Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: ślizganie się automatu

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E-38, 728
    Pozwole sobie moja skromna wiedza przytoczyc z pewna podobna sytuacje. Znajomy mial e38 4.4 , wymienil olej w skrzyni biegow .... po czym mial dokladnie takie same nieprzyjemne sprawy jak w problemie glownym. Skrzynia slizgala , z opoznieniem wskakiwaly biegi a jak ruszal ze skrzyzowania auto "odchodzilo" jak na trybie zimowym ....powodem tej niedogodnosci byl zlej klasy olej do skrzyni biegow ...tez mial zamiar kupic nowa skrzynie , co wielu mechanikow mu radzilo , zjawil sie w M-Cars w Krakowie i tam "majstry"wymienili na nowo olej -cena tej uslugi byla ok 1400zl , wiec kawal pieniazka za wymiane oleju , po czym grzecznie wytlumaczyli ze powodem byl zlej klasy olej ktory przy takiej mocy silnika nie dawal rady , i jak skrzynia sie pocila (mial ciezka noge) to wtedy jak to okreslili"pienil sie" i tracil jakie kolwiek wlasciwosci . Po wymianie oleju do dzis beta smiga i wszytsko jest ok -oczywiscie dostal rade ktora najproscie brzmiala tak"skoro skrzynka dzialala , niech dziala spokojnie ,jak cos sie dzieje wtedy nalezy pomyslec o wymianie oleju "
    moze to przypadek , dopiero od 2ch dni ucze sie e38:) ale sytuacjo podobna wiec postanowilem sie podzielic z Wami -dziekuje -pozdrawiam

Bardzo dobrze Cyga - dziel sie takimi historiami ;)

Niestety M-cars Krakow chyba nie ma wiedzy w temacie ASB skoro mowia ze jak nic sie nie dzieje to nie ruszac :?

Wiem ze jest napisane na skrzyni life time oil - i wiem co oznacza

Moje zdanie jest niezmienne. Olej trzeba zmieniac tak jak w silniku, moscie jak plym chlodniczy i hamulcowy. Przeciez w wiekszosci naszych wozow ma po 10 lat a E32 to i pod 20 podchodzi... Moze nie trzeba zmieniac w silniku skoro jest OK? Moze paska rozrzadu (w autach kankurencji) tez nie trzeba zmieniac?

Olej tez pracuje i tez sie grzeje/stygnie, przenosi znaczne obciazenia. Jak ktos ma mozliwosc niech spojrzy jak wyglada olej i miska olejowa oraz magnesy po starym oleju z ASB i jak "pachnie" stary i nowy. Wierzcie mi - roznica jest znaczna.

Pozdrawiam

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E-38, 728
    Własnie cos mi nie pasowalo w tych sprawach - moj Tata mechanikowaty czlowiek i tez nie ma u niego czegos takiego -ze oleju nie trzeba zmieniac-mamy WJta jeepa automat tam sie zmienia , swego czasu byl opel senator 3.0 24v:) automat tez sie tam zmianialo wiec dlaczego w bmw nie?? Ja narazie jestem za "niski" zebym mogl podwazac kogos zdanie w kwesti bmw modelu e38 poniewaz poki co "ucze"sie tego modelu i nie mam doswiadczenia jako wlasciciel tylko z obserwacji znajomych i ich slicznotek :)
    to co wiedzialem -napisalem:)

dziekuje - milego wieczoru zycze wszystkim

Początkujący Użytkownik
    Potwierdzam kolwgów co do zmiany oleju. Zgadzam się z tym- opis oleju Link:

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://www.jie.com/oilref.htm&prev=/translate_s%3Fhl%3Dpl%26q%3DOlej%2BESSO%2BATF%2BLT %2B71141%26tq%3DOil%2BESSO%2BATF%2BLT%2B71141%26sl %3Dpl%26tl%3Den
    W linijce : google.p...=pl&langpair
    Powinno być : google.pl/translate?hl=pl&langpair

Ja wlałem właśnie nie taki jak powinien. Rezultat? Po 2 tyg. z moją pomocą skrzynia się skończyła a mało tego od czasu wymiany przy starcię autko wpadało w wibrację jak by guma podporowa była wybita na wale. Pozdrawiam :papa:

Zaawansowany Użytkownik Awatar makister
    BMW
    BMW 728iA '98
    Cytat Zamieszczone przez mavic
    Andrzej Serwis Robakowo kolo Gdanska - najlepszy fachowiec od skrzyn w BMW na pomorzu.
    dokładnie to samo słyszałem i także planuję wizytę u tego Pana.Był bardzo polecany i ponoć nie jedną skrzynię już widział...

Uprawnienia umieszczania postów