Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: 740D biturbo

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar przemtos
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    745d e65
    Sk±d
    Che³mno

740D biturbo

Witajcie. Zwracam sie z pro¶ba do posiadaczy tego¿ silnika 4.0d biturbo. Jak wygl±daj± koszty utrzymania tego auta oraz eksploatacja ? Na co zwracaæ uwagê przy kupnie oraz na s³abe bol±czki silnika. Jedna rzecz o której czyta³em w po¶cie o silniku 4,5d to by³ czujnik Ci¶nienia paliwa CR. Prosze o rzetelna odpowiedz ludzi maj±cych lub tych którzy mieli ten silnik w swoich 7er

Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk
    Using Tapatalk

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    BMW e65 740d
    Sk±d
    Miêdzychód/Miêdzyrzecz
    Witaj przemtos.
    Gdy ja kupowa³em swoje wymarzone e65 poszukiwania rozpocz±³em od podstawowej wersji 3.0d, jednak po paru jazdach próbnych da³em sobie spokój z zakupem, poniewa¿ nie odpowiada³a mi kultura pracy silnika. Kupi³em w koñcu w³a¶nie 4.0d poniewa¿ urzek³o mnie V8 oraz trafi³ mi siê naprawdê ¶wietnie wyposa¿ony egzemplarz z opcjami, które nie by³y dostêpne w trzylitrowym dieslu. Od razu po zakupie zrobi³em du¿y serwis na 5tys z³ (serwis olejowy, serwis skrzyni biegów, filtry, paski oraz w³a¶nie czujnik ci¶nienia na listwie wtryskowej). Przez rok czasu (30tys km przejechane) auto nie sprawia³o problemów, a¿ pojawi³o siê dymienie na czarno i nierówna praca silnika. Diagnoza: wtryskiwacze do wymiany! Zirytowa³em siê trochê tym, poniewa¿ zawsze tankowa³em na stacji SHELL przy g³ównej drodze, no ale autko ma przejechane 300tys km wiêc w sumie nast±pi³o zu¿ycie eksploatacyjne. Cena: 5000z³ (625z³ za nowy wtryskiwacz BOSCHA). To by³a jedyna powa¿na awaria jaka mi siê do tej pory przytrafi³a. Od tego czasu silnik pracuje bardzo równo i ¶wietnie przyspiesza. Co do porównañ z trzylitrowym dieslem to jak wiesz tu masz 8 wtryskiwaczy, 2 turbiny, 2 filtry powietrza itd... Co do eksploatacji to ja zawsze przed rozpoczêciem jazdy odpalam samochód na 3-5 minut ¿eby spokojnie sobie pochodzi³ i tak samo robiê po zakoñczeniu podró¿y w celu sch³odzenia turbin. Olej leje tylko oryginalny BMW Twin Turbo Long Life 04, a filtry zak³adam tylko BOSCHA. Wymianê oleju wraz z kompletem filtrów przeprowadzam co 10 tysiêcy kilometrów. Je¿eli bêdziesz dba³ o samochód tak jak ja to uwierz mi ¿e siê nie zawiedziesz poniewa¿ fura daje naprawdê du¿o przyjemno¶ci z jazdy, a V8 piêknie mruczy.
    Pozdrawiam.

Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    745d e65
    Sk±d
    Che³mno
    Dziêkuje serdecznie za rzeczowa opinie. Naczyta³em sie g³upot na temat awaryjno¶ci tych aut i jak zwykle pisz± to ludzie co s³yszeli od szwagra lub kolegi. Znalaz³em w³a¶nie taka 7er z silnikiem 4.0 d i mimo ze szuka³em benzyny 4.4 to trafi³ sie ciekawy egzemplarz. Kiedy wymienia³e¶ wtryski ? My¶la³em ze jest to wiêkszy koszt -ok1000 sztuka

Using Tapatalk

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    BMW e65 740d
    Sk±d
    Miêdzychód/Miêdzyrzecz
    Te¿ czyta³em te mity o padaj±cych czterolitrowych dieslach przy 100tys przebiegu wychwalaj±ce jednocze¶nie silniki 3.0d. Jako¶ dziwnym trafem problemy maj± u¿ytkownicy którzy wymieniaj± olej co 30tys km, lej± castrola lub jaki¶ inny syf, a we wk³ady zaopatruj± siê w filtronie:P Co niektórzy o tym, ¿e maj± olej w skrzyni biegów dowiaduj± siê dopiero jak im skrzynia padnie! Pamiêtaj przemtos: Jak DBASZ tak MASZ!!! Takie samochody jak BMW7, Audi A8, Mercedes S klasa naprawdê nie lubi± DZIADOSTWA!!!
    PS: Móg³by¶ przes³aæ link do egzemplarza, którym jeste¶ zainteresowany???;>

Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    745d e65
    Sk±d
    Che³mno
    Linka nie wklejê bo auto nie jest og³oszone nigdzie. A co do dbania to posiadam audi a6 c6 l3.0 D quattro i leje tylko motul specific co 10 tys wymiana skrzynia ravenol co 60tys filtry mann lub knecht . I auto jest bezawaryjne

Using Tapatalk

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    BMW e65 740d
    Sk±d
    Miêdzychód/Miêdzyrzecz
    To je¿eli z siódemk± bêdziesz postêpowa³ tak samo to siê nie zawiedziesz. Jak kto¶ wie jak siê obchodziæ z takimi luksusowymi limuzynami to czy to jest 3.0 czy 4.0 to ju¿ wtedy nie ma wiêkszej ró¿nicy, a jak kto¶ pi³uje samochód na zimnym silniku to wtedy rzeczywi¶cie w 4.0d trochê wiêksze koszty xd

Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    745d e65
    Sk±d
    Che³mno
    Niestety auto fajne ale z³om totalny(wycieki oleju z silnika kopcenie. Itd). Jednak szukam benzyny i w zawi±zku z tym ... Poszukuje informacji manuali do silników n62n (750 e65) oraz n62b44 i n73 v12. Je¶li kto¶ dysponuje czym¶ takim i chce sie podzieliæ prosZe o priv.

Using Tapatalk

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Je¿eli dla Was koszt 5 tys za wtryskiwacze i ta sama kwota na 1 serwis nie jest du¿a przy zakupie auta o wartosci 40-50 tys. to kupujcie od razu F-kê ;). Gdzie tu jeszcze awaria turbin itp. -przy odrobinie pecha, w przeci±gu pó³ roku mo¿esz wsadziæ 50% warto¶ci auta. Nie mówiê ¿e nie warto bo silnik i kultura bardzo fajna i mo¿esz mieæ tez szczê¶cie i nic nie robiæ. To ¿adne mity, g³upoty itd tylko zwyk³a kolej rzeczy ze w silniku diesla po pewnym czasie co¶ padnie a osprzêt tego silnika do tanich nie nale¿y.

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Sk±d
    Opolskie
    Cytat Zamieszczone przez przemtos Zobacz posta
    Niestety auto fajne ale z³om totalny(wycieki oleju z silnika kopcenie. Itd). Jednak szukam benzyny i w zawi±zku z tym ... Poszukuje informacji manuali do silników n62n (750 e65) oraz n62b44 i n73 v12. Je¶li kto¶ dysponuje czym¶ takim i chce sie podzieliæ prosZe o priv.

W V12 masz tylko wadliwe pompy paliwa.
    Koszt to jakie¶ grosze chyba 10 ty¶.

Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    745d e65
    Sk±d
    Che³mno
    Koledzy ja prosi³em tylko o manuale. Co do opini tych silników to juz na tym forum sie sporo naczyta³em.

Using Tapatalk

Podobne w±tki

1. CL 600 biturbo+podtlenek
    Przez impex w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 26-12-2014, 15:47
  2. [E65/66] impex1950 z s600 biturbo s³ynne S1BASIA Wojciecha Kilara nowy zakup
    Przez IMPEX1950 w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 163
    Ostatni post / autor: 23-08-2014, 19:00
  3. e32 BMW 750iAL BiTurbo by Fugo
    Przez Fugo w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 26-05-2008, 20:33
  4. BMW 750 iAL BiTurbo - z Czech !
    Przez Sebek w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 20-09-2007, 22:55

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •