Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Obrotnica karoserii

Zaawansowany Użytkownik Awatar qba
    BMW
    E32 750iL, E46 330Ci
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    Wiem bo widziałem to auto Mi też się wydaje że powinno być w okolicy 120 a na słupkach ok 50-60
    Nie dość, że jest cienko to chłopaki z MX Nowicki skarżyli się, że lakier jest bardzo miękki co zupełnie nie pasuje do krążącej opinii o mega twardych lakierach w BMW. Ja uważam, że owe garażowe "polerki" z dawnych lat bardziej zaszkodziły niż pomogły.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Często jest tak,ze nowe auta mają różne przygody po wyjeździe z fabryki.
    Nie raz już widziałem świezo kupione auto od 1 właściciela które było rzeźbione jeszcze w serwisie przed wydaniem do własciciela.
    Zdarzają się obcierki,lekkie uderzenia itp.
    Na pewno nie jedne nowe auto pewnie spadło z wagonu kolejowego przy zjeżdzaniu albo z jakiejś lohry.Różnie to bywa.
    Wtedy się nie pierdzielą w serwisie tylko zamawiają wszystkie nowe części,które sa np w podkładzie i normalnie lakierują lakierami bazowymi i bezbarwnymi ogólnie dostępnymi.To żadna nowość,ze fabrycznie nowe auto miało kilka elementów lakierowanych powtórnie-znam takie przypadki osobiście.
    I co? Nie jest to nigdzie udokumentowane.

Początkujący Użytkownik Awatar Lupik
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez impex Zobacz posta
    Nie raz już widziałem świezo kupione auto od 1 właściciela które było rzeźbione jeszcze w serwisie przed wydaniem do własciciela.
    Na pewno nie jedne nowe auto pewnie spadło z wagonu kolejowego przy zjeżdzaniu albo z jakiejś lohry.Różnie to bywa.
    Wtedy się nie pierdzielą w serwisie tylko zamawiają wszystkie nowe części,które sa np w podkładzie i normalnie lakierują lakierami bazowymi i bezbarwnymi ogólnie dostępnymi.To żadna nowość,ze fabrycznie nowe auto miało kilka elementów lakierowanych powtórnie-znam takie przypadki osobiście.
    Dokładnie , nowe auta często ulegają uszkodzeniu podczas gradobicia i napraw nigdzie się nie ujawnia .

BMW
    E32 750iL, E46 330Ci
    Cytat Zamieszczone przez impex Zobacz posta
    U siebie raczej nie sądzę żeby coś odkręcali i kombinowali, bo lakier jest idealnie równy na całym aucie. Poza tym nie wierzę, że da się odkręcać elementy fabrycznie przykręcone w fabryce nie zostawiając na śrubach nawet najmniejszej ryski, najmniejszego śladu.

Po doświadczeniach z E34 po prostu wierzę, że lakier lub samo lakierowanie było kiepskiej jakości i tyle.

Biorę też pod uwagę możliwość, że skoro ktoś zamówił nowe auto do Polski która była wtedy krajem trzeciego świata, mogło zostać ono potraktowane wg trochę niższych standardów jakości.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Ja nie sugeruje,ze akurat z Twoim autem było/jest coś nie tak.
    Stwierdzam tylko fakt,że takie rzeczy się dzieją i nie są czymś niezwykłym.
    Da się odkręcić lakierowane śruby od błotników bez ich uszkadzania.Są specjalne klucze do tego,które mają taką scianke ochronną w sobie.
    Nie wydaje mi się,ze Twoje E32 zostało polakierowane bardziej dupiasto.
    Na twardość lakieru wpływa tylko lakier bezbarwny.E32 było lakierowane normalnie taśmowo,wszędzie płynął rurociągami ten sam materiał.Myślisz,ze zmienialiby lakier bezbarwny tanszy o kilka marek bo auto idzie do Polski albo do Ukrainy?Bo nie wydaje mi się.

BMW
    E32 750iL, E46 330Ci
    Impex pewnie jest jak mówisz. Sam słyszałem o kombinacjach lakierniczych z nowymi autami przed wyjazdem z salonu. Tym bardziej uważam ze z moim lakierem bawił sie w przeszłości ktoś kto nie miał o tym zielonego pojęcia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Ogólnie cała powloka lakiernicza wliczając w to podkłady,szpachlowki,lakiery bazowe,bezbarwne tworzy jedną całość ktora daje odczyt na mierniku.
    Najgrubszą warstwą jest lakier bezbarwny.Pewnie Twoje auto kiedyś miało robione "polerki "przez nieodpowiednich ludzi.
    Słowo "polerki" piszę w cudzysłowiu bo taki zabieg nie ma za dużo wspolnego z profesjonalną korektą lakieru,którą mialeś robiona u Nowickich.
    Podejrzewam,ze w przeszlosci lakier mogł zostać brutalnie potraktowany papierami ściernymi i mocno ścierna farecla g3 z połączeniu z wodą i dlatego Ci troche tych mikronów ubyło.Ale nawet takie zabiegi nie zmieniają z tego co się orientuje stopnia twardości lakieru.Ja tego nie zauważam.

BMW
    E32 750iL, E46 330Ci
    Trudno mi z tym dyskutować, bo nie mam pojęcia co dokładnie było robione z lakierem. Mam podstawy zeby twierdzić ze robił to jakiś leszcz, który o tej robocie nie ma pojęcia.
    Na pewno tez poza bieżącym dbaniem o lakier i pamiętaniu przy tym o jego ciężkiej przeszłości nie mam zamiaru malować auta ani prowadzić jakiś prac lakierniczych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32 M30B35 4HP22EH
    Blog
    3
    To ja z ciekawości przejdę się po inny tester jak zjadę do domu, bo nie ukrywam że jestem w lekkim szoku (A wcześniej nie znalazłem żadnych informacji odnosnie grubości ori powłoki lakierniczej, i przyznaję że nieszczególnie szukałem)

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

300um to auto powtórnie malowane. U mnie malowane elementy ponownie mają nie więcej niż 200um. Miejscami natomiast fabryczna powłoka, na przykład ostatnie słupki przy ćwiartce schodzą do 60um.

Elementy fabrycznie malowane jest około 120-140um.

Powiem więcej, mam w mesiu fragment przeciągnięty szpachlą na pasie pod klapą bagażnika po lekkiej obcierce I miernik pokazuje właśnie 300um.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 10-02-2016 o 12:55
    pozdrawiam Bartek