Jak to nie. To jest sportowa limuzyna. Podobnie jak np. Infiniti.
Zacznijmy od podstaw - co to jest moc maksymalna? Moc to w uproszczeniu przelicznik jaki moment uzyskiwany jest na jak wysokich obrotach. Tak więc w przybliżeniu auto, które ma 400Nm przy 5000obr ma 285KM. Tą samą moc osiągnie też auto, które ma 333Nm przy 6000obr.min, a odczucia z jazdy będą jednak nieco inne.
Podstawa nr. 2 - po co jest tubosprężarka. Moc w danych technicznych to jest wartość maksymalna. Natomiast moc silnika atmosferycznego i turbodoładowanego przy np. 2000obr/min będzie diametralnie inna. Dzieje się tak dlatego, że w w silniku atmosferycznym np. przy 2000obr/min masz moment np. 200Nm, gdzie poturbowane auto ma już wartość maksymalną momentu (400Nm). W takim przypadku różnica mocy to 57Km vs 114KM. Stąd jak przyspieszasz uturbionym autem, to wrażenia wciskania w fotel są ogromne, w porównaniu z autem o silniku atmosferycznym.
Ja osobiście miałem przyjemność posiadać turbobenzynę i na dzień dzisiejszy uważam tego typu silnik za coś fenomenalnego i turbodiesel nawet do pięt mu nie dorasta. Dla przykładu:
- turbodiesel ma np. 320Nm między 1900-3000obr/min
- turbobenzyna ma już 320Nm między 1450-5000obr/min
No to teraz porównajcie sobie jaką macie moc przy określonych obrotach.
Świetnym testem, że moment obrotowy nie do końca jest taki super, jeśli jest w wąskim zakresie obrotów, jest ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=rG1u9ldS_X8
Zwróćcie przy tym uwagę na dane techniczne:
Skoda Octavia RS 2,0TSI: 350Nm w zakresie 1500-4400obr/min
Skoda Octavia RS 2,0TDI: 380Nm w zakresie 1750-3000obr/min
Najlepiej wyniki widać pod koniec filmiku, podczas testu elastyczności na 6-tym biegu. TSI nie daje najmniejszych szans klekotowi.
Kolejna sprawa - pojęcie "auto sportowe", to nie tylko moc. Stąd nie mówiłbym, że auto, które ma 600KM jest już sportowe. Sportowy charakter, to również zawieszenie, napędy, hamulce i związane z wymienionymi - zachowanie w zakrętach. Miałem przyjemność przejechania się M3. No i różnica w prowadzeniu się auta w porównaniu z 750Li na krętych drogach jest diametralna. Już abstrac***ąc od mocy.
Moc w limuzynie to komfort przyspieszania i bezpieczeństwo przy wyprzedzaniu. Nie ma to żadnego związku ze sportem.

Odpowiedz z cytatem