Mam 735i z gazem Czech/KME Diego LS z 2002 r. i mimo tego, ¿e wymieni³em ju¿ ca³e zawieszenie, uruchomi³em dwa niedzia³aj±ce gary (jeszcze czeka mnie elektryk) mam sporo problemów z samochodem. Zacznê od tych istotniejszych. Bêdê wdziêczny za wskazówki lub dodatkowe pytania. Niestety nie jestem znawc± mechaniki pojazdowej.
1. Kilka razy zauwa¿y³em, ¿e po "depniêciu do deski" (po szybkim wyprzedzaniu) silnik przestaje reagowaæ na peda³ gazu. Samochód zaczyna zwalniaæ i albo musze poczekaæ kilkana¶cie sekund przy zwalniaj±cym aucie i dopiero po chwili zaczyna reagowaæ na peda³ gazu, albo wymaga zatrzymania. Po zatrzymaniu skrzynia sama prze³±cza na N i albo po wrzuceniu na D, albo po ponownym uruchomieniu silnika mo¿na jechaæ dalej. W zwi±zku z tym stara³em siê nie przyspieszaæ a¿ tak bardzo, jednak dzisiaj zrobi³ mi to bez wiêkszego powodu. W momencie, gdy piszê, ¿e samochód "nie reaguje na peda³ gazu" mam na my¶li taki objaw, ¿e naciskam peda³, obrotomierz wskazuje 3000 obrotów, ale nie przyspiesza, lecz wci±¿ zwalnia, a¿ mu siê nie odpu¶ci chwilê. Jest to wyj±tkowo wkurzaj±ce, gdy¿ mo¿e mocy zabrakn±æ akurat wtedy, gdy bêdzie potrzebna.
2. Przycisk do zmiany trybów skrzyni raz dzia³a normalnie, a coraz czê¶ciej wcale. Szkoda, bo na S peda³ gazu dzia³a dobrze w pe³nym zakresie, a w normalnym trybie ma swego rodzaju "dziurê", czyli albo utrzymuje prêdko¶æ na konkretnym ustawieniu, albo "ci±gnie" jak g³upi i przyspiesza szybciej, ni¿ bym chcia³.
3. Webasto nie mogê w³±czyæ z menu, ani ustawiaj±c na konkretn± godzinê. Nie wiem, w czym problem, ale jak w³±czam je z menu, to nie "zapala" ta pionowa kreska obok (w menu).
4. Najgorsze - w obecne mrozy - jest niedogrzewanie kabiny. Jak przejadê ponad 120 km/h przez kilkana¶cie km (po tym, jak auto pó³ godziny chodzi³o na P, by siê rozgrzaæ) to zaczyna lecieæ letnie powietrze na zamkniêtym obiegu. Ostatnio nawet zas³oni³em wlot powietrza pod mask± (atrapê), ale nie da³o to ¿adnych rezultatów. Wentylatory dzia³aj± mocno, ale nie chce grzaæ. Gdyby chocia¿ webasto dzia³a³o, to nie by³oby to a¿ takim problemem.
O b³êdach na komputerze, czy w elektryce w ogóle nie wspominam, bo to grubsza sprawa. Czytam je przez iCarly, gdyby kto¶ chcia³, to mogê wrzuciæ raport. Nie dzia³a masa rzeczy, typu ¶wiat³a mijania za s³abo i za nisko ¶wiec± (mimo nowych ¿arówek i wypolerowania lamp), lusterka tañcuj± za ka¿dym razem inaczej, gdy przywracam pozycjê fotela z pamiêci, nie wykrywa karty sim oraz p³yty (oryginalnej) w nawigacji, podobno nie dzia³a DSC itp. To ju¿ mniej wkurzaj±ce rzeczy.

Odpowiedz z cytatem