Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: ślizganie się automatu

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    BMW
    750i
    jak w skrzyni jest syfiasty olej to sie nie wymienia.. jak jest czysty olej bez syfu to sie zmienia opisywałem jak u mnie wymieniali . w momencie jak by spuszczając była Zybura wlali by go powrotem .... bo po wlaniu nowego skrzynia by padła .Wiec reasumując jeśli jest regularnie wymieniany olej to nie ma obaw przy zmianie ze będzie coś nie tak.

u mnie olej był czysty... wiec wymienili... i skrzynia lepiej działa płynniej zmienia biegi....

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i z 1999 r. i E39 528i z 1997 r. małżonki
    Ja zawsze zaraz po kupnie wymieniałem oleje w E39 i w E38 i wszystko jest ok. Ostatnio coraz cześciej się mówi (nawet w tolbox na tvn turbo), że nie ma czegoś takiego jak wieczne oleje do skrzyń i sami producenci to przyznają. Tak naprawdę to dopiero teraz (dla aut normalnie eksploatowanych, mjących 300-400 tys. km przebiegu z lat 1995-1997 i zalanych "niewymienianym olejem"), wychodzi, że trzeba było oleje zmianiać.

Cytat Zamieszczone przez Aldik
    ...aaalbo mechanicy/urzytkownicy wlewają zły olej!?...
    I to tez jest bardzo mozliwe. ori w ASO nie kosztuje majatku. Zalezy jaki olej.

To co bylo w toolbox na TVN Turbo to oczywiscie relacja z warsztatu pod Nadarzynem klik - wczesniej dawalem link w ankiecie - wymiana oleju w skrzyni. Warto poczytac

Zaawansowany Użytkownik
    no ja kupowałem olej w ASO. Teraz kupiłem skrzynie drugą, mam na nią gwarancję tygodniową rozruchową, w poniedziałek mój mechanik (zaufany) ją zobaczy podobno tak mówił sprzedający wszystko jest jak najbardziej ok. i bez żadnych problemów dał gwarancję (jakby był pewien) nie było w niej żadnych wycieków i jest cała kompletna. Czyli reasumując, jak olej będzie w niej dobry to zmieniać czy nie (jak by był syfiasty to co wtedy?)? podobno miała przejechane 120 lub 140tys mil. Jakby ktoś chciał wiedzieć to zapłaciłem za nią 2000tys zł.
    M62 potrafi jeździc tak dobrze jak jego kierowca...

Początkujący Użytkownik
    Moze nie ten olej?Sa 2 rodzaje w zaleznosci od skrzyni i czytalem gdzies,ze jak wlejesz nie ten,to po kilkudziesieciu kilometrach moze nabawic sie usterek

Zaawansowany Użytkownik
    Pan w serwisie dał mi olej po odczytaniu VIN-u
    M62 potrafi jeździc tak dobrze jak jego kierowca...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740d
    Jak sie skrzynia slizga to prawdopodobnie tarczki do wymiany, olej byl brudny wlasnie od startych/spalonych tarczek. Andrzej Serwis Robakowo kolo Gdanska - najlepszy fachowiec od skrzyn w BMW na pomorzu.

btw olej w takich skrzyniach zmienia sie co 100tys km i sprawdza jego stan przy kazdym serwisie a jak ktos twierdzi inaczej to jest idiota
    pozdrawiam
    mavic

Forum 7er jest dla buraków i kartofli. Jestem dumnym kartoflem !

Vip Vip Awatar casi123
    BMW
    e-38 750
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    Cytat Zamieszczone przez casi123
    ... dlatego jestem przeciwniczka wymiany oleju w skrzyni jesli nic sie nie dzieje...
    To tak samo - po co zmieniac pasek rozrzadu w zwyklym aucie, kiedy nic sie nie dzieje. Moze trzeba poczekac az sie urwie??

Ja jestem zwolennikiem zmiany. Nie raz widzialem jak wyglada olej spuszczany przy zwyklej zmianie uszczelniacza

i Ty Brutusie przeciwko mnie!!????
    ;( ;( ;( :(

Początkujący Użytkownik
    Aktualnie jeżdżę swoją pierwszą Bunią, wcześniej miałem Mercedesa 126 i Audi A6 w automatach, w obu przypadkach po wymianie oleju skrzynia nie zachowywała się lepiej. Teraz już nikt mnie na to nie namówi, chyba, że zmusi mnie do tego jakaś przykra sytuacja, ale oby nie. :-) Mój aktualny problem opisany jest w temacie "brak wstecznego". ;-)

Zaawansowany Użytkownik Awatar bydle
    BMW
    750i sport
    koledzy olej sie wymienia a nawet trzeba to zrobic
    tylko najwiekszym bledem jest niewlasciwy dobor oleju
    do wiekszosci naszych skrzyn jest ESSO LT 71141
    ja wymieniam za kazdym razem i niema problemu
    lepiej na zimne dmuchac

pozdro

Uprawnienia umieszczania postów