Tak po czasie - piszę nowy post aby ktoś kto się interesuje zauważył.

Kondensatory są częstą przyczyną awarii różnego typu sprzętów elektronicznych. W zasadzie w przemysłowych naprawach wymieniamy cały komplet bez sprawdzana przed wymianą (niskie koszty w stosunku do kupna całego modułu). Co do uszkodzenia w ask u mnie awarii uległ transmiter - inaczej generator światełka - sam element, który przetwarza sygnał z procesora na światło - ODIN MIT4 02
Link do pdf ze specyfikacją:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...27178174,d.bGs

Poza tym jestem zdumiony jakością wykonania tego całego ask - świetnie zaprojektowany układ, same kości mocy i całość jest zabezpieczona w sposób prawie doskonały. Niedoskonałością tych układów są właśnie kondensatory, które są w układach niezbędne do nadzoru prawidłowych napięć itp.(kondensatory tego typu potrafią po 5 latach nie trzymać parametrów). Co do procesora to posiada na dojściach zabezpieczenia chroniące przed przepięciami. Szkoda, że Phillips nie produkuje tych kości mocy w takiej obudowie oraz firma Avago Tech ze stanów nie robi już tych transmiterów (są nowsze z prawie identycznymi parametrami tylko mają jednocześnie nadawanie i odbieranie - jeszcze nie wiem czy będzie można to zastosować).

Dziękuję za pomoc - mam urządzenia do naprawy (ze względu na prośbę kolegi z forum nie podaję nicka) - do naprawy użyjemy transmitera z innego klocka z pętli most - jest taki sam ;)

Jutro spawamy ask do kupy ;)

Pozdro