Strona 25 z 34 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 349

Wątek: Przypadki większych problemów z F01 / F02 - otwarty temat.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....

Może takie głupie porównanie, ale wystarczy popatrzeć po ilu tyś km. ludzie wymieniają silniki w e38 M62, z powodu zatarcia lub uszkodzenia rozrządu, a po ilu wymieniają serwisy w F. Różnica kolosalna. Nowe BMW dają radość z jazdy właścicielowi, ale jako nowe a nie używane (może nie do końca jeszcze teraz ale za parę lat, nie będzie radości)

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Cytat Zamieszczone przez Bartos Zobacz posta
    Może takie głupie porównanie, ale wystarczy popatrzeć po ilu tyś km. ludzie wymieniają silniki w e38 M62, z powodu zatarcia lub uszkodzenia rozrządu, a po ilu wymieniają serwisy w F. Różnica kolosalna. Nowe BMW dają radość z jazdy właścicielowi, ale jako nowe a nie używane (może nie do końca jeszcze teraz ale za parę lat, nie będzie radości)
    Nie ma silnika M62 w serii F :P . Domyślam się, że porównujesz do N63. Jak już wiadomo głównym powodem zatarć silników były lejące wtryski. Spotkałem się też z opiniami, że nie do końca odbywało się to bezobjawowo, więc czujny użytkownik miał szansę w porę zareagować. O innych silnikach nie słychać. A tak poza tym nie wierzę, że nie było zajechanych M62 przed przekroczeniem 100k km, tylko działo się to w czasach, kiedy liczba siódemek na polskich drogach była (strzelam) kilkadziesiąt razy mniejsza niż teraz, a informacje nie rozchodziły się w takim tempie jak obecnie.

Myślę, że w latach 90. użytkownicy dużych fiatów i polonezów Borewiczów tak samo się wypowiadali o E38, jak obecni użytkownicy E38 itp o bieżących modelach bmw.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Zgadza się, M62 w e38 porównywałem do obecnego V8 z serii F.

Wiesz być może były zatarte M62 przed 100tyś, ale nie było takiego rozgłosu i ogólnie nawet teraz mało informacji jest na ten temat.
    Oczywiście nie znam też szczegółów, ale ponoć M62 na USA szły jakoś wzmocnione (cylindry) by uniknąć awarii, miało to też związek z ich paliwem. Ciekawe czy tak jest teraz z nowymi autami.

damned1 a jak tam Twoje wtryski, w końcu są te same co w V8, tylko ponoć w R6 blok jest wzmocniony i wytrzymuje więcej.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    730 V8 E32 ; E38 2.8 ; X2 X-drive 18d
    Damned, może i były przypadki zajechanych M62 przed 100 tyś km ale na pewno nie na taka skalę jak N63. Wiadomo tak na prawdę o problemach tych jednostek na rynku USA z wiadomych powodów natomiast w Europie takich problemów nie było. Jeśli ktoś zatarł motor to zazwyczaj wskutek braku smarowania np. w wyniku odkręcającej się pompy oleju. Jednak te silniki właściwie serwisowane bez problemu robią po 500 tyś km. Pokaż mi serię F z N63 z takim przebiegiem bez wymienionego silnika ;)

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Cytat Zamieszczone przez Bartos Zobacz posta

damned1 a jak tam Twoje wtryski, w końcu są te same co w V8, tylko ponoć w R6 blok jest wzmocniony i wytrzymuje więcej.
    Przed zakupem zrobiłem rekonesans, a jest w czym przeglądać, bo te motory (z małymi różnicami) jeżdżą w wielu innych modelach: 135i, 335i, 535i. W X5 i X6 zdaje się też i nie spotkałem się z awariami takimi jak w przypadku V8. Najczęściej ludzie narzekali na "grające" zawory Wastegate i klepiące wtryski, ale brak informacji o zatartych motorach. Mam plan, że po nadchodzącej wymianie oleju oddam stary do badań laboratoryjnych. Gdzieś znalazłem taką usługę. Sprawdzają olej na zawartość paliwa, opiłek metalu itp.

Cytat Zamieszczone przez Słowik Zobacz posta
    Damned, może i były przypadki zajechanych M62 przed 100 tyś km ale na pewno nie na taka skalę jak N63. Wiadomo tak na prawdę o problemach tych jednostek na rynku USA z wiadomych powodów natomiast w Europie takich problemów nie było. Jeśli ktoś zatarł motor to zazwyczaj wskutek braku smarowania np. w wyniku odkręcającej się pompy oleju. Jednak te silniki właściwie serwisowane bez problemu robią po 500 tyś km. Pokaż mi serię F z N63 z takim przebiegiem bez wymienionego silnika ;)
    Nie sądzę, że w okolicach 2004 roku były na rynku E38 z przebiegami 500k km, więc przez analogię musimy chyba jeszcze z 10 lat poczekać, żeby wypłynęły na rynek F01 z takimi przebiegami.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Pewnie by wytrzymały, gdyby księgowi się nie wtrącali.

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Aldik ja pierdziu....Mamy 2018 rok
    było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e60 545i
    co do V8mek....

https://www.topspeed.com/cars/car-ne...-ar166918.html

poprawiony silnik ma oznaczenie n63b44b (wadliwy to n63b44a)
    przyczyna to wtryski i olej LL.
    Od 2013 problemy z silnikami nie występują.

Vip Vip Awatar damned1
    BMW
    520i, 118i
    Cytat Zamieszczone przez Dominik86 Zobacz posta
    co do V8mek....

https://www.topspeed.com/cars/car-ne...-ar166918.html

poprawiony silnik ma oznaczenie n63b44b (wadliwy to n63b44a)
    przyczyna to wtryski i olej LL.
    Od 2013 problemy z silnikami nie występują.
    To znany "Recall". Dotyczy tylko amerykańskiego rynku. W Europie zostało dalej po staremu.

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Ja tam jestem zdania, że po prostu BMW bardzo dużo jeździ i przez to temat jest nagłośniony. Mówią, że Lexus się nie psuje... A Maserati? Słyszeliście, żeby się psuło? Też nie, bo to zbyt rzadkie auta, żeby o nich usłyszeć. Gorzej, jak się już zrąbie - wtedy można być pionierem w naprawie tego przypadku, a jak wiadomo "bycie pionierem" często kosztuje znacznie więcej, niż plagiat.

Nie ma co panikować. Przynajmniej wiemy, że jest klops i że trzeba go sprawdzać. Temat nie jest typem "nagle explodującym", tylko można go zdiagnozować. Mało tego, według mnie wtryski są nawet mniej niebezpieczne, niż wadliwy rozrząd w dieslu. Są też prostsze w wymianie/regeneracji. Diesel po urwaniu łańcucha przeważnie nie wymaga wymiany silnika (przeważnie sama głowica). Nie mamy tak samo pewności, czy niektóre benzyny nie miały wymienianego samego bloku z tłokami i korbą. Dążę do tego, że niekoniecznie tego typu problemu są odnotowywane.

Każdy silnik w F to ryzyko - wszystkie konstrukcje mają wady: auta na gnojówkę - wtryskiwacze, kopciuchy - rozrząd. Kto co wybierze, to już zależy od Jego preferencji? Ryzyko za tym ma według mnie bardzo podobne - obie wady robią Fatality silnikowi.

LCI też na pewno ma jakiegoś klopsa, ale na razie mało o nim słychać, bo mało kto z forum je ma. Przykład: LCI Active Hybrid. Sporo się tego pojawia, bardzo dużo ma padniętą baterię. Sama bateria 9.500EUR, ale problem jest ją dostać, bo z tego, co ja się orientowałem, jest już nie produkowana. Tyle wydedukowałem z obserwacji. Wiadomości na ten temat jest jeszcze bardzo mało.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 18-03-2018 o 17:45