Ale patola z tym rozrządem - ale chyba zaczyna się wpierw to jakoś objawiać dziwnym dźwiękiem ?
Ale patola z tym rozrządem - ale chyba zaczyna się wpierw to jakoś objawiać dziwnym dźwiękiem ?
No właśnie są jakieś objawy rozrządu, czy od razu zrywa łańcuch bez ostrzeżenia:) czy w benzyniakach jest podobnie z łańcuchem? Czy
wie ktoś jakie mogą być koszta takiego pakietu startowego w postaci wywalenia klapek z kolektora i wymiany rozrządu, mniej więcej?
A czy przypadkiem tych motorów nie obejmuje akcja serwisowa jakaś, tak jak N47? Kolega ma 118d z 07r i był w ASO na akcji serwisowej, za darmo mu poprawiali to co zużyte. Z tego co się dowiedział, to rozrządy potrafiły paść nawet po 30kkm od nowości, a kompletny kosztuje coś ok. 28tys pln. I mowa o 2.0d...
mimo wszystko i tak kupiłbym X5tkę z tym 3.0d, nigdy nie wiadomo czy akurat Ci padnie. Gdyby tak się to sypało to nie jeździłoby tak dużo E70 po ulicach, a większość jest w dieslu :P
Były:
VW Jetta A2
Opel Astra G Caravan
BMW E32 730i[*][*]
VW Passat B5 Variant
BMW E38 728iA
BMW E39 535iA
Audi A3 8P 2.0T++
Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
BMW E91 318d+
VW Phaeton 3.2
Astra GTC OPC Line
Mercedes CLK W209 200K lift
BMW E90 320dA 177KM 08'
Niestety jest to bezobjawowe - tj pewnego pieknego dnia silnik nagle gasnie i koniec piesni, nic wczesniej nie szura, stuka lub klekocze- takze profilaktycznie po przekroczeniu 200tkm (dla serii X) zalecam.
Koszt takiego pakietu na gotowo to okolo 5tys.
Do tzw. pakietu startowego skalkuluj sobie jeszcze: 2x termostat, wymiana oleju w skrzyni, kolo pasowe walu - czyli jakies 3tys.
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
Rozumiem, a jak wypada benzyna, tam też kłopoty z rozrządami czy tam jakieś inne kłopoty, próbuję porównać co jest mniej kłopotliwe. Przebiegi rzędu 10tyś rocznie i przeważnie na krótkich odcinkach, szkoła dom, od czasu do czasu jakiś dalszy wypad.
Były:
VW Jetta A2
Opel Astra G Caravan
BMW E32 730i[*][*]
VW Passat B5 Variant
BMW E38 728iA
BMW E39 535iA
Audi A3 8P 2.0T++
Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
BMW E91 318d+
VW Phaeton 3.2
Astra GTC OPC Line
Mercedes CLK W209 200K lift
BMW E90 320dA 177KM 08'
Coś mi dużo te 5 tys za wymiane rozrządu hmm A tak w ogole to nie jest ten sam silnik co w F01 F10 ?
To też myślałem, ze nie trzeba przy nim wymieniać rozrządu, pierwsze o tym słysze.
Diesel dlatego że praktycznie ceny auta są na tm samym poziomie a dodatkowo mógłbym odliczyć vat z paliwa czyli jazda tńsza niż autobusem :) Ale benzyny też nie wykluczam.
Ja też zbytnio się nie orientowałem dla tego pytam co i jak :)
Połączcie posty :)
Ostatnio edytowane przez Anatol ; 12-01-2016 o 20:09