Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: pytanie o w±¿

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2014
    BMW
    e 38 740 iL
    Sk±d
    Kraków

pytanie o w±¿

witam, koledzy pytanie , ( silnik m62b44 vka) cieklo mi z chlodnicy wody wiêc j± wymienilem. Nigdy nie dotyka³em gòrnego wê¿a wiec nie wiem czy by³ twardy ale teraz jest jestem go w stanie scisnac ale minimalnie. co moze byc przyczyn±? Wydaje mivsie zecdobrze odpowietrzylem, ponoc ci¶nienue w uk³adzie ma ponoc do 1.9 bara, sam nie wiem uszczelka? Temperatura po przejechaniu 200km na autostradzie w normie wskazowka pionowo i nawet nie drgnie. W aucie nie zagotowa³em wody, poobserwuje olej i plyn czy nic nie przybywa/ubywa i czy sie nie brudzi. Dodam ze jak rano odkrecam korek od zbiorniczka po calym dniu jazdy to slychac delikatne uchodzenie cisnienia. Ponoc vki tak maja mialnktos podobnie? Pozdrawiam Micha³

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    Kêtrzyn
    Przewód mo¿e byæ twardy po ostrej je¼dzie i wysokich temperaturach na zewn±trz. Generalnie dobrze odpowietrzyc bmw jest ciê¿ko wiêc sprawdz czy po rozgrzaniu silnika z odpowietrznikow nie wylatuje jeszcze powietrze. Druga sprawa to visko, musi byæ 100% sprawne je¶li siê nie za³±cza wymieñ je niezw³ocznie.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2014
    BMW
    e 38 740 iL
    Sk±d
    Kraków
    Wisko dzia³a ,za³±cza sie od razu....

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    Kêtrzyn
    No to je¶li viskoza sprawna a ogrzewanie dzia³a poprawnie to czyli wszystko ok, bo jak sam napisales, ci¶nienie w uk³adzie ch³odzenia mo¿e siêgaæ 2barów.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar marcin1981m
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    728 e38
    Sk±d
    czêstochowa

Barbel,
    Co prawda mam 2.8 ale objawy by³y te same po wymianie p³ynu. Ogrzewanie dzia³a³o ok, wskazówka pionowo bez wzglêdu na temperaturê zewn. Za ka¿dym razem po wiêkszej ilo¶ci kilometrów, zw³aszcza z w³±czonym ogrzewaniem, po ostygniêciu potrafi³o wywaliæ komunikat o niskim stanie p³ynu (ci¶nienie wepch³o p³yn w dó³ zbiorniczka wyrównawczego). Po odkrêceniu korka ci¶nienie zesz³o (poziom p³ynu siê podniós³) ale objaw dalej taki sam po je¼dzie. Dodam, ¿e wisko etc ¶miga dobrze, pompa wody te¿ wymieniona, zbiorniczek i korek te¿ nowe. Za ka¿dym razem przy próbie odpowietrzenia uk³adu przez ¶ruby odpowietrzaj±ce wali³o b±belki powietrza.
    1. Odpowietrzy³em uk³ad dolewaj±c p³yn na w³±czonym zap³onie, bez silnika, w³±czonym ogrzewaniu na 32 st ale bez dmuchawy (dmuchawa na minimum), poluzowane ¶ruby, co rusz uciska³em mocno górny i dolny w±¿
    2. Nie odkrêcaj korka jak masz choæby poluzowane ¶ruby odpowietrzaj±ce bo to zapowietrza uk³ad
    3. Je¶li przy uzupe³nianiu ju¿ przestanie ubywaæ p³ynu to odpal silnik i niech siê zagrzeje
    4. Jak wskazówka temp bêdzie pionowo to daj ogrzewanie na full i dmuchawê na full i co jakie¶ 5 min odpowietrzaj uk³ad ¶rubkami, uciskaj±c wê¿e, w tym czasie obserwuj stan p³ynu w zbiorniczku ale nie odkrêcaj przy odkrêconych ¶rubkach
    Je¶li po tych zabiegach w zbiorniczku na w³±czonym i zagrzanym silniku nie bêdziesz mia³ efektu pompowania p³ynu, tzn przybywa i maleje poziom p³ynu a bêdzie raczej sta³y to powinno byæ OK. U mnie prawdopodobnie powietrze by³o w nagrzewnicy. Na razie jest ok ale nie robiê du¿o kilometrów wiêc na 100% nie jestem pewien. Sytuacja siê poprawi³a znacznie wiêc chyba moja metoda da³a radê.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2014
    BMW
    e38 m62b35
    Sk±d
    olsztyn
    mamy ca³y bardzo ³adny temat na forum odno¶nie uk³adu ch³odzenia i odpowietrzania krok po kroku. wystarczy poszukaæ...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2014
    BMW
    e 38 740 iL
    Sk±d
    Kraków
    Witam, temat znaleziony dzieki, jeszcze jedno szybkie pytanie - jak rano po je¼dzie wieczornej odkrêcam korek od zbiorniczka i uchodzi ci¶nienie tzn "syknie" to znak ze uszczelka wydmuchana? s³ysza³em tak± opiniê wiêc pytam ;) dzieki

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2014
    BMW
    e38 m62b35
    Sk±d
    olsztyn
    to bardziej znak, ¿e jeszcze gdzie¶ jest powietrze. jakby uszczelka by³a padniêta to gotowa³by wodê, wywala³ którêdy¶ a wê¿e prawdopodobnie by ju¿ dawno powywala³o. U Ciebie je¿eli tak siê nie dzieje, nie masz wody w oleju ani oleju w wodzie to siê na wyrost nie przejmuj

Podobne w±tki

1. [silnik] 750i - w±¿ ch³odnicy
    Przez hubizx w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 10-09-2015, 13:08
  2. Pêkniêty w±¿ od gazu (Szybkie pytanie)
    Przez rastaomlet w dziale LPG / CNG
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 17-04-2013, 08:24
  3. Uk³ad ch³odzenia w±¿
    Przez Seba665 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 02-08-2008, 15:02

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów