Dziś pytam, żeby wiedzieć, we wtorek odpowiedz uzyskałbym od swojego zaufanego mechanika, także spoko:) Nie muszę chyba być biegły w mechanice i budowie auta.
Dziś pytam, żeby wiedzieć, we wtorek odpowiedz uzyskałbym od swojego zaufanego mechanika, także spoko:) Nie muszę chyba być biegły w mechanice i budowie auta.
Oczywiście że nie musisz, tylko dziwi nas że szukałeś auta,jesteś na naszym forum a nie znasz podstawowych bolączek na które cierpią 'nasze' auta czyli ogólnie na co zwrócic uwagę podczas zakupu. Co do mechanika, dobrze że masz zaufanego tylko czy dowiadywałeś się czy ogarnie e65 na 100%?. Uwierz nam , auto pozornie stare ale o dobrego mechanika strasznie ciężko !. Test uszczelniaczy jest prosty o ile ktoś nie zaaplikował czegoś do oleju. Odpal auto na 5-10 min, niech sobie spokojnie chodzi na wolnych, po tym czasie dodaj energicznie gazu kilkukrotnie i wtedy masz opcje że może zakopcić = uszczelniacze.
Ostatnio edytowane przez Jakub ; 28-02-2016 o 11:49
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Czyli prosto można to sprawdzić, tak zrobię. Zakup auta opierałem głownie na opinii swojego fachowca, bo to on będzie je serwisował. Wybieraliśmy między A8 D3, W220, E65, E60, A6 C6 i ostatnio Phaeton. Każde auto ma jakąś bolączkę i doszedłem do wniosku, że jak zacznę się mocno zagłębiać to nigdy nic nie kupię. Padło na E65, bo w sumie najbardziej mi się podoba a ponadto mechanik sam sobie takiego szukał, chociaż u niego akurat padło na Durango i mówił, że z ww. E65 to najrozsądniejszy wybór. Wie, że jestem namolny i zawsze mam być poza kolejką u niego, bo jak coś nie gra w aucie to nie daje mu spokoju, także myślę, że ogarniemy:)
No ok jeśli tak uważasz to może dacie radę ;). U mnie auto zaczęło kopcić po około 1000km od zakupu, tyle wytrzymał jakiś specyfik który jakoś to wszystko uszczelnił a potem musiałem mieć cały silnik płukany przed wymiana uszczelniaczy x razy ;). Dokładnie każde auto ma coś i czasem lepiej nie czytać choć ja akurat lubie wiedzieć co w trawie piszczy .
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
Ale fandzolicie. Co za różnica co było robione. Jak aut jest dobre i sie podoba nowemu nabywcy to najważniejsze. Uszczelniacze i tak kiedyś padną nawet jak były wymieniane, rurka to samo. Oby później niż prędzej.
Aldik chyba sam nie wiesz co piszesz, jak jaka różnica??. Jeśli byś wymienił uszczelniacze i rurkę to masz pewność że będzie ok przez kolejne liczmy 150 tys, bez ich wymiany zaczynamy odliczanie od teraz i nie będzie to długie odoliczanie -taka różnica. Oczywiście że jeśli koledze się podoba to najważniejsze. Sam kibicuję aby było jak najlepiej dla nowego nabywcy.
Ostatnio edytowane przez Jakub ; 28-02-2016 o 15:05
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
To ja mam pytanie odnośnie uszczelniaczy. Załóżmy że po założeniu nowych olej będzie regularnie zmianany co 9-10tys km. Powtórzy się znów ten problem?
Pewnie powtórzy ale później :) Ale chyba nikt tego nie sprawdził :)
Jakub znaczenie ma jeżeli np sam wymieniałeś uszczelniacze pare km temu. Reszta to wszystko domysły, np wpływ oleju, całej eksploatacji auta i co najważniejsze skąd pewność czy aby na bank ktoś to robił ? Uwierzysz na słowo ?! Chyba ze aso potwierdzi, ale u nich też różnie bywa. Przy kupnie auta najważniejsze co trzeba zrobić na dzień dzisiejszy. :) Jest wiele czynników Załóżmy ze np ja kupuje e65 przebiegiem 160 tyś a uszczelniacze wytrzymują 200 a ja robie po 10-15 tys rocznie a chce auto na 2 lata :)
Z tego co mi wiadomo nie powinno. Uszczelniacze dobija wymiana co 30 tys. tak jak zalecało ASO. Wg mojej książki którą otrzymałem z serwisu olej u mnie regularnie wymieniany był co 30 tys. Paranoja ale każde auto serwisowane w ASO na początku tak miało dlatego prędzej czy później każde n62 będzie miało ten problem. 150 tys napisałem orientacyjnie- dla mnie to 10 lat użytkowania ;)
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
Czyli to ewidentnie wina serwisu. Ciekawe czy jeśli by kupić z auto z dobrymi uszczelniaczami i zmieniać reg olej j/w to czy problem by się pojawił?