Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: e38 730d nie kręci, nie odpala

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    Z takim kupiłem, czyli najlepiej do zmiany? Aczkolwiek i przy -15 odpalał, więc teraz to chyba nie jego wina? podładujemy jeszcze trochę i będziemy dalej kombinować, spróbujemy do rozrusznika podpiąć i zobaczymy co to da

Edit: 13A po naładowaniu i nadal nic
    Ostatnio edytowane przez macix ; 20-01-2016 o 14:27

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    W 730 d powinien najlepiej być 110 AH i minimum 900a prąd rozruchowy. Ten masz za mały ewidentnie.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....

Dla diesla

90AH
    95AH

po 08.99r
    110AH
    AGM 92 AH

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    S-Max 2,5T PoWeR
    Aku za mały.
    napięcie zbyt niskie - u mnie po naładowaniu nawet 13 dawał na mierniku.
    Nie baw się w półśrodki.
    Naładuj aku konkretnie.
    podepnij.
    sprawdź czy kręci.
    jeśli nie kręci.
    włącz zapłon i na przewód zakręć.
    jak nie zakręci to rozrusznik.
    jak zakręci to kostka nie daje prądu - pewnie się usmażyła jak długo trzymałeś kluczyk w pozycji III - rozruch.

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Chłopaki to nie będzie aku, nie popadajmy w paranoję. Dobrze naładowany 45Ah startuje nie takie diesle, ale krótko. Poproś kogoś, żeby podłączył się jeszcze grubymi przewodami I spróbujcie razem. To, że zalecany jest 100Ah to nie znaczy, że jak będzie 74Ah to silnik nie drgnie. Pamiętajcie, że w -25 stopniach, nawet 100Ah ma nie więcej niż połowę swojej pojemności I tak właśnie ma być, fizyki się nie oszuka. Nie mówiąc o rezystancji wewnętrznej, która rośnie na łeb na szyję w takiej temperaturze.

Ja w V12 cały sezon kiedyś przejeździłem na 45Ah, bo nagle padł stary I tylko taki był pod ręką, a wymieniać mi się nie chciało. Auto paliło zawsze jak chciałem, a rozrusznik ma 2.2kW. Teraz mam 74Ah już kilka lat I zero problemów. Nie rozmawiamy tutaj o kwestiach dodatkowego wyposażenia oraz analizy pracy ładowania podczas pracy. Mówimy tylko o rozruchu. Oczywiście, że nie namawiam nikogo, żeby jeździł w siódemce z 45Ah aku.
    Średnio naładowany sprawny aku po nagrzaniu świec miałby siłę, żeby zakręcić tym silnikiem spokojnie, co nie znaczy, że nie padnie po kilku zakręceniach bez zapalenia silnika.

Zdrowy akumulator po naładowaniu w pełni I odstaniu godziny powinien mieć napięcie bez obciążenia powyżej 12V.

Poza tym pamiętajcie, że rozrusznik nie jest projektowany do pracy ciągłej. W związku z tym przesadna próba palenia do wyczerpania aku, przy 20 letnim rozruszniku często się kończy jego uszkodzeniem. Najczęściej pada przełącznik elektromagnetyczny w takich przypadkach I tutaj właśnie tym mi pachnie, rzadko wirnik lub stojan.

Bosch w swojej literaturze określa, że można spróbować palić pięć razy, a potem odczekać kilka minut, żeby ostygł wirnik I stojan.

Warto też wpomnieć zatarte łożyskowanie wirnika oraz 20 letni smar w przekładni, które niejednokrotnie powodują, że rozrusznik stawia dużo większy opór niż powinien. To się przedkłada na większe straty w przewodach od aku do rozrzusznika, które w BMW są wyjątkowo długie, co znowu przedkłada się na to, że nowe auto na nowym aku x paliło od strzała, a już po 10 latach wygląda to zupełnie inaczej.

Sprawdź to co napisał orzeł_man I wróć z feedbackiem.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 20-01-2016 o 15:19
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    Podłączaliśmy grubymi przewodami i też nic.

gdzie dokładniej podłączyć przewód do rozrusznika?

reasumując- pierwszy pomiar, 11w na aku, później po jakimś czasie spadło do 9, podczas ładowania z innego samochodu 13w. jutro podepnę go pod prostownik i zobaczymy czy coś to da.
    a może jakieś zwarcie się zrobiło?

samochód po odpięciu i podpięciu kostki zaczął tykać jakby akumulator był rozładowany, https://www.youtube.com/watch?v=dLuG1iBGxKw o tak jak tu. chociaż podczas ładowania przez kable i tak nic nie poszło, nawet nie drgnął

na przewód do rozrusznika i tak nie udało mi sie, gdyż jest za krótki, muszę ogarnąć dłuższy
    Ostatnio edytowane przez macix ; 20-01-2016 o 16:21

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Jeżeli jest tak jak na filmie i aku jest dobry to może to być zwarcie w uszkodzonym rozruszniku. Tak jak pisałem, mogłeś uszkodzić rozrusznik, rozumiem, że światła na desce też przygasają?

Napięcie na akumulatorze spadło do 9 podczas kręcenia, czy bez odbiorników?
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Jeżeli jest tak jak na filmie i aku jest dobry to może to być zwarcie w uszkodzonym rozruszniku. Tak jak pisałem, mogłeś uszkodzić rozrusznik, rozumiem, że światła na desce też przygasają?

Napięcie na akumulatorze spadło do 9 podczas kręcenia, czy bez odbiorników?
    tak, światła też przygasają. a napięcie najpierw było 11, później przy następnym pomiarze, po 1-1.5h nagle 9, po kręceniu, ale nie podczas. no nic, jutro zdam relację co i jak. spróbuję też kable dłuższe ogarnąć i podpiąć do rozrusznika, zobaczymy czy zakręci

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Założ normalny aku i jak będzie tak jak na filmie to rozrusznik jest uszkodzony i po sprawie. Tam sie nie ma gdzie zwarcie zrobić.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    S-Max 2,5T PoWeR
    ------------->Edit<--------------
    Jeśli lampki przygasają.... to kostka może być ok.
    wtedy przyczyny szukałbym dalej... w komorze silnika...

Bierzesz metrowy albo 1'5m kabla od głośników, albo jakiegokolwiek innego przewodu z przedłużacza czy czegoś tam...
    dotykasz jednym końcem przewodu do miejsca awaryjnego odpalania na kolektorze ssącym pod klapką z napisem "B+"
    drugi koniec przewodu idzie w dół w stronę skrzyni biegów tam gdzie rozrusznik.... Nad rozrusznikiem znajduje się "automat" uruchamiający go do którego śrubkami z nakrętką przykręcone są kable (między innymi
    ten gruby który prowadzi do miejsca B+ na kolektorze" - o ile dobrze pamiętam...)
    Dotykasz kablem miejsca przy automacie rozrusznika, w którym gruby przewód "+" dotyka go i jest nakrętką przykręcony - ten przewód powinien mieć taki czerwony/rózowy oplot izolacyjny przy śrubie.

Podajesz prąd bezpośrednio do rozruchu i....
    jak nie ruszy - rozrusznik uwalony, albo zawiesił się bendix czy zablokowało automat... można spróbować puknąc młoteczkiem czy coś... ale z wyczuciem.
    jak ruszy - sprawa jasna nie dostaje prądu na rozruch i tu przyczyny bym szukał w kostce.

Jak nie chcesz się bawić z przewodem w komorze silnika, możesz zmostkować na kostce - podać + na przewód rozruchowy.... nie pamętam już dokładnie, ale cyba są 3 czerwone co mają +12v cały czas po przekręceniu zapłonu, i 2 czarny i zielony co nie mają... na czarny chyba trzeba podać....ALE UWAGA.... odradzam ten sposób jak nie masz kompa na miejscu... bo EWS/DME potrafi całkowicie zblokować zapłon...i wtedy trzeba czyścić błędy bo auto nie odpali... ale kręcić będzie ;)

No to się napisałem...

Aha... jeszcze jedno mi się przypomniało... później jak już do wprawy doszedłem to zwyczajnie na klucz oczkowy odpalałem przy rozruszniku... poprostu zwierałem "+" z napięciem z rozruchowym na automacie rozrusznika.... ale bezpieczniej kablem...
    Ostatnio edytowane przez orzel_man ; 21-01-2016 o 09:57