Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: [ zawieszenie] Przy hamowaniu trzęsie kierownicą

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    U mojego szwagra w E38 jest właśnie taki problem. Pomiędzy 70-90 km/h lekkie dotknięcie hamulca powoduje wyrywanie kierownicy z ręki. Dociśnięcie normalne = hamowanie normalne, bez telepania. Wymienione na nowe: tarcze, klocki, wahacze, drążki, amory, skasowany luz na przekładni, wymienione całe zaciski razem z jarzmami i nic. Mi do głowy przychodzi jeszcze płyn hamulcowy (bo jest stary), tylko czy on będzie mógł mieć aż taki wpływ? Coś jeszcze? Płyn wspomagania?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 M40B18 -------E34 M20B20 ------- E38 M60B40 ------- K589 K1200RS
    Jesli napierdziela wylacznie przy hamowaniu to sprawdz tarcze. Jesli mozesz to zaluz je na tokarke i sprawdz bicie po obu stronach tarczy bez przemocowania. Jesli tarcze ok to sprawdz miejsce styku tarczy z piasta.

Bicie sprawdz oczywiscie czujnikiem zegarowym

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 728i
    Czujnik zegarowy i sprawdźcie bicie na samej piaście. Miałem tak kiedyś w E34. Wszystko wymienione a dalej biło, powodem była krzywa lewa piasta. Wymieniłem 2 i jak ręką odjął. Ale najpierw trzeba to zweryfikować.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 735i m62b35
    U mnie bicie w kierownice przy hamowaniu okazały się zle wyważone koła

BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez siebies Zobacz posta
    U mnie bicie w kierownice przy hamowaniu okazały się zle wyważone koła
    Koła ważone, nawet zakładane inne, w innym rozmiarze żeby wyeliminować właśnie koła i nic.

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Zostaje piasta albo geometria. To, że wahacze nowe, nie oznacza, że nie przestawione mocowania.
    pozdrawiam Bartek

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    U mnie takie coś pojawiło się po wjechaniu w sążnistą dziurę. Nie od razu ale z upływem kilometrów. Po około 1000km trzepało dobrze dokładnie tak jak mówisz: Lekkie hamowanie - bije. Mocne hamowanie - nie bije. Tarcze i felgi zostały sprawdzone i były w normie. Po tym wymieniłem wszystkie 4-ry wahacze z przodu i bicie zniknęło.

A "poduszki" amortyzatorów były robione?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 735i manual
    tuczi77 mam dokladnie ten sam problem. U mnie najpierw trzeslo w tych predkosciach przy jezdzie, podczas hamowania ustepowalo. Teraz przy jezdzie sie uspokoilo a przy hamowaniu trzesie. Wymienilem dzisiaj tarcze i klocki bo przyszedl ich czas i dalej to samo. Podobno mam zle zamontowane tuleje wqhacza dolnego (tego wąsa) wiec postaram sie je wymienic i zobacze czy cos pomoglo. Jesli juz rozwiazales problem to prosze o jakies porady. Pozrawiam ;-)

BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Problem nadal czeka na rozwiązanie, bo szwagier jeszcze przez tydzień będzie "w delegacji" na poligonie i dopiero jak wróci to będzie to ogarniał dalej. Poduszki amorów nie były robione.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 M40B18 -------E34 M20B20 ------- E38 M60B40 ------- K589 K1200RS
    Kolega tigwelder oraz ja napisalismy co trzeba sprawdzic. Jestem w 100% przekonany ze gdzies masz bicie.

Uprawnienia umieszczania postów