Cały silnik, łącznie z panewkami, pierścieniami itp.. Nie liczy roboty, ale i tak chyba mało prawda?
ja za remont m60b40 dałem około 8-9k i i tak nie robiłem popychaczy i dwóch ślizgów ( bo ich chwilowo w aso nie było ) także za 4500z robocizną to jest powierzchowny remont
same uszczelnienia silnika to z 1000zł do tego panewki i pierścienie drugi tysiąc a gdzie rozrząd planowanie głowic docieranie zaworów itp???
Chyba na używkach :D
Naprawę takiego silnika trzeba zrobić wraz z całym remontem, inaczej nie ma to sensu. Dół można zostawić, czyszcząc go jedynie, ale górę zrobić trzeba od początku do końca. Poza tym rozrząd i wszystkie uszczelki. Koszty to jakieś 8-10k.
Dlatego jak masz sos to remontuj, a jak nie to szukaj używanego silnika i go po prostu przełóż, a ten walnięty sprzedaj na części.
Ale nigdy nie wiesz jaki kupisz uzywany silnik i ile on pochodzi. Zdejmujac czapki to zal ich nie zregenerowac, tak samo majac dostep do rozrzadu. A ze 20paro letni silnik ma ubytki oleju, ktore warto byloby usunac jwst chyba jasne...
Też tak myślę ;) :)