http://www.infor.pl/prawo/darowizny/...-darowizn.html
Velocityraptor - poczytaj.
http://www.infor.pl/prawo/darowizny/...-darowizn.html
Velocityraptor - poczytaj.
Fiat 126p, Fiat 126p Elegant, Mazda 323F, VW Golf I, Opel Rekord 2,0 A, Fiat Ritmo, Nissan Silvia S12, Opel Senator 3,0i, BMW E32 735i, Nissan Maxima QX, Honda Prelude III, BMW E32 730i, Honda Accord TypeR, VW Polo, Mitsubishi Colt GLXI, Citroen Xsara Coupe VTS, Chevrolet Lacetti, BMW E38 740i.
I przeczyta³em. Ale nic siê nie sta³o.
PS
Rozwalaj± mnie te emotikony
Masz tam napisane, ¿e jednak warto¶æ przedmiotu jest istotna. I p³acisz podatek powy¿ej tej kwoty. Miesi±c temu to przerabia³em, wiêc wiem to na pewno.
Fiat 126p, Fiat 126p Elegant, Mazda 323F, VW Golf I, Opel Rekord 2,0 A, Fiat Ritmo, Nissan Silvia S12, Opel Senator 3,0i, BMW E32 735i, Nissan Maxima QX, Honda Prelude III, BMW E32 730i, Honda Accord TypeR, VW Polo, Mitsubishi Colt GLXI, Citroen Xsara Coupe VTS, Chevrolet Lacetti, BMW E38 740i.
Ale art. 4a jak joker przebijawszystkie stawki!
Rodzicowi, dziecku, bratu, siostrze, ojczymowi, macosze i pasierbom mo¿esz podarowaæ nówkê 7kê i je¶li to zg³osz± w terminie to nic nie zap³ac±.
Có¿ za niedopatrzenie prawodawcy![]()
Moi rodzice byli pytaæ w US i powiedzieli im, ¿e powy¿ej ok. 11 tys. bêd± musieli p³aciæ. Wychodzi na to, ¿e co urz±d, to inny przepis. Polska to jest bardzo fajny kraj :)
Tu akurat sprawa jest w miarê prosta, ale nie ma co bazowaæ na informacjach od "Panienek z okienek" w skarbówkach, rzadko siê znaj± dobrze na wszystkim a w razie czego nawet jakby przyzna³y siê, ¿e b³êdnie pouczy³y to nie zwalnia Ciê to od kary.
Du¿o lepiej na KIP (krajowa informacja podatkowa zadzwoniæ) choæ i tam czasami zdarzaj± siê b³êdy.
Gratulacje dla obdarowanych :)
Dzwoni³em na ten KIP i bardzo sprytna Pani na infolini nie chcia³a mi powiedzieæ jaka jest najdogodniejsza droga do rozwi±zania takiej sytuacji, ale je¶li chodzi o darowiznê to od tej czynno¶ci podatku nie p³acimy po uzupe³nieni jakiej¶ tam deklaracji w US do 6 miesiêcy.