poczytam dziś wieczorem o tym kodowaniu pustym plikiem i spróbuję coś zdziałać. Wczoraj próbowałem nauczyć się zmieniać VIN przez Tool32 z Youtube, ale jest tylko jeden filmik i bardzo zagmatwany. Masz może jakąś instrukcję albo odnośnik do innego forum?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Zbichu
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Gdybym miał zmieniać Vin w module sterującym DD próbowałbym zrobić to tak:

1. Uruchamiam Tool32 (komputer jest prawidłowo połączony z autem działającym kablem Dcan)
    2. F3 load Sgbd group file i tu dla nowego modułu wybrałbym ARS_70. Spróbowałbym też z ARS_e65
    3. W okienku "jobs" wybrałbym c_fg_schreiben
    4. Pod napisem Arguments jest okienko w które należy wpisać pełny VIN zakończony nr checksum'y (jest to zazwyczaj litera), a znajdziesz ją odczytując auto z NCS expert
    5. Następnie kliknąłbym na Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Clipboard01.jpg
Wyświetleń:	36
Rozmiar:	1.2 KB
ID:	8551
    6. Powtórzyłbym punk 3., ale wybrałbym c_fg_auftrag i znowu Punk 4. i 5.

Jeśli nic to nie da, to jeszcze raz polecam ISTA/P z informacją o wymianie sterownika.

Vip Vip
    BMW
    brak
    Dzięki za tą instrukcję, w życiu bym tego nie VIN'u nie zmienił bez tego! Postępując zgodnie z podanymi krokami zmieniłem VIN w sterowniku, dodając na końcu literę "N"- tak wynikało z NCS'a.

Błąd nadal był aktywny, więc próbowałem połączyć się INPĄ ze sterownikiem, wybierając E65, Chassis, Active Roll Stability. Niestety bezskutecznie- wyświetlało błąd, że sterownik jest z rodziny ARS70.

W sumie przypadkiem wszedłem w BMW X5 E70 i tam Chassis, Active Roll Stability- INPA połączyła się z modułem, chociaż co chwila wywalała błąd, że coś jest nie tak z komunikacją. Udało mi się skasować w nim błędy i błąd DD już się nie świeci. Połączenie nie jest natomiast stabilne i nie da się tam np. wykonać procedury adaptacji. Chociaż wygląda na to, że wszystko z systemem jest w porządku i auto prowadzi się jak po szynach- należy po wymianie sterownika taką adaptację przeprowadzić. Poza tym nadal nie działa diagnozowanie ARS z menu E65 w INPIe oraz w Rheingoldzie/ISTA. W ISTA nadal nie mam zakładki z Dynamic Drive. Zastanawiam się, czy mimo numeru widniejącego na realoem.com jako sterownika kompatybilnego, nie powinienem szukać czegoś innego, co znajduje się w ARS65, czyli 6762208 lub 6768383 lub 6776655...

BMW
    Tymczasowo Audi
    Spróbuj teraz przekodować za pomocą NCS ten sterownik wyposażeniem Twojego auta FA.

Vip Vip
    BMW
    brak

Zbichu, dzięki za podpowiedź, ale niestety nie mam możliwości przekodowania tego sterownika ARS do wyposażenia mojego auta FA. W zakładce "Choose job" nie ma ani FA_LESEN, ani FA_WRITEN. Przejrzałem kilka innych modułów i np. HKL od klapy też takiej możliwości nie ma.

Oto opcje, które mam dostępne w NCS'ie w module ARS (na drugim obrazku zaciemniłem te, które powtarzają się z pierwszym):

Sam odczyt pliku FSW_PSW z nowego modułu ARS (CODIERDATEN_LESEN) też kończy się niepowodzeniem, efekt poniżej:

Plik FSW_PSW.man otworzyłem w notatniku, skasowałem całą zawartość, zapisałem zmiany. Próbowałem opcji SG_CODIEREN, niestety też błąd:

Programowanie WinKFP kończy się natomiast tak:

1. Dla modułu wybranego z grupy ARS65:

2. Dla modułu wybranego z grupy ARS70:

Namierzyłem niedaleko moduł z grupy ARS65, wyprodukowany w 2004r., z żółtą naklejką na obudowie (mój taką miał, ten nowy- białą). Chyba nie pozostaje nic innego jak zakup drugiego i kolejna podmiana? Czy coś jeszcze przed tym można spróbować zrobić?
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 03-04-2016 o 20:14

BMW
    Tymczasowo Audi
    A próbowałeś kodowania pustym plikiem .man?

Vip Vip
    BMW
    brak
    Wrzuciłem screen'a z tej próby. Po nieudanym odczycie "CODIERDATEN_LESEN" sprawdziłem co mam w pliku FSW_PSW.man, były tam jakieś ustawienia z innego modułu, który kodowałem z miesiąc temu. Skasowałem wszystko, zapisałem. Plik miał 0kb. W NCS wybrałem SG_CODIEREN i wyświetlił się błąd podany w poprzednim poście. Czy wykonałem tą procedurę poprawnie?

BMW
    Tymczasowo Audi
    Wygląda, że robisz to dobrze. Czy inne moduły normalnie możesz kodować? Czy w opcjach systemowych portu com masz ustawione latency 1 ms?

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Sprawdzałeś zasilanie przy samym sterowniku?

W ISTA jest możliwość wyświetlenia schematów
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Vip Vip
    BMW
    brak

Więc tak. Jako, że interfejsu nie używałem kilka tygodni, a podłączałem do komputera sporo innych akcesoriów USB, przy pierwszym podłączeniu interfejsu INPA ani nic innego nie działało. Zmieniłem wtedy w ustawieniach portu USB z COM3 (taki wtedy wskoczył) na COM1. O opóźnieniu na śmierć zapomniałem, chociaż kiedyś już to ustawiałem poprawnie- dzięki za kolejną podpowiedź. Zmieniłem przed chwilą na 1ms bo wskoczyło domyślne 16.

Siedzię teraz z kompem przy aucie. Udało mi się odczytać w NCS'ie plik FSW_PSW.TRC. Plik FSW_PSW.MAN miałem pusty, więc wybrałem SG_CODIEREN i operacja też się powiodła. Nie zmieniło to na razie odczytu sterownika w INPIE- nie łączy się przez E65, łączy przez X5 E70, za to bez żadnego problemu z komunikacją- winny był na pewno zły parametr opóźnienia portu.

Pozostaje tylko kwestia przejścia z tego ARS70 na ARS65, żeby łączyło się jak należy. Nadal nie mogę też dopisać FA do tego modułu.

Spróbować programowania WinKFP?

Zawartość pliku odczytanego z NCS'a: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...DD/FSW_PSW.TRC

EDIT: Próbuję jeszcze diagnozy ISTĄ, zaraz dopiszę jakie są efekty. Może tam pojawi się z powrotem zakładka Dynamic Drive.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 03-04-2016 o 23:17