To ja bym jednak zajrzał w stronę akumulatora
To ja bym jednak zajrzał w stronę akumulatora
z tym wschodnim paliwem to akurat mogę się wypowiedzieć ... Sam tankowałem paliwo na Luk i bylem mega zadowolony tańsze paliwo i to sporo auto mniej paliło a w mrozy zero problemu . olej napędowy bez zadnych zbednych komponentów rzepaków .W rosji niema prawa paliwo ci zamarzać a tu w pl rózne cyrki widziałem zimowe paliwo było mieszane z letnim ...
proponuje takze zobaczyć pompę progową
Z paliwami jest tak, że wszystkie w Polsce poza V Power Racing są od naszych dostawców, dużo ich nie ma. Lukoil też nie ma paliw z Rosji, tylko kupuje u nas. Kto by płacił za transport I logistykę. Tak jest na całym świecie, akurat pracuję w przemyśle paliwowym.
Oczywiście uszlachetnianie I dodatki są we własnym zakresie.
Paliwa zawsze kupuje się na rynkach lokalnych, a rozlicza się za nie na innym zupełnie poziomie, często jest to handel wymienny na poziomie korporacji, ja Ci dam paliwo w Azji, a Ty mi oddasz w Ameryce Południowej. Wyjątek staniowią rynki, gdzie brak przetwarzania surowca, tam faktycznie trzeba importować.
Czasami się importuje również w Polsce, ale to wynika ze wzrostów popytu albo spadku produkcji lub konserwacji baz paliwowych, jak w Koluszkach na przykład.
Dlatego polskie paliwa są równo słabej jakości na każdej stacji bez względu na koncern. Oczywiście bywa odchyłka w dół, jeżeli ktoś jeszcze bardziej postanowi zaoszczędzić.
Proponuję zatankować nawet w Czechach najtańszą 95, a zobaczycie o czym mówię. U nas można Racing, jego czystość w stosunku do naszych paliw jest porażająca I nie mówię tutaj o teoretycznej liczbie oktanowej.
Nawet gaz u nas to szajs. Ot kraj taki jak ludzie o niego dbają.
Do tego dochodzi jeszcze zużycie urządzeń dystrybucyjnych, zastanawialiście się kiedyś skąd tyle opiłków na filtrach gazu? W Holandi o tym nie słyszeli.
Sorka za offtop, ale chciałem temat wyjaśnić.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 19-01-2016 o 13:44
pozdrawiam Bartek
Pompa w baku i progowa startują ? Widać to będzie nawet po przewodach paliwowych koło filtra paliwa pod maską.
Co do paliwa ze wschodu to tankowałem na Ukrainie mnóstwo razy ON , zawsze na stacjach WOG ,albo OKKO i nawet przy -28 stopni nie miałem problemów.
Tankowałem do TDSa i do 3.0d![]()
tak, pompa startuje, słychać ją
w Rosji bywałem często i np na Luk dbają o jakość paliwa i to mocno potocznie "ropa" ma inny zapach i kolor kolor bardziej do benzyny podobny i naprawde dobrze się na tym jeździ tankują tam grube fury i mały odsetek przemyciorów ale tych udciwych niektórzy dosłownie tankują paliwo z kutrów i łodzi paliwo tak wali ze jak już tego paliwa niemsz a bagazniku dalej czujesz ten zapach . to polacy robią wieksze przekręty na tym importowanym paliwie niż ryscy a problem z filtrami wynika przelewanie takiego paliwa z syfiastych baniek wprost do baku są tacy co wymienija filrty 3-4 razy w roku
Z paliwem za wschodu jest tak samo jak z wódką , jak tam kupisz to jest miodzio ,ale jak kupisz tutaj to się nie da jej pić![]()