Najprościej na zimnym rozpiąć wąż od "dmuchawy" i sprawdzić czy w ogóle załącza się.
Najczęściej chyba przepalają się silniczki tej dmuchawy lub uszkadzają poprzez zalanie
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Na pewno w dobrym temacie to napisałeś :) ??
Wracając do "Secondary Air" to mnie zastanawia, co jest głównym powodem zawalania się tego systemu? Zła jakość paliwa? Spalany olej? Czy np gdy silnik ma instalację gazową, to złej jakości gaz powoduje nadmierne wydzielanie się osadów w spalinach?
@damned1- chodzi chyba o tą suszarę w zderzaku po prawej stronie z przodu,
Ja mam pytanko-ile chodzi taki system średnio bez problemów? U siebie wyczyściłem wszystko do 0 z osadu ale warto wiedzieć zawsze
Tak, dmuchawa jest powiązana z tym systemem, dostarcza powietrze więc szybciej nagrzewa katalizatory na zimnym jeśli dobrze wyczytalem, całość układu masz na realoem, przyrząd zdał egzamin ale kanały do kolektora wydechowego nie były mocno zasyfione, sposób z nawiercaniem daje 100% pewności, ale na silnik trzeba wyjąć, jeśli ta dmuchawa wyje po odpaleniu tzn że powoli chyba chyli się ku końcowi. Tyle wiem. Poczytaj i upewnij się że warto rozkręcać kolektory itd zanim się zabierzesz za to żeby nie robić roboty na darmo.
A! O tego "Grzyba" chodzi :)
Co do zaworów to tak, one są jednokierunkowe. Przepływ spalin/powietrza jest od miejsca nr 13 do węża nr 1. Zgodnie z zaleceniami, podczas czyszczenia powinny zostać wymienione, ponieważ same w sobie mogą być zawalone i dawać słabą przepustowość.
Hmm.... a może faktycznie tak jest. Przeanalizowałem schematy do POMPY od góry podłączony jest wąż nazwany "przewodem ssącym". Drugi jego koniec podpinany jest do kolektora ssącego, więc stąd faktycznie wychodziłoby, że to część powietrza z kolektora ssącego jest wtłaczana praktycznie prosto do wydechu.
Czyżby więc wychodziło na to, że cała ta redukcja substancji szkodliwych polega na zwiększeniu zawartości świeżego powietrza w spalinach? Ale jaja :D
@Charzun: no mniej więcej tak + dobrze byłoby wymienić te zawory "grzybki". Minus jest taki, że znajdują się one pod ścianą grodziową i dostęp nie jest taki łatwy ;) jak będziesz robił uszczelniacze (nie pamiętam, robiłeś już) i byłby np wyciągany silnik, to wtedy taki zabieg to bułka z masłem :)
Czyli rozumiem ze mam zdjac grzybki sprawdzic weze idace do nich a w miejsce grzybka wpychac "szczotke druciana"?