Witam kolego, do sprawdzenia masz mnóstwo rzeczy niestety. Napiszę Ci tu ile mogę ale wszystko masz w WDS (Wiring Diagra System). Załatw najlepiej kompa z Win XP+ zainstalwoaną javę wersję 6 update 45 chyba i svg viewer. WDS odpali tylko na Internet Explorer.
Pętla MOST jest dużo bardziej rozbudowana niż na schemacie, który załączyłem wcześniej. Generalnie można sobie go darować, bo wprowadza tylko w błąd. W zależności od wyposażenia i roku produkcji zawiera różne urządzenia. Całość działa jak prymitywne lampki choinkowe-jedna żarówka padnie to nie świeci nic.
Cały schemat dostępny jest w WDS po wpisaniu MOST-bus w wyszukiwarkę w WDS. Wymieniam po kolei urządzenia w pętli (kolejność jest ważna), możesz niektórych nie mieć np(ekran LCD na tył, LOGIC 7)
1.Instrument Cluster-licznik
2.Control Unit For Rear Compartment Display- kontroler LCD na tył
3.Control display- ekran navi
4.CD changer- zmieniarka CD
5.Antena tuner- tylny słupek strona kierowcy
6.Wzmacniacz HIFI- bagażnik, opiera się o ścianę nadkola
7. Kontroler obsługi głosu
8. Napęd nawigacji
9. Moduł Video
10.Multimedia Changer-zmieniarka DVD bagażnik
11. Moduł telefonu
12.Satelite receiver- tutaj mam wątpliwość- ja nie miałem tego urządzenia ale wypisuję, podobno jest w bagazniku, jak spojrzysz od spodu pod szybę po lewej stronie.
13. Headset interface- moduł sluchawek i dźwięku jeśli ktoś ma tylny idrive
14. ASK- Radio CD pod panelem klimy
15 OPPS connector- w schowku pod zmieniarką jest wpięty w nią MOST RING
Przez wszystkie wymienione urządzenia powinna przechodzić wiązka światła we wtyczce. Ja to robiłem tak:
Odłączałem akumulator na min 45 s, urządzenia w pętli się resetują.
Podłączyłem prąd i po kolei sprawdzałem gdzie we wtyczce jest biegnie światło.
Jeśli np w navi nie ma we wtyczce światła tzn. że poprzednie urządzenie w pętli nie przekazało sygnału dalej-wpinamy tam MOST BYPASS i spr czy już jest OK.
Jedyne urządzenie, które nie ominiesz MOST BYPASSEM to ASK i Control display ponieważ z tego co czytałem ASK jest "mózgiem" Twojego multimedialnego wyposażenia . Co do bezpieczników- masz je na rozpisce na krtkach z tyłu oraz w schowku. I oczywiście w WDS. Powodzenia. Jak coś to pisz postaram się pomóc.